U bent hier

Hoe verzeker ik mij tegen aansprakelijkheidsclaims?

Zakendoen brengt risico’s met zich mee. Dit geldt zowel voor de binnenlandse levering van goederen of diensten, als voor export. In dit laatste geval staat u verder van het hele verkoop- en leverproces af. Dat weerspiegelt zich in de risico’s die u kan lopen voor, tijdens en na de levering van de goederen of diensten.

Er zijn twee soorten aansprakelijkheid:

Burgerlijke aansprakelijkheid

U kan burgerlijk aansprakelijk zijn als u een fout maakt bij het uitvoeren van een opdracht of bij het leveren van een goed. Dit kan het geval zijn wanneer u een product met een verkeerde samenstelling levert of schade toebrengt aan het behandelde product.

Meestal beschikt u als ondernemer over een ‘BA-uitbatingsverzekering’.

  • Ga na in uw polis of de dekkingen ook gelden in het buitenland
  • Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij als u denkt dat de risico’s vooral in het buitenland liggen
  • Elke nieuwe situatie kan om een aanpassing van uw polis en premie vragen

Aansprakelijkheid na levering of productaansprakelijkheid

Deze aansprakelijkheid omvat schade aan derden die veroorzaakt wordt door producten na hun levering.

Die schade kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een eigen gebrek van de producten, een fout of vergissing bij het ontwerp, de verpakking, de etikettering, de gebruiksaanwijzing, de levering, de installatie, de montage, de herstelling of de omvorming.

Deze dekking is vaak een onderdeel van de ‘BA-uitbatingspolis’.

Een goede verzekering voor de aansprakelijkheid na levering kan u veel kopzorgen besparen als u internationaal onderneemt. Het terugroepen van producten of het uitklaren van een geschil over een al dan niet defect goed is in een internationale context namelijk veel complexer en duurder dan bij een binnenlands conflict.

Publicatie: 101 vragen over internationaal ondernemen

Dit boekje geeft antwoord op de meest gestelde vragen over internationaal ondernemen. De inhoud is to-the-point en handig voor elk bedrijf dat zich vragen stelt over exporteren en internationaal ondernemen.

> Download de publicatie

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.