U bent hier

Textielwereld ontdekt de virusreducerende oplossing van Devan Chemicals

Hoe gedraagt een virus zich op kledij, stoffen meubels of matrassen? We hebben het ons allemaal afgevraagd tijdens de coronacrisis. Devan Chemicals deed er jaren geleden al onderzoek naar en ontwikkelde een virusreducerende oplossing voor textiel. Er was een pandemie nodig om het product op de radar van de textielwereld te krijgen.

Devan ontwikkelt al meer dan 40 jaar innovatieve chemische producten en processen die textiel comfortabeler, veiliger of schoner maken. Van brandvertragende gordijnen, warmteregulerende matrassen en antibacterieel ondergoed tot krimpvrije of zelfs hydraterende sportkledij: de kans is groot dat Devan Chemicals erachter zit. Vandaag staat vooral hun virusreducerende oplossing in de spots.
 

Bestellingen uit alle hoeken van de wereld

“Devan is al meer dan 20 jaar actief in de markt met antibacteriële producten voor textiel”, vertelt CEO Sven Ghyselinck. “Na de uitbraak van de SARS- en MERS-virussen ontwikkelden we samen met het Institut Pasteur en het Universitair Ziekenhuis van Rijsel een virusreducerend product. De ontgoocheling was groot toen niemand geïnteresseerd bleek.” Dat is vandaag wel anders. Textielproducenten uit alle hoeken van de wereld plaatsen bestellingen. Devan stelde heel recent zelfs een distributeur aan in Latijns-Amerika.

Hoe werkt het?

Hoe werkt de gegeerde oplossing? Sven Ghyselinck: “De chemicaliën zorgen ervoor dat 99,5% van de virusdeeltjes die op de stof terechtkomen, binnen de twee uur volledig desactiveren. Idealiter worden stoffen tijdens het fabricageproces met ons product behandeld, want dan is de stof quasi permanent beschermd. Zo was het initieel bedoeld. Tijdens de crisis was er echter ook grote vraag naar een oplossing voor de stoffen die al in de magazijnen of winkels liggen. Daarom commercialiseerden we een spray om op het textiel te vernevelen. Dat product blijft tussen de één en drie maanden actief, afhankelijk van het soort stof en de slijtage door gebruik.”

Wellness-textiel

Devan stak de voorbije weken vaak de koppen bijeen met textielproducenten die de virusreducerende oplossing willen integreren in nieuwe collecties. Samen met hen kijkt Devan ook vooruit, naar de post-COVID-19-wereld. “Deze crisis zal een blijvende impact hebben op onze manier van leven en werken. We brengen meer tijd thuis door en velen werken vaak ook thuis. Daarom besteden we veel aandacht aan ons interieur – ons ‘nest’”, vertelt Sven.

"Maar vaak binnenzitten heeft ook nadelen: meer stress, minder beweging, een droge huid … Daar spelen wij op in, door eigenschappen aan textiel toe te voegen die het wellnessgevoel verhogen: van extra vitamines en slaapbevorderende stoffen tot hydraterende eigenschappen. Voor de coronapandemie waren we hier al mee bezig, maar we zien de interesse nu duidelijk toenemen.”

“We hadden fors geïnvesteerd in het virusreducerend product. De ontgoocheling was groot toen niemand geïnteresseerd bleek. Vandaag plaatsen textielproducenten uit alle hoeken van de wereld bestellingen.”

Sven Ghyselinck, CEO van Devan Chemicals

Over Devan Chemicals

  • Sector: chemicals
  • Producten en diensten: toepassingen voor textielindustrie
  • Oprichting: 1977
  • Hoofdzetel: Ronse
  • Team: 40 medewerkers
     
  • www.devan.net

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.