U bent hier

MedicCleanAir herleidt luchtgedragen besmettingen in ziekenhuizen tot 0

In de strijd tegen infectueuze ziektes – zoals Covid-19 – gebruiken ziekenhuizen isolatiekamers om besmette personen af te zonderen. De luchtzuiveringstechnologie van MedicCleanAir behoort tot de wereldtop, en dus zag het Antwerpse bedrijf tijdens de coronaperiode zijn omzet bijna verdriedubbelen.
 

Sigarettenrook filteren

Oprichter Hendrik Van Passel had twintig jaar geleden niet meteen een medische toepassing voor ogen toen hij een luchtzuiveringstoestel ontwikkelde. “In die tijd mocht je nog overal binnen roken”, vertelt hij. “Daardoor zag ik een nood aan luchtzuiveringstoestellen om de geur en ongezonde rook te filteren.”

Begin jaren 2000 pastte MedicCleanAir zijn technologie aan voor medische omgevingen. “Het UZ Antwerpen zocht een oplossing om de lucht te zuiveren in de neonatologieafdeling”, gaat Hendrik Van Passel verder. “Zieke of vroeggeboren baby’s hebben een heel kwetsbaar immuunsysteem, dus de omgeving moet ontdaan zijn van alle schimmels en schadelijke stoffen. Zo maakten we de shift naar de medische wereld. Toen ongeveer een jaar later het eerste rookverbod werd ingevoerd, besloten we ons volledig op die sector te richten.”
 

Wetenschapppelijk onderbouwd

MedicCleanAir trok wereldwijd de aandacht toen het UZA een medische studie publiceerde over de indrukwekkende resultaten van het luchtzuiveringssysteem. “Nadien zouden nog veel studies volgen van verschillende instituten”, vertelt Hendrik Van Passel. “Bij openbare aanbestedingen zijn er slechts een viertal nichespelers die aan de medische eisen kunnen voldoen. Je komt internationaal snel op de radar.”

Bij openbare aanbestedingen zijn er slechts een viertal nichespelers die aan de medische eisen kunnen voldoen. Al snel trokken we internationale aandacht.”

Hendrik Van Passel

MERS

De meeste toestellen van MedicCleanAir vind je terug in het Midden-Oosten. “In die landen strijden ze al jaren tegen MERS (Middle East Respiratory Syndrome), een ander soort coronavirus. Samen met de Filippijnen is dat nog steeds onze grootste markt. In Europa concurreren we met nieuwe spelers die goedkopere producten aanbieden, maar weliswaar niet dezelfde resultaten halen. MedicCleanAir is een van de weinigen die goede resultaten in een klinische context op lange termijn kan garanderen”, aldus Hendrik Van Passel.

MedicCleanAir is een van de weinige spelers die goede resultaten in een klinische context op lange termijn kan garanderen.”

Hendrik Van Passel

Onderdruk versus overdruk

MedicCleanAir biedt meerdere oplossingen aan ziekenhuizen. Operatiekamers krijgen een bepaalde klasse toegewezen op basis van verschillende factoren, waaronder steriliteit. Voor een openhartoperatie heb je een operatiekamer van een hogere klasse nodig dan voor een kleine ingreep. MedicCleanAir kan met zijn technologie het certificaat van een operatiekamer verbeteren.

Daarnaast creëren ze twee soorten isolatiekamers. Een isolatiekamer in overdruk voert gefilterde lucht aan. Door de overdruk (er wordt meer lucht ingevoerd dan afgezogen), kan geen ongefilterde lucht de kamer binnen. Dit soort isolatiekamer is nuttig voor patiënten met een immuunsysteemdefect.

De isolatiekamer in onderdruk doet het tegenovergestelde: er wordt lucht afgezogen en gefilterd waardoor er onderdruk in de kamer ontstaat. Zo komt buitenlucht via spleten en de kamer binnen, en kan de mogelijks besmette lucht niet via die weg naar buiten.
 

Luchtgedragen besmettingen

En het zijn dus precies de isolatiekamers in onderdruk die in coronatijden nuttig zijn om besmette patiënten af te zonderen. “Het grote voordeel van MedicCleanAir is dat er geen ingrijpende renovatiewerken nodig zijn: onze toestellen zijn immers mobiel of semi-mobiel. Een bestaande kamer kan op één dag omgebouwd worden.”

Het grote voordeel van MedicCleanAir is dat er geen ingrijpende renovatiewerken nodig zijn. Een bestaande kamer kan op één dag omgebouwd worden.” 

Hendrik Van Passel

Omzet verdrievoudigd

Zo kunnen ziekenhuizen met een tekort aan isolatiekamers in coronatijden toch snel een oplossing voorzien. Intussen zijn al zo’n 15 wetenschappelijke onderzoeken verschenen die aantonen dat MedicCleanAir het aantal luchtgedragen coronabesmettingen in ziekenhuizen tot 0 herleidt. In een paar maanden tijd zag MedicCleanAir zijn omzet dan ook groeien van 1,8 naar 5,3 miljoen euro.

“We zijn nu de volgende stap aan het zetten om onze toestellen ook met IoT te verrijken. Zo kunnen we bijvoorbeeld predictive maintenance doen, en kunnen het aantal isolatiekamers en hun bezetting vanop afstand gevolgd worden”, besluit Hendrik Van Passel.
 

MedicCleanAir in Cijfers

  • Sector: medische technologie
  • Producten en diensten: luchtzuivering voor operatiekamers en isolatiekamers
  • Oprichting: 1998
  • Hoofdzetel: Antwerpen
  • Team: een netwerk van 25 partners in evenveel landen
     
  • https://mediccleanair.com/home.html

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.