U bent hier

Ziggzagg produceert COVID-19-neusswabs met 3D-printing

Heel wat bedrijven strijden mee tegen COVID-19 door tijdelijk een nuttig product te ontwikkelen en/of te maken. Soms blijkt dat nieuwe product een blijver te zijn, zoals de 3D-neusstaaftesten van 3D-printingspecialist Ziggzagg.

Het 3D-printservicebureau Ziggzagg produceert COVID-19-neusteststaafjes. In de lente van 2020 hielp het bedrijf daarmee zelfs het tekort aan coronatests in ons land weg te werken. De Italiaanse fabrikant waar de Belgische overheid haar swabs tot dan toe bestelde, kon de vraag immers niet volgen. “We waren sowieso al van plan om dieper in de medische sector te duiken”, vertelt Stijn Paridaens, CEO van Ziggzagg. “De plannen voor de 3D-neusswabs lagen al klaar, COVID-19 heeft het proces alleen versneld.”
 

Klinische testen unaniem positief

Door het tekort aan coronatesten besliste de CEO het neusswabprototype van Ziggzagg zo snel mogelijk te laten valideren en op zoek te gaan naar farmaceutische en wetenschappelijke partners. Die laatste werden gevonden in de VS, waar de Harvard Medical School en het Beth Israel Medical Center klinische testen uitvoerden op de neusswab. Paridaens: “De resultaten waren unaniem positief en we kregen via een verkorte procedure na 5 weken goedkeuring van de FDA, de Food & Drug Administration.” Kort erna werden in de VS al 1 miljoen neusswabs per week geproduceerd.

De plannen voor de 3D-neusswabs lagen al klaar, COVID-19 heeft het proces alleen versneld.”
– Stijn Paridaens, CEO van Ziggzagg

Partner HP

Dat de productie in Amerika zo snel kon gaan, heeft alles te maken met het partnerschap tussen Ziggzagg en technologiereus Hewlett Packard, die printers met de Multi-jet Fusion-technologie levert aan het Vlaamse 3D-printbedrijf. Via het Digital Manufacturing Network (DMN) van HP was de productie in de VS snel in kannen en kruiken.

Overheid stelt zich borg

Zelf heeft Ziggzagg deze technologie ook in huis, alleen lieten de nodige goedkeuringen op zich wachten. Uiteindelijk slaagde het bedrijf er na 5 maanden in om de vereiste CE-markering, de goedkeuring van de EU, binnen te halen. Stijn Paridaens: “Gelukkig hadden we eerder van het FAGG, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, een zogenaamde ‘derogatie’ gekregen. Dit betekent dat de Belgische overheid zich borg stelt voor het product en dat je het al mag verkopen.”

Door een uitzondering aan te vragen bij het Belgische FAGG mochten we het product al verkopen vóór het Europees was goedgekeurd.”
– Stijn Paridaens, CEO van Ziggzagg

Concrete toekomstplannen

Paridaens hoopt dat de 3D-neusswab een aantal vooroordelen over 3D-printing wegneemt. “Dit product illustreert hoe je met 3D-printing op korte termijn een probleem kwalitatief kan oplossen”, vindt hij. “Onze sector wordt soms nog met argusogen bekeken. Vooral de medische wereld was tot nu toe moeilijk toegankelijk. Maar nu hebben we krediet opgebouwd en leggen we contacten met alle Belgische ziekenhuizen.”

Doel van Ziggzagg voor 2021 is dan ook om te investeren in de uitbreiding van zijn machinepark en te onderhandelen met medische farmabedrijven in België en de rest van Europa. “De 3D-neusswab is een multifunctionele tool, die ook geschikt is om andere infecties te testen en zelfs DNA-samples te nemen”, zegt Paridaens. “Wat begon als een COVID-19-product wordt ongetwijfeld een blijver in de 3D-printingindustrie.”

Ziggzagg in cijfers

  • Sector: 3D-printing
  • Producten en diensten: ontwikkeling van prototypes en productie van 3D-voorwerpen
  • Oprichting: 2010
  • Hoofdzetel: Aalter
  • Team: 10
     
  • Website: www.ziggzagg.be

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.