U bent hier

Wat zijn mijn kansen in onderontwikkelde of (politiek) instabiele landen?

Per land dient u de graad van het politieke risico – de kans op oorlog, stakingen, lock-outs en ongeregeldheden – in te schatten. Daarvoor kan u een beroep doen op de Nationale Delcrederedienst via http://www.delcredereducroire.be of op Finexpo van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking via http://diplomatie.belgium.be. Deze instellingen staan bekend voor hun expertise rondom respektievelijk het verzekeren van exportrisico's en exportfinanciering.

Met een aantal landen drijft u beter geen handel, omdat geen enkele organisatie u er enige vorm van dekking verleent. Het zijn de zogeheten ‘Ultra Hoge Risico Landen’ (UHRC’s). Momenteel staan op deze lijst: Cuba, Iran, Myanmar, Noord-Korea, Soedan en Syrië. Naast uw verzekeringsmaatschappij beschikt ook uw bank over de meest recente informatie hieromtrent.

Databases met interessante landeninformatie om de lokale risico’s te evalueren zijn:

Informeer u dus grondig op voorhand over conflictsituaties, handelsboycots, betalingsproblemen, handelsbelemmeringen en administratieve geplogenheden. In elk geval is steeds een kredietverzekering aanbevolen voor grote bedragen of bedragen die de draagkracht van uw onderneming te boven gaan.

Publicatie: 101 vragen over internationaal ondernemen

Dit boekje geeft antwoord op de meest gestelde vragen over internationaal ondernemen. De inhoud is to-the-point en handig voor elk bedrijf dat zich vragen stelt over exporteren en internationaal ondernemen.

> Download de publicatie

 

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.