U bent hier

Facetten van internationaal ondernemen

Internationaliseren is een lang proces en omvat meerdere facetten. Zelden trekken Vlaamse bedrijven spontaan naar een buitenlandse markt. De eerste stappen buiten België zijn vaak toevallig: een prijsvraag vanuit het buitenland, een toevallige buitenlandse order, een partner of leverancier die andere markten wil bewerken,...

Het vraagt een grote investering van tijd en geld van uw bedrijf. We brengen enkele aandachtspunten aan op deze website:

  • Marktkeuze. Kies de juiste afzetmarkt. Gaat u 'gewoon' verkopen in de buurlanden? Of heeft u minder concurrenten verder van huis?
  • Marktbenadering. Kies het juiste kanaal om als onderneming te slagen in het buitenland. Gaat u voor rechtstreekse verkoop, wil u een handelsagent inzetten? Of werkt u met een (groot)distributeur? Of kan u zich een eigen vestiging veroorloven?
  • Financiële plaatje. Houd rekening met alle budgettaire aspecten van uw exportplannen. U moet investeren in marktonderzoek, in personeel ter plaatse, in uw website, in verpakking, in transport,... Denk grondig over uw prijs na, ook voor de buitenlandse markten.
  • Transport en verpakking. Uw producten moeten ter plaatse geraken en u dient een voorraad aan te leggen. U dient een goede transporteur te kiezen en goed zicht te hebben op de uitvoerrechten.
  • Juridische aspecten van internationaal ondernemen. Bescherm uw intellectuele eigendom. Neem verzekeringen tegen transportrisico's en andere schadeclaims. Ken uw rechten bij wanbetaling van een buitenlandse klant.
  • Reglementering. Houd rekening met invoertaksen, BTW-regelgeving, invoerverreisten, etikketering, enzoverder.

Vele kmo's twijfelen om op een structurele wijze naar het buitenland te trekken. De concurrentie met grote ondernemingen kan moordend zijn. Mischien is uw aanbod niet zo breed, maar u heeft ongetwijfeld een aantal troeven: een uniek product, een innovatief product en een kleinere onderneming is vooral heel flexibel én persoonlijker. Zeker in vergelijking met een multinational.

Publicatie: 101 Vragen over internationaal ondernemen

Dit boekje geeft antwoord op de meest gestelde vragen over internationaal ondernemen. De inhoud is to-the-point en handig voor elk bedrijf dat zich vragen stelt over exporteren en internationaal ondernemen. Marktkeuze, marketing, logistiek, financiën, partnering in het buitenland, alles komt aan bod.

Download de publicatie

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.