U bent hier

EXPORTbarometer: trends bij de Vlaamse exporteurs

De EXPORTbarometer leert ons wat er leeft bij de Vlaamse exporteurs. Jaarlijks neemt Flanders Investment & Trade (FIT) de temperatuur op bij Vlaamse exporterende bedrijven.

Via een grootschalige enquête bevragen we Vlaamse kmo's over hun vertrouwen in het wereldwijde economische klimaat, hun exportervaringen en toekomstverwachtingen. De enquête geeft een goed beeld van het exportgedrag van de micro- en kleine ondernemingen. Hun antwoorden werden gebundeld in de EXPORTbarometer 2019 (download de EXPORTbarometer).

Een goed beeld van het exportgedrag van de micro- en kleine ondernemingen

De meerderheid van de deelnemers aan de EXPORTbarometer heeft maximaal tien medewerkers, de zogeheten micro-ondernemingen. Daarna volgt de groep van 11 tot 50 werknemers. Meer dan 80% van de ondervraagde bedrijven telt minder dan 50 medewerkers.

Deze enquête geeft bijgevolg een goed beeld van het exportgedrag van de micro- en kleine ondernemingen.

Drie voornaamste trends uit 2018 op een rij

 1. Hoewel Vlaanderen de exportrecords aan elkaar rijgt, is het vertrouwen in de wereldeconomie iets minder sterk dan vorig jaar. Dat komt vooral door de onzekere brexit, aanslepende handelsconflicten en andere geopolitieke spanningen. Toch blijft 6,5 – de op twee na hoogste score sinds het begin van de EXPORTbarometer – een uitstekend resultaat.
 2. De VS en Canada staan hoog aangeschreven bij Vlaamse kmo’s. Zowat een derde van de respondenten verwacht daar op korte termijn een omzetstijging. Dat is veel meer dan bij voorgaande rondvragen. De VS blijft overigens met voorsprong de belangrijkste exportbestemming buiten de EU.
 3. China, de op een na grootste economie ter wereld, rukt verder op in de ranking. Bij de niet-Europese markten steekt China voor het eerst Zwitserland voorbij. Vlaamse technologiespelers, voedingsbedrijven, machinebouwers, recyclagespecialisten, farmaceuticazaken en andere exporteurs krijgen er nu echt voet aan de grond. Dat belooft voor de toekomst!

Gemiddeld vertrouwen in economische klimaat (evolutie)

 • 2016: 6,2
 • 2017, 6,6
 • 2018: 6,8
 • 2019: 6,5

EXPORTbarometer 2019: enkele kerncijfers

Steeg uw exportcijfer in 2018?

 • 48,7% = JA   (9% behaalde een omzetwinst van > 50%)
   

De 4 belangrijkste exportbestemmingen binnen de EU:

 1. Nederland: 34,4%
 2. Frankrijk: 23,2%
 3. Duitsland: 15,1%
 4. VK: 7,1%
   

De 4 belangrijkste exportbestemmingen buiten de EU:

 1. VS: 18,1%
 2. China: 10,6%
 3. Japan: 7,1%
 4. Zwitserland: 6,2%


Distributie:

 • 67,7% van de respondenten verkoopt zijn producten of diensten rechtstreeks aan de klant.
 • 44% met een distributeur.
 • 26% met een agent.
 • 19% via retail.


Knelpunt:

 • 37,5% zegt dat het vinden van een geschikte lokale partner het belangrijkste knelpunt is over de grenzen.


Tip:

FIT kan u helpen om in het buitenland een sterke handelspartner te vinden. Vraag vrijblijvend advies aan onze provinciale kantoren. Alle contactgegevens staan op www.flanderstrade.be.
 

Publicatie: EXPORTbarometer 2019

De EXPORTbarometer toont de belangrijkste trends bij Vlaamse exporteurs in 2018. Hoe staat het met de export bij onze kmo's? Waarom exporteren ze? Naar waar? Wat zijn hun grootste knelpunten? Welke exportbestemmingen zitten in de lift?

Download de EXPORTbarometer 2019

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.