U bent hier

Byteflies ontwikkelt een pleister om coronapatiënten te monitoren

Hoe kunnen we zorgcentra, ziekenhuizen en huisdokters ontlasten in COVID-19-tijden én tegelijk patiënten informeren? Byteflies moest er niet lang over nadenken. Als expert in wearables voor de gezondheidszorg werkt de Antwerpse start-up momenteel aan een sensorpleister die de ademhaling en hartslag – en op langere termijn ook de temperatuur – van (corona-)patiënten monitort.

Byteflies ontwikkelt technologie om health wearables te bouwen: apparaatjes die continu de gezondheidstoestand van patiënten opvolgen. “Populaire wearables zoals de Apple Watch en de Fitbit zijn nuttig, maar niet accuraat genoeg voor mensen die echt ziek zijn”, vertelt Hans Danneels, CEO en medeoprichter van Byteflies. “De sensoren die we met onze toolkit bouwen, zijn veel nauwkeuriger. Ze meten 24/7 een aantal parameters en sturen die gegevens automatisch door naar de behandelende geneesheer – zodat die de juiste diagnoses kan stellen.”
 

Ademhaling en hartslag opvolgen

Samen met universitaire ziekenhuizen ontwikkelde Byteflies wearables voor epilepsie- en MS-patiënten en voor mensen met slaapstoornissen. Toen de COVID-19 crisis uitbrak, was een wearable in de maak om cardio-respiratoire aandoeningen te monitoren. Hans: “Ademhaling en hartslag zijn, samen met temperatuur en zuurstofsaturatie, de belangrijkste parameters om op te volgen bij een COVID-19-infectie. We hebben meteen alle zeilen bijgezet om de ontwikkeling van die sensor – in de vorm van een pleister – te versnellen.” Byteflies vond meteen zes partners om mee in het project te stappen: Melexis, Quad Industries, Televic, Z-Plus, Henkel en Nitto. Samen stelden ze een adviesraad samen met o.a. Marc Van Ranst, een aantal toonaangevende geneesheren en captains of industry. 
 

Bewoners van zorgcentra en COVID-19-patiënten

“De pleister kan een enorm positieve impact hebben in de strijd tegen COVID-19. Neem nu zorgcentra: als alle bewoners zo’n pleister dragen, kan het zorgpersoneel de gezondheidstoestand van elke bewoner continu opvolgen. Op basis van die gegevens kunnen ze dan beslissen welke bewoners bijvoorbeeld beter op hun kamer blijven of even geen bezoek ontvangen”, legt Hans uit. “De pleister kan ook ziekenhuizen en zelfs huisartsen ontzorgen: patiënten die na een ziekenhuisopname naar huis mogen, kunnen nog een tijd op afstand worden opgevolgd. Terwijl patiënten die thuis uitzieken, weten wanneer hun situatie zo ernstig wordt dat ze hulp moeten inroepen.”

Het ziekenhuis Oost-Limburg start binnenkort met de eerste klinische testen voor de pleister. De doelstelling: de pleister binnen de drie à zes maanden lanceren, klaar voor een eventuele tweede golf van COVID-19.

“Ademhaling en hartslag zijn belangrijke parameters om op te volgen bij een COVID-19-infectie. Als patiënten onze pleister dragen, worden ze 24/7 opgevolgd.”

Over Byteflies

  • Sector: hightech
  • Producten en diensten: health wearables
  • Oprichting: 2015
  • Hoofdzetel: Antwerpen
  • Team: 22 medewerkers
     
  • www.byteflies.com

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.