U bent hier

Is mijn product of dienst geschikt voor export?

In het buitenland wordt u met heel wat uitdagingen geconfronteerd. Hou daarom rekening met volgende aandachtspunten:

Zorg voor voldoende productiecapaciteit

Niets is erger dan niet tijdig te kunnen leveren aan wachtende klanten. Beschikt u over onvoldoende productiecapaciteit, kies dan voor een kleinere markt, of beperk u tot kleinere contracten.

Pas u aan aan specifieke eisen

Ken de voorkeuren van uw klanten voor wat betreft kleur, vormgeving, normen, maten ... en pas uw product of dienst hieraan aan. Een te grote diversificatie kan weliswaar uw productiekosten opdrijven, zorg dus voor een goed evenwicht tussen standaard- en maatwerk.

Onderscheid u van de lokale concurrentie

Producten of diensten van eigen bodem genieten meestal de voorkeur. Uw product of dienst moet dus het verschil maken op het vlak van prijs, design, kwaliteit, innovatie ...

Beperk de nazorg

Diensten-na-verkoop zijn moeilijk te verlenen in het buitenland. Bij een ideaal exportproduct wordt de nazorg zoveel mogelijk vermeden. Is nazorg toch nodig, dan kan die beter lokaal worden verzorgd. Zo geeft u uw klanten het gevoel een snelle oplossing te kunnen bieden, mochten zich problemen voordoen.

Hou rekening met lokale omstandigheden

Uw product moet bestand zijn tegen de geografische en klimatologische omstandigheden in de regio waarnaar u exporteert.

Bescherm uw intellectuele eigendom

Een octrooi of patent op de eigen markt is meestal veel eenvoudiger te bekomen en bovendien goedkoper dan in het buitenland. Informeer u vooraf over de mogelijkheden om uw intellectuele eigendom te beschermen.

Publicatie: 101 vragen over internationaal ondernemen

Dit boekje geeft antwoord op de meest gestelde vragen over internationaal ondernemen. De inhoud is to-the-point en handig voor elk bedrijf dat zich vragen stelt over exporteren en internationaal ondernemen.

> Download de publicatie

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.