U bent hier

Tokai Optecs lanceert Europese primeur: brillenglazen die niet aandampen

Een mondmasker en een bril: het is een vervelende combinatie. Brillenglazenfabrikant Tokai Optecs, een Belgisch-Japanse joint venture, introduceerde onlangs een oplossing: glazen met een speciale coating. Het werd een Europese primeur, net zoals de ultradunne glazen die Tokai Optecs in 2014 lanceerde en de elektrische bril die ze samen met Imec ontwikkelen.

“Mijn vrouw kaartte het probleem aan tijdens de COVID-19-crisis”, vertelt CEO Kurt Leuridan. “Als arts draagt zij permanent een mondmasker op het werk en ze vond het ontzettend lastig dat haar bril bedampte. Onze Japanse collega’s waren al jaren vertrouwd met het probleem: 75% van de Japanse bevolking draagt immers een bril én ze eten veel dampende noedels. Zij hadden dus al antiaandampglazen ontwikkeld. Ons R&D-team heeft de oplossing nu verder verfijnd. Door de brillenglazen te behandelen met chemische lak – ‘defog coating’ – worden de waterdeeltjes geabsorbeerd, zodat de bril helder blijft.”
 

50.000 stuks tegen eind 2020

Tokai Optecs schonk meteen 50 paar antiaandampglazen aan het ziekenhuis van Tienen en evenveel aan KU Leuven, waar de vrouw van Kurt Leuridan werkt. De interesse in de medische sector is groot. Tegen eind dit jaar wil Tokai 50.000 antiaandampglazen hebben verkocht.

“Het verhaal zorgde voor een positieve noot in deze crisis”, geeft Kurt Leuridan toe. “En dat was wel nodig, want toen de lockdown inging, verloren we in één week 95% van onze omzet. We maakten van de crisis gebruik om meer van onze antiaandampglazen te produceren, zodat die vanaf nu standaard in de winkels beschikbaar zijn.”
 

85% export

Het verhaal van Kurt Leuridan en Tokai Optecs, de enige brillenglazenfabrikant in België, begon in 2004: “Ik werkte als Deloitte-consultant voor Tokai Optecs, dat sinds 1992 de Japanse Tokai-brillenglazen verdeelde in Europa. Toen de toenmalige eigenaars, de familie Bijnens, een overnemer zochten, waagde ik de sprong.” Tokai Optecs is sindsdien niet enkel distributeur maar ook producent van brillenglazen. De glazen worden geproduceerd in Tienen en in Japan en verdeeld naar opticiens in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. 85% van de brillenglazen gaat naar het buitenland. Sinds 2018 is Kurt Leuridan ook aandeelhouder in Tokai Optical Japan, dat al 80 jaar in handen is van de familie Furazawa.
 

Innovatie als handelsmerk

Innovatie lijkt wel het handelsmerk van Tokai Optecs. In 2014 lanceerde de joint venture de dunste brillenglazen ter wereld. Recent riep Kurt Leuridan samen met imec een spin-off in het leven die werkt aan elektronische brillenglazen. Die veranderen met één druk op een knop van sterkte, zodat de drager kan lezen én ver kijken met dezelfde lens. De antiaandampglazen waren dus niet de eerste primeur. De CEO is er alvast van overtuigd dat ze ook na de coronacrisis nuttig blijven: “Er is heel veel vraag uit het Midden-Oosten, waar brildragers altijd last hebben van aangedampte glazen als ze vanuit hun koude aircogebouwen in de warme buitenlucht stappen. Maar ook hier is het heel handig als je bril niet bedampt als je in de winter een warm café binnenstapt.”

Door de brillenglazen te behandelen met chemische lak – ‘defog coating’ – worden de waterdeeltjes geabsorbeerd, zodat de glazen niet aandampen.”


 

Over Tokai Optecs

  • Sector: hightech
  • Producten en diensten: brillenglazen
  • Oprichting: 1992
  • Hoofdzetel België: Tienen
     
  • www.tokai.be

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.