U bent hier
Albanië in cijfers
- Officiële naam
- Republiek Albanië
- Hoofdstad
- Tirana (883.996 inwoners)
- Oppervlakte
- 28.748 km² (= 0,9 x België)
- Staatshoofd
- Premier Edi Rama
- Regeringsleider
- President Ilir Meta
- Taal
- Albanees
- Munt
- Lek
- Belangrijke steden
- Durres (289.628), Elbassan (278.547) en Vlore (189.282)
Economische informatie
- Bruto Binnenlands Product (BBP)
- 15 miljard USD (543 miljard USD in België)
- BBP/Capita
- 5.284 USD (47.491 USD in België)
Economische vooruitzichten
Albanië was in het begin van de jaren ’90 nog het armste land in Europa, in 2008 behoorde het land tot de middenmoot in Europa doordat de armoede met de helft daalde tijdens deze periode. Het kleine land met een populatie van 3 miljoen inwoners, blijft vooruitgang maken bij de overgang van een gesloten, centraal geleide economie naar een moderne vrijemarkteconomie.
De financiële crisis legde de zwakheden van Albanië bloot. De economie werd aangedreven door consumptie, maar de crisis maakte duidelijk dat het aantrekken van investeringen en exportgroei onontbeerlijk waren.
De transitie werd geleid door een overheidsprogramma dat de focus legde op een stabiel macro-economisch kader en fiscale duurzaamheid, een stabiele financiële sector, energie, pensioenen en decentralisatie. Het implementeren van het programma is essentieel voor Albanië om de economische groei te stimuleren en de gewenste integratie in de EU te volbrengen.
Het bbp groeide in 2016 en 2017 met respectievelijk 3.4% en 3.8%. Deze groei werd voornamelijk aangedreven door private investeringen en consumptie (door de loonsverhoging in de publieke sector).
De officiële werkloosheidscijfers daalden in 2017 met 1.7 procentpunten tot een gemiddelde van 13.9% en dankzij het fiscale beleid van de regering werd de overheidsschuld afgebouwd in 2016 en 2017.
Albanië ontvangt momenteel tot 2020 1,2 miljard euro aan financiële steun uit het “Pre-Accession Assistance”, een financieringsmechanisme voor kandidaat-lidstaten van de EU.
De economische vooruitzichten voor Albanië zijn positief. De groei in 2018 wordt geschat op 3.6% en ligt in dezelfde lijn als de voorgaande jaren. In de periode 2019-2020 wordt jaarlijks een groei verwacht van ongeveer 3.5%.
Wegens de grote overheidsschuld moeten de economische vooruitzichten met enige voorzichtigheid benaderd worden. Er is een strengere naleving nodig van de belastingwetgeving en een duidelijke kader voor publiek-private samenwerking om investeringen te stimuleren en kostenefficiënt te maken.
Om de groei te stimuleren, moet het ondernemersklimaat verbeterd worden, de vaardigheden van de beroepsbevolking aangescherpt worden en werkgelegenheidsbelemmeringen verminderd worden.
Meer weten:
www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/albania Doing Business in Albania data van de World Bank Group
www.invest-in-albania.org Niet-gouvernementele website
www.aida.gov.al (Albanian Investment Development Agency)
www.ere.gov.al (Albanian Energy Regulator)
www.albeiti.org (Albanian Extractive industry of minerals and oil)
Specifieke vraag of probleem?
Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.