U bent hier

ML6 biedt toepassing die mondmaskers detecteert gratis aan

Mondmaskers zijn al sinds het begin van de coronacrisis een veelbesproken item. Intussen geldt op veel plaatsen een mondmaskerplicht. Winkels en openbare gebouwen moeten vaak extra (veiligheids)personeel inzetten om ervoor te zorgen dat iedereen die draagt. Daarom ontwikkelde ML6 een applicatie die mensen zonder mondmasker detecteert. Het bedrijf heeft de code gratis openbaar gemaakt.

ML6 is een Gentse specialist in machine learning. Het bedrijf werd opgericht in 2012 en telt intussen 70 werknemers en kantoren in Amsterdam, Berlijn en Londen. Op  hun klantenlijst: onder andere farmaceutische bedrijven, mediabedrijven, banken, maakbedrijven, ziekenhuizen. “We proberen zo veel mogelijk denkkracht in te schakelen voor projecten die de maatschappij ten goede komen”, vertelt CEO en oprichter Nicolas Deruytter.


Gratis app

“Daarom staken we begin mei de koppen bijeen om te kijken hoe we konden helpen”, vertelt Nicolas. “We konden vrij snel en eenvoudig een zelflerend systeem ontwikkelen dat detecteert of mensen mondmaskers dragen. We zijn daarmee aan de slag gegaan en op twee dagen was de toepassing af. We maken zelf veel gebruik van open source code en we werken in een cultuur van kennis delen. Daarom hebben we de applicatie openbaar gemaakt. De code is vrij beschikbaar voor iedereen.”

We maken zelf veel gebruik van open source code en we werken in een cultuur van kennis delen. Daarom hebben we de applicatie openbaar gemaakt.” 
 
Nicolas Deruytter, CEO ML6

Niet het masker, maar de mond

Er kwam wat creatieve programmatie kijken bij de ontwikkeling, aldus Nicolas: “Om een zelflerend systeem te bouwen, heb je data nodig als input. Maar er bestaan nauwelijks herkenningsdata voor mondmaskers. Data om een mond te herkennen is er wel in overvloed, dus we hebben de logica omgedraaid. Eigenlijk herkent de app niet het mondmasker, maar de mond.”
 

Momentopnames

Hoe het werkt? Heel eenvoudig. Aan de ingang van een kantoor of een winkel komt een camera of webcam. De app van ML6 wordt op een pc geïnstalleerd en maakt momentopnames. Als de app iemand spot die geen mondmasker draagt, kan die bijvoorbeeld een geluidssignaal triggeren.
 

Statistische analyse

De app wordt echter niet gebruikt om mensen op de vingers te tikken, benadrukt Nicolas. “Het systeem wordt intussen door enkele grote bedrijven ingezet voor statistische doeleinden: hoeveel mensen dragen effectief hun mondmasker? Er is weinig interesse voor de app als middel voor handhaving. Maar de code is open, dus iedereen kan die gebruiken zoals ze willen.”
 

Privacyproof

Dat gebeurt privacyproof, legt Nicolas uit: “Het systeem is zo efficiënt dat de beelden in realtime geanalyseerd worden. Ze verlaten eigenlijk nooit de lens, enkel de ruwe data uit de analyse worden opgeslagen. De winkel of het kantoor moet evenwel zelf GDPR-compliant zijn voor het gebruik van de camera, wij staan enkel in voor de analysesoftware. Samen met de Ethische Commissie hebben we uiteraard bekeken of er geen misbruik kan gemaakt worden van de code. Dat is niet het geval, omdat er geen beelden worden opgeslagen en er geen gezichtsherkenning in de code zit.”

Beelden worden in realtime geanalyseerd, ze worden niet opgeslagen. Enkel de ruwe data worden gebruikt.”

Nicolas Deruytter, CEO ML6

Ook social distancing-app op komst

De toepassing wordt intussen al gretig benut. “We ondersteunen enkele bedrijven in het gebruik van de toepassing. Het blijft overigens niet bij de herkenning van mondmaskers. We hebben ook een app klaar die herkent of mensen social distancen. Ook die code zullen we binnenkort gratis releasen”, besluit Nicolas.
 

ML6 in Cijfers

  • Sector: Artifical Intelligence & Machine Learning
  • Producten en diensten: zelflerende technologie op maat
  • Oprichting: 2012
  • Hoofdzetel: Gent
  • Team: 70
     
  • https://ml6.eu/

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.