U bent hier

EXPORTbarometer: trends bij de Vlaamse exporteurs

De Exportbarometer leert ons wat er leeft bij de Vlaamse exporteurs. Jaarlijks neemt Flanders Investment & Trade (FIT) de temperatuur op bij Vlaamse exporterende bedrijven. Via een grootschalige enquête bevragen we Vlaamse kmo's over hun vertrouwen in het wereldwijde economische klimaat, hun exportervaringen en toekomstverwachtingen. De enquête geeft een goed beeld van het exportgedrag van de micro- en kleine ondernemingen. Hun antwoorden werden gebundeld in de exportbarometer 2018 (download de exportbarometer).

Een goed beeld van het exportgedrag van de micro- en kleine ondernemingen

De meerderheid van de deelnemers aan de EXPORTbarometer heeft maximaal tien medewerkers, de zogeheten micro-ondernemingen. Daarna volgt de groep van 11 tot 50 werknemers. Meer dan 80% van de ondervraagde bedrijven telt minder dan 50 medewerkers. Deze enquête geeft bijgevolg een goed beeld van het exportgedrag van de micro- en kleine ondernemingen.

Het vertrouwen in het wereldwijde economische klimaat blijft stijgen

Het gemiddelde vertrouwen van de bedrijven in het economische klimaat staat dit jaar op 6,6. Dit is het beste resultaat sinds de start van onze EXPORTbarometer en duidelijk hoger dan de voorbije jaren.

51,3% van de respondenten zag zijn exportcijfer stijgen in vergelijking met de vorige editie.

Meer dan 10% van de bedrijven zag zijn exportcijfer met meer dan 50% stijgen tegenover vorig jaar.

Tegenover de vorige jaren is het aantal bedrijven dat uitvoert binnen Europa nog verder gestegen. Binnen de EU wordt Nederland veruit als belangrijkste exportbestemming opgegeven. Buiten de EU blijft VS de belangrijkste exportbestemming, gevolgd door Zwitserland.

De meeste firma’s geven aan dat ze hun goederen of diensten rechtstreeks aan de klant verkopen. Daarnaast werkt bijna 43% in een aantal landen met een distributeur, bijna 27% met een agent en zo’n 15% via retail.

Iets meer dan de helft van de bedrijven ervaart het vinden van een geschikte lokale partner als belangrijkste knelpunt bij het genereren van meer omzet in het buitenland.

Toekomstverwachtingen

Net als vorig jaar verwachten de Vlaamse exporteurs eerder een omzetstijging te realiseren door het vinden van nieuwe klanten in bestaande markten. De bedrijven die een terugval in hun export verwachten, wijten dit niet meer aan de gevolgen van de economische crisis maar eerder aan de toename van de concurrentie.

Die trend zet zich ook door binnen Europa.

Toekomstige exportregio's van de Vlaamse exporteurs

Vlaamse bedrijven kijken naast de buurlanden vooral naar de andere landen binnen de EU28 als hun nieuwe exportbestemming. Dit in tegenstelling tot het Nabije- en Midden-Oosten dat sterk aan interesse verliest.

Over de Exportbarometer 2018

De Exportbarometer is een initiatief van Flanders Investment & Trade (FIT) in samenwerking met Agoria, Fevia, UNIZO en Voka.

Publicatie: EXPORTbarometer 2018

De EXPORTbarometer toont de belangrijkste trends bij Vlaamse exporteurs in 2018. Hoe staat het met de export bij onze kmo's? Waarom exporteren ze? Naar waar? Wat zijn hun grootste knelpunten? Welke exportbestemmingen zitten in de lift?

Download de EXPORTbarometer 2018

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.