U bent hier

Dossier "Internationale Financiële Instellingen"

Internationaal ondernemen in opkomende economieën en groeimarkten?

De ontwikkelingslanden krijgen heel wat fondsen voor de uitvoering van projecten waarmee Vlaamse bedrijven deals kunnen binnenhalen. De inzet is groot: aan de exportzijde zijn er de tienduizenden contracten voor uitrusting, goederen, diensten en werken. Aan de investeringszijde bieden heel wat multilaterale organisaties financiering en verzekering tegen politieke risico’s.

  • Waar vind ik informatie over projecten die worden gefinancierd door internationale instellingen?
  • Hoe spoor ik de aanbestedingen op?
  • Hoe raak ik wegwijs in de subsidieprogramma’s van de Europese Commissie?
  • Hoe doe ik zaken met de VN?
  • Hoe krijg ik een concessionele lening van de Belgische staat of maak ik gebruik van het trust fund van de Vlaamse overheid bij het IFC?
  • Kom ik in aanmerking voor een gesubsidieerde haalbaarheidsstudie voor een project in een ontwikkelingsland?
  • Kunnen internationale instellingen mijn investeringsproject in het buitenland ondersteunen, en zijn daar ook instrumenten voor op federaal of Vlaams niveau?

Dienst Internationale Financiële Instellingen

Flanders Investment & Trade heeft een dienst, gespecialiseerd in ontwikkelingslanden en opkomende, arme economieën: de dienst Internationale Financiële Instellingen (IFI). De dienst IFI beantwoordt uw concrete vragen, biedt u toegang tot informatie over projecten en aanbestedingen, organiseert seminaries over en zendingen naar opkomende markten en bouwt voortdurend aan een netwerk van Vlaamse, federale en internationale contacten.

Internationale instellingen als veilig opstapje

Veel bedrijven willen hun export wel diversifiëren naar verre en onbekende markten, maar de eerste stap is moeilijk. De markt is onbekend, potentiële klanten lijken een risico,… Werken met de internationale instellingen is een ideale opstap naar exotische markten. Een contract in het kader van een project dat wordt gefinancierd door een internationale instelling biedt bovendien extra garantie op het vlak van betaling.

Tijdig op de hoogte zijn van openbare aanbestedingen is cruciaal om contracten binnen te halen. De dienst IFI heeft een abonnement op enkele belangrijke databanken die te duur zijn voor kmo’s en stelt die informatie ter beschikking van de Vlaamse bedrijven.

Acties en events in moeilijke markten

Flanders Investment & Trade organiseert jaarlijks een tweetal groepszakenreizen naar opkomende landen om er door internationale donoren gefinancierde projecten op te sporen. Naast de lokale vertegenwoordigingen van de multilaterale instellingen worden ook de uitvoerende overheden bezocht. Projecten die de multilaterale ontwikkelingsbanken financieren, worden door lokale overheden voorbereid, waarna ze de aanbestedingen uitschrijven. Vlaamse ondernemers onderhandelen rechtstreeks met de lokale vertegenwoordigingen van de financierende instelling – niet met de hoofdzetel. Dat is praktisch én het verhoogt de betrokkenheid.

Alleen al bij de Wereldbank werken 10.000 mensen. Verantwoordelijken bij lokale ministeries en agentschappen komen en gaan. Om consultants te vinden voor gefinancierde projecten van internationale organisaties, beschikt de dienst IFI over een groot relatienetwerk.  

Meer weten?

Contacteer onze dienst Internationale Financiële Instellingen:
E: johan.malin@fitagency.be of steve.mattens@fitagency.be of arnout.geys@fitagency.be

Marktstudies

Fintechs rijzen overal als paddenstoelen uit de grond en staan klaar om het bankieren volledig om te gooien in de komende jaren. Geen enkel segment van de sector lijkt nog veilig voor hun financiële technologie. Of het nu betalen, sparen, beleggen of lenen is. Om over de zakelijke toepassingen of de achterkant van de bankenmachinerie nog te zwijgen. Fintech is er al jaren, maar nu pas schieten de bedrijfjes als paddestoelen uit de grond. Veel spelers zijn nog klein, maar een rapport van Citi telt ook twintig unicorns, bedrijven met een waarde van meer dan 1 miljard dollar.

Is uw interesse gewekt? Verneem dan meer hierover in bijgaande studie.

Nieuws