U bent hier

Speelgoedfabrikant Clics Toys maakt winkelkarren coronaproof

Wie in de voorbije maanden in een supermarkt winkelde, gebruikte wellicht Clipeez™™: afneembare handvaten die je op je winkelkarretje klikt. Achter het nieuwe product zit de Antwerpse speelgoedfabrikant Clics Toys. Dankzij deals met enkele grote supermarktketens kent Clics Toys nu zijn meest succesvolle zomermaanden ooit.

Clics Toys specialiseert zich al 20 jaar in klikspeelgoed. Het bedrijf verwierf grote naamsbekendheid dankzij de gratis speeltjes die bijvoorbeeld bij wasproducten zitten. Toen de coronacrisis toesloeg, kreeg Clics Toys rake klappen. Het bedrijf sloot de deuren en moest zijn medewerkers anderhalve maand op technische werkloosheid zetten. Tot het een nieuw product bedacht dat in coronatijden een wijdverspreid probleem oplost: het besmettingsgevaar van winkelkarren.


Nieuwe paden

Het is een opvallende move voor een speelgoedfabrikant. Maar de plannen om te diversifiëren waren er al langer, zegt CEO Hedwig Van Roy: “De speelgoedmarkt is al een tijdje aan het krimpen. Kinderen spelen tegenwoordig vanaf 6 jaar met een iPad, dus klassiek speelgoed verdwijnt langzaam. Bovendien eist de opkomst van webwinkels steeds kortere levertijden. Sinds COVID-19 kregen we opeens geen containers meer verscheept, en tot overmaat van ramp werden geleverde bestellingen ook niet meer betaald. We moesten iets ondernemen, dus we besloten onze plannen om te diversifiëren meteen te lanceren.”
 

Snelheid is alles

Het resultaat is Clipeez™: handvaten die je op een winkelkar klikt en nadien weer mee naar huis neemt. “Onze productontwikkelaar kwam met het idee, en we hebben het meteen bij retailers afgetoetst”, vertelt Hedwig Van Roy. “Colruyt en E. Leclerc in Frankrijk toonden interesse, dus we gingen zo snel mogelijk in productie. Op  14 dagen kregen we alles op gang. Geen sinecure, want de matrijzen (de mallen voor de machines) moesten op maat gemaakt worden. Dat duurt normaal minstens twee maanden. Nu hebben twee leveranciers dag en nacht gewerkt om het op twee weken klaar te spelen.”

Colruyt en E. Leclerc hadden meteen interesse in Clipeez™, dus we zijn zo snel mogelijk in productie gegaan. Onze leveranciers werkten dag en nacht om het materiaal op tijd te leveren.”

Hedwig Van Roy, CEO Clics Toys


Beste zomermaanden ooit

Dankzij het grote succes van Clipeez™  – intussen zijn er al zo’n 12,5 miljoen geproduceerd – kon Clics Toys zijn personeel weer aan het werk zetten. Ook ketens als Delhaize, Gamma, Albert Heijn, Hubo en Carrefour bieden de handvaten intussen aan. “In de maanden juni en juli maakten de Clipeez™ zowat 80% van onze omzet uit. Het waren onze meest succesvolle zomermaanden ooit”, aldus Hedwig Van Roy.
 

De toekomst na corona

Ook na de crisis is Clics Toys van plan om andere markten aan te boren. Zo ontwikkelt het onder meer drijvende zonnepanelen voor de landbouw, vertelt Hedwig Van Roy: “In de toekomst zal speelgoed wellicht maar zo’n 20% van onze activiteiten meer uitmaken. Onze speelgoedbusiness viel door het coronavirus abrupt stil, maar na de lancering van Clipeez™ zitten we opnieuw op kruissnelheid. Niet alleen konden we een rol van betekenis spelen in deze crisis, ons bedrijf is ook klaar voor de toekomst.”
 

Over Clics Toys

  • Sector: consumentengoederen
  • Producten en diensten: speelgoed, Clipeez™
  • Oprichting: 2000
  • Hoofdzetel: Wuustwezel
  • Team: 17
     
  • https://clicstoys.com/Clipeez™-afneembare-handvatten/

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.