U bent hier

Is goederentransport binnen Europa (wegtransport) nog mogelijk?

De lidstaten en de Europese Commissie nemen drastische maatregelen om de sociaaleconomische impact van de uitbraak van COVID-19 in de vervoerssector te beperken en om een vlotte, continue doorstroming van goederen in de hele EU te garanderen. Dit geldt vooral, maar niet alleen, voor essentiële goederen zoals voeding en medische benodigdheden.  

Een richtlijn van de Europese Commissie (30 maart 2020) bepaalt dat werknemers in de vervoerssector behoren tot de werknemers die cruciale beroepen uitoefenen en bijgevolg de binnengrenzen moeten kunnen overschrijden om hun werkplek te bereiken omdat zij cruciale beroepen uitoefenen waarbij zij activiteiten verrichten in verband met essentiële diensten. Dit moet ook gelden voor gevallen waarin de bovengenoemde werknemers een lidstaat slechts gebruiken als doorreisland om een andere lidstaat te bereiken. 

OPGELET: lidstaten kunnen wel opleggen dat deze werknemers over bepaalde documenten en persoonsbeschermingsmateriaal moeten beschikken. Raadpleeg hierover onze landenpagina’s. Een overzicht kan u ook vinden op de website van DG Mobility and Transport
 

Grensovergangen 

De Europese Commissie heeft geadviseerd om aan de binnengrenzen 'green lanes' voor vrachtverkeer in te voeren. De controles en medische screenings mogen daar niet langer dan 15 minuten duren. Controleer wat de wachttijden zijn aan de grensovergangen binnen EU

OPGELET: vóór uw transport vertrekt, is het aangewezen om contact te nemen met uw lokale zakenpartner en advies te vragen over de logistieke procedure (Is zijn bedrijf operationeel? Is hij uitgerust qua personeel en persoonbeschermingsmateriaal om leveringen uit het buitenland te ontvangen? Zijn er specifieke documenten vereist? …) 

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.