U bent hier

AED ontwikkelt unieke 'ontsmettingssystemen'

Dat de culturele en evenementensector zwaar lijdt onder de coronamaatregelen mag duidelijk zijn. Zo ook AED, ’s werelds grootste verhuurder van licht- en geluidsinstallaties. AED levert jaarlijks materiaal aan meer dan 60.000 evenementen. Met AED Studios baat de groep bovendien het grootste filmstudiocomplex van de Benelux uit. Oprichter en CEO Glenn Roggeman bleef niet bij de pakken zitten en ontwikkelde een innovatief ontsmettingssysteem. 

“De kernactiviteit van de AED-groep is entertainment in de brede zin”, vertelt Glenn Roggeman. “Onze bedrijven in België, Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Singapore leggen zich vooral toe op verhuur, verkoop, leasing en herstelling van professioneel licht-, geluid- en videomateriaal. Ook wij werden, net als de hele evenementensector, hard getroffen door de coronacrisis. En dus is het in het belang van de hele sector om nu met creatieve en innovatieve oplossingen te komen. Ik hield in februari al rekening met een worst-case scenario en ging op zoek naar technologieën om ruimtes te ontsmetten.”
 

Medische helikopter

Glenn Roggeman putte inspiratie uit een opmerkelijk carrièrepad, dat hem tot ver buiten de entertainmentsector bracht. Zo bezit hij de MEDIC1, een medische helikopter die wordt ingezet voor dringend luchtvervoer van patiënten en organen. Het is de enige medische helikopter in België die volledig uitgerust is en waar de patiënt afgescheiden kan worden van de cockpit.
 

Aerodynamica

“We hebben piloten in dienst, maar ik ga zelf altijd mee als technisch crew member”, vertelt Glenn Roggeman. “Ik ben ook piloot, en heb dus een stevige achtergrond in aerodynamica. Daarnaast weet ik wel wat over van het medisch materiaal in de helikopter. Zo beschikken we zelfs over een isolator om de patiënt en het medisch materiaal aan boord in een steriele omgeving te houden.”
 

UVC-ontsmetting

Die kennis van aerodynamica, medisch materiaal én de evenementensector leidden tot een innovatieve oplossing om binnenruimtes te ontsmetten. Aan de basis van de ontwikkeling ligt UVC: een type ultraviolet licht dat virussen en bacteriën doodt. “Begin februari, nog voor de lockdown, werkten we een eerste prototype uit”, vertelt Glenn Roggeman.
 

Directe lamp

“We hebben een R&D-team van zo’n 100 experts in de AED-groep. Eerst ontwikkelden we een directe stralende lamp die oppervlakten ontsmet. Dat werkt goed om een zaal waar geen publiek zit te ontsmetten, bijvoorbeeld een leeg restaurant tussen twee shifts. De werking kan je vergelijken met handmatige alcoholontsmetting.” 
 

Mid-air disinfection

Daarna werkte AED een ventilatiesysteem uit, waar de UVC-lampen in een behuizing verborgen zitten. “Oppervlaktes ontsmetten is niet het grootste probleem. Aerosollen, waarvan bekend is dat ze het virus verspreiden, kunnen urenlang blijven hangen en tientallen meters afleggen”, legt Glenn Roggeman uit. “Het volstaat dus niet om goed te ventileren, want dan circuleert de gecontamineerde lucht doorheen het publiek voor ze gezuiverd wordt. Volgens de kunst van de aerodynamica trekt ons UVC-systeem de lucht loodrecht omhoog, waar ze ontsmet wordt alvorens opnieuw in circulatie te brengen. Dat noemen we ‘mid-air disinfection’, een principe dat we nu aan het patenteren zijn.”
 

Ontsmettingskanonnen

Die ventilatie kan 24/24u actief blijven, en werkt dus ook als er publiek in de ruimte zit. “De kleine versie daarvan is nu af, en vanaf oktober gaan we ook een kanon voor grote ruimtes op de markt brengen. Die kanonnen kunnen 10.000 à 12.000 kubieke meter per uur ontsmetten. Met acht kanonnen zou je een zaal als het Sportpaleis kunnen desinfecteren”, vertelt Glenn Roggeman.
 

Ondersteunend systeem

De interesse voor de UVC-systemen is groot. “Ons systeem is wetenschappelijk waterdicht en uitgebreid getest met verschillende meetsystemen, dus het werkt. We hebben al voor zo’n 25 miljoen euro aanvragen binnen van over de hele wereld”, zegt Glenn Roggeman. “Beschouw het niet als dé oplossing voor de coronacrisis, eerder als een ondersteuning. Het is niet omdat deze technologie er is, dat we de maatregelen kunnen laten varen. Maar als ik uit eten ga, dan verkies ik toch een restaurant mét UVC-ontsmetting”, besluit Glenn Roggeman.
 

AED in cijfers

  • Sector: entertainment
  • Producten en diensten: Verhuur en verkoop licht- geluids-, en video-installaties, filmstudio’s
  • Oprichting: 1985
  • Hoofdzetel: Gent
  • Team: voor de crisis: 350 FTE’s + duizenden freelancers.
     
  • https://www.aedgroup.com/en/homepage

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.