U bent hier

Zakendoen in Albanië

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).

Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.

Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.

Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.

Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Uw eerste stappen op de markt

Ondanks zijn kleine oppervlakte en bevolking biedt Albanië mogelijkheden voor handel en investeringen in diverse sectoren. De regering heeft aanzienlijke hervormingen doorgevoerd om buitenlandse investeringen te faciliteren. Verbeteringen in de administratieve procedures, zoals registratie van ondernemingen, licenties, e-procurement, en e-belastingen zijn enkele voorbeelden.  Er blijven echter grote uitdagingen bestaan, zoals corruptie, een zwak rechtssysteem, eigendomskwesties, een gebrek aan goede infrastructuur en frequente veranderingen in de wetgeving.

Marktaanpak

Rechtstreeks

Het is erg moeilijk om de Albanese markt te benaderen zonder lokale vertegenwoordigers vanwege de taalbarrière en het lokale zakelijke kader.

Via een tussenpersoon

Zakendoen moet ondersteund worden door een lokale agent, partner of distributeur.  
Het is aangeraden om rekening te houden met de marktervaring en de economische status van de partner.
Het is aanbevolen dat de bedrijven die geïnteresseerd zijn om zaken te doen in Albanië het land eerst ook bezoeken.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

De Albanese wetgeving kent verschillende rechtsvormen voor ondernemingen: eenmanszaken, vennootschappen met beperkte en onbeperkte aansprakelijkheid, naamloze vennootschappen (Shpk) en joint ventures. Registratieprocedures voor bedrijven zijn vereenvoudigd dankzij de oprichting van het National Registration Center voor Bedrijven (NRC) dat fungeert als een ‘one-stop-shop’.

Links:
www.qkr.gov.al
http://aida.gov.al/pages/registration-licensing

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Athene, de lokale Kamer van Koophandel en Industrie, het Albanese Investment Development Agency, advocatenkantoren en andere bedrijfsorganisaties kunnen u helpen bij uw zoektocht naar een agent.

Vooraleer met een lokale partner in zee te gaan is het aanbevolen zijn reputatie en solvabiliteit te onderzoeken. Het is ook belangrijk een goed zicht te hebben op zijn ervaring in de markt en te weten of hij concurrerende producten vertegenwoordigt.

De volgende advocatenkantoren kunnen helpen de geloofwaardigheid van potentiële business partners te onderzoeken:
www.kalo-attorneys.com
www.bogalaw.com

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

De Albanese munt, de lek, is gevoelig voor devaluatie en blootgesteld aan renterisico's. Het is aanbevolen te werken met lokale vestigingen van Europese banken. Werken met een L/C als betalingsmiddel beperkt de risico’s.

Tips bij het zakendoen

Trade events/beurzen zijn interessant om industriële producten te promoten. Lokale en buitenlandse bedrijven hebben vertrouwen in beurzen om zakelijke relaties op te bouwen, bekendheid te verwerven en over nieuwe technologieën te leren.

Albanese consumenten zijn prijsgevoelig en zijn daarom altijd op zoek naar aanbiedingen voor hun aankopen.

Albanië is een relatiegericht land waar vriendschap, gastvrijheid en vertrouwen belangrijk zijn. Albanese zakenlui willen graag een band opbouwen met hun partners die het puur professionele overstijgt.

De zomervakantieperiode loopt van midden juli tot eind augustus en tijdens deze periode is het moeilijk om de bedrijven te bereiken.

Wie naar Albanië reist moet in gedachten houden dat het vervoernetwerk heel beperkt is. Hoewel de infrastructuur de laatste jaren verbeterd is, zijn de wegen op het platteland heel slecht.

Duurzaam internationaal ondernemen

CSR Europe is het leidende Europese bedrijfsnetwerk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hun netwerk bestaat uit 46 bedrijfsleden en 41 nationale CSR-organisaties samen meer dan 10.000 bedrijven. CSR fungeert als een verenigd platform voor bedrijven die duurzame groei willen bevorderen en een positieve bijdrage willen leveren aan de samenleving. In de missie om de duurzaamheidsagenda voorwaarts te brengen, gaat CSR Europe verder dan de Europese grenzen en werkt samen met CSR-organisaties in andere regio's over de hele wereld. CSR Europe is de Europese hub met initiatieven voor meerdere belanghebbenden die de VN-agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling aanpakken.

De missie van het Albanese CSR-netwerk richt zich op volgende punten:

  • Verspreiding van informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) voor bedrijven door middel van trainingen met betrekking tot verantwoord management, rapportage en bewustmakingsactiviteiten voor het publiek.
  • Onderzoek naar MVO, door het identificeren van de behoeften van de aangesloten bedrijven.
  • De erkenning van bedrijven voor hun best practices als een middel om MVO te bevorderen.
  • Sectoroverschrijdende partnerschappen met andere bedrijven, de overheid en het maatschappelijk middenveld om sociale projecten te creëren en sociale problemen aan te pakken.

Sustainable Development Goals

Het SDG-tijdperk in Albanië begon op basis van een lange en succesvolle ervaring van het uitroeien van extreme armoede en het verminderen van het risico van sociale uitsluiting, het waarborgen van universeel basisonderwijs van hoge kwaliteit en het bevorderen van gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. Albanië heeft het mondiaal partnerschap omarmd, dat is ontworpen om een sterke bijdrage te leveren aan de verwezenlijking van Agenda 2030 en is volledig geëngageerd om Agenda 2030 uit te voeren in het kader van de nationale strategie voor ontwikkeling en integratie en het Europese integratieproces.

Meer info op: 
www.csreurope.org/about-us
www.csreurope.org/albanian-csr-network
http://ustainabledevelopment.un.org/memberstates/albania

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Albanië