U bent hier

BioRICS test software om infecties te detecteren via wearables

Hoe kan u uw stress- en energiebalans beter managen? Loopt u het risico op een burn-out of een depressie? U ontdekt het aan de hand van Mindstretch, een app die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek door BioRICS, een spin-off van de KU Leuven. Meer dan 20 jaar werkte de onderzoeksgroep aan algoritmes om de energiebalans te monitoren. De voorbije 12 maanden heeft het team zijn onderzoeken toegespitst  op het detecteren van infecties – een toepassing die hoge ogen gooit in tijden van een pandemie.

De man achter de BioRICS-producten is Daniel Berkmans, hoogleraar aan de KU Leuven. Samen met zijn collega’s en een 25-tal doctoraatstudenten ontwikkelt hij algoritmes en modellen om de mentale en fysieke gezondheid van mensen in real time in kaart te brengen. “De hartslag, ademhaling, het slaappatroon, enz. zijn klassieke indicatoren van gezondheid en welzijn. Maar die variëren heel sterk van persoon tot persoon. De gezondheidheidsapps die iedereen op zijn smartphone heeft, bieden dus niet echt een accuraat inzicht in de gezondheidstoestand. Waar een hartslag van 85 slagen per minuut voor de ene mens bijvoorbeeld al op stress of ziekte wijst, is die voor een ander heel normaal. Vandaar het belang van algoritmes die rekening houden met alle individuele factoren, doorheen de tijd”, legt Daniel Berkmans uit.
 

Mentale toestand van atleten

20 jaar onderzoek leidde tot meer dan 300 wetenschappelijke studies, 17 producten en 20 patenten. In 2006 boekte BioRICS een eerste groot succes: ze bundelden de krachten met topclub AC Milan om de mentale toestand van hun voetballers te meten tijdens het sporten. Ook Formule 1-racepiloten worden via een BioRICS-oplossing opgevolgd. “Als je tijdens een race ziet dat het stressniveau van een piloot stijgt zonder dat daar een duidelijke reden voor is, dan weet je dat ze een fout gaan maken. Op zo’n moment kan je de racer verwittigen of een pilootwissel doorvoeren”, aldus Daniel Berckmans.
 

Energieniveau in balans brengen

BioRICS biedt ondertussen vier concrete productfamilies aan. De bekendste toepassing is de Mindstretch-app, die samenwerkt met een Fitbit-tracker. Op basis van onder meer de hartslag, activiteit en slaappatronen meet de software de klok rond hoeveel mentale energie de gebruiker verbruikt en hoe vlot hij herstelt. “De gebruiker kan context in de app toevoegen, zodat die links kan leggen tussen bepaalde activiteiten of situaties en het energieniveau”, legt Daniel Berckmans uit. “Op basis van al die inzichten krijgt hij gepersonaliseerd advies om zijn energieniveau op te krikken.”
 

Infecties detecteren

“Gezondheid is nauw gelinkt met de mentale energie, i.e. met mentale veerkracht en mentaal welzijn”, gaat Daniel Berckmans verder. “Chronische stress onderdrukt het immuunsysteem en wie weerbaar is, wordt minder snel ziek. Vandaar de volgende stap in ons onderzoek: voortbouwend op onze kennis hebben we een toepassing ontwikkeld om infecties vroegtijdig te detecteren. Als er opvallende afwijkingen zijn in de energiebalans van de gebruiker, krijgt deze een waarschuwing. Onze algoritmes pikten  in de voorbije 12 maanden nauwkeurig niet-specifieke infecties op bij dertien verschillende individuen, zonder valse alarmen.”

De eerste tests met de applicatie zijn zeer succesvol. BioRICS is momenteel op zoek naar extern kapitaal om het systeem op grotere schaal te testen en te valideren bij een bedrijf. Onder meer de nieuwe CEO, Hans Wilmots, zal  BioRICS steviger op de internationale kaart te zetten.

Op basis van onze meer dan 20 jaar ervaring hebben we een app ontwikkeld om infecties vroegtijdig te detecteren. Onze algoritmes identificeren nauwkeurig  niet-specifieke infecties.”

 

Over BioRICS

  • Sector: hightech
  • Producten en diensten: wearables
  • Oprichting: 2006
  • Hoofdzetel België: Leuven
     
  • www.biorics.com

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.