U bent hier

Indoor social distancing bewaren? Pozyx heeft de oplossing

De Gentse start-up Pozyx ontwikkelt hard- en software om de positie van voorwerpen, dieren en mensen binnen gebouwen te bepalen. De precisie – tot op 10 centimeter – maakt de oplossingen uniek en gegeerd door grote spelers als Arcelor Mittal, Airbus, Honda en groentereus Bonduelle. Toen social distancing cruciaal bleek om de COVID-19-crisis te bedwingen, zag Pozyx meteen opportuniteiten voor zijn product.

Pozyx groeide vijf jaar geleden uit de schoot van UGent. Vandaag werken er een 25-tal experten. “Wij maken gebruik van Ultra-wideband (UWB), een vrij nieuwe draadloze technologie voor positionering. UWB is veel fijner afgesteld dan gps-technologie en werkt indoor preciezer dan bluetooth of wifi”, vertelt Bart De Ruyck, marketing manager bij Pozyx. “De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Onlangs nog kondigde Apple aan dat ze de UWB-technologie in meer en meer toepassingen zullen integreren.”
 

Social distancing bewaren

In deze COVID-19-tijden kan UWB-technologie helpen om de social distancing te bewaren. “Mensen kunnen onze tag aan een riem hangen of in een broekzak stoppen. Van zodra ze te dicht komen van een andere drager, gaat er een alarm af”, legt Bart De Ruyck uit. “We kunnen zo’n tag leveren als een standalone-oplossing, die een alarm genereert. Maar het is veel interessanter om die te integreren met onze infrastructuur. Zo’n totaaloplossing is ontzettend interessant voor bedrijven in de anderhalvemetereconomie. Als ze alle medewerkers een tag geven, kunnen ze meteen actie ondernemen als een drager positief test op COVID-19.  Aan de hand van de historische gegevens die de software verzamelt, zien ze immers perfect met welke collega’s de zieke medewerker nauw contact had of in welke ruimtes hij/zij heeft gewerkt.”
 

Het onzichtbare zichtbaar maken

Het coronavirus bracht de interesse voor Pozyx in een stroomversnelling. De startup kreeg ondertussen duizenden orders vanuit alle hoeken van de wereld – van het  VK, Australië en de VS tot India en Indonesië. Geïnteresseerden moeten echter nog even geduld oefenen tot in september, want er is voorlopig een groot tekort aan chips, wereldwijd. “Toch gaan we door met de productie”, zegt Bart De Ruyck. “Of het nu is om de social distancing te bewaren of voor andere toepassingen: de tags blijven hun nut bewijzen. We werken al vijf jaar aan algoritmes en we hebben verschillende patenten. Daarnaast hebben we onze hardware robuuster en verfijnder gemaakt om voor een alsmaar slimmer systeem te zorgen. Zo maken we steeds meer ‘onzichtbare dingen zichtbaar’. En daar kan elke onderneming voordeel uit halen.”

Of het nu is om de social distancing te bewaren of voor andere toepassingen: de tags blijven hun nut bewijzen, voor de meest uiteenlopende toepassingen.”

Over Pozyx

  • Sector: hightech
  • Producten en diensten: oplossingen voor indoor positiebepaling
  • Oprichting: 2015
  • Hoofdzetel: Gent
  • www.pozyx.io

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.