U bent hier

Kies ik de juiste, aantrekkelijke markten?

Als u van plan bent om in het doelland aardig te investeren – zoals bij de oprichting van een verkoopkantoor of productie-eenheid – is een uitgebreide analyse door middel van het vijfkrachtenmodel van Porter een aanrader. Zijn SWOT-analyse onderzoekt de aantrekkelijkheid van de markt aan de hand van vijf krachten of externe omgevingsfactoren.

  • STERKTES: de mate waarin concurrentie heerst.

Bij  weinig concurrentie maakt u kans om met uw product tegemoet te komen aan een lokale behoefte. Gunstige parameters zijn onder meer marktgroei en ondercapaciteit. Zware concurrentie vormt op termijn misschien een bedreiging.

  • ZWAKTES: de mate waarin u verwacht dat nieuwe spelers in de markt zullen opduiken.

Parameters  die nieuwe concurrenten  kunnen ontmoedigen zijn: veel kapitaal nodig om de markt te betreden, strikte reglementeringen, hoge overstapkosten voor de klant, sterke merken aanwezig en een beperkt aantal distributiekanalen.

De mate waarin succesvolle substituten aanwezig zijn: veel alternatieven voor uw product kunnen een reële bedreiging vormen voor de rentabiliteit van uw product in de markt.

  • BEDREIGINGEN: de mate waarin u afhankelijk bent van uw leveranciers.

Zijn er veel alternatieven en hoe hoog zijn de overstapkosten?

  • KANSEN: de mate waarin uw afnemers een machtspositie innemen.

Hoe sterker u staat, hoe meer kansen uw organisatie heeft om deals binnen te rijven. Hoe zwakker u staat en hoe meer de afnemer domineert, hoe groter de kans dat u tijdens de onderhandelingsfase water in de wijn moet doen.

Publicatie: 101 vragen over internationaal ondernemen

Dit boekje geeft antwoord op de meest gestelde vragen over internationaal ondernemen. De inhoud is to-the-point en handig voor elk bedrijf dat zich vragen stelt over exporteren en internationaal ondernemen.

> Download de publicatie

 

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.