U bent hier

Verpakkingen

Verwacht wordt dat de brexit aanvankelijk weinig impact zal hebben op de regels omtrent de etikettering van voedingsmiddelen. Uitgaande van het huidige standpunt van de Britse regering is de kans immers groot dat het VK de bestaande EU-regelgeving zal overnemen.

Maar wie als voedingsexporteur het zekere voor het onzekere wil nemen, kan zich wel voorbereiden op toekomstige wijzigingen die mogelijk de verpakkings- en etiketteringssystemen binnen uw bedrijf beïnvloeden.

De huidige EU-regelgeving houdt voorlopig stand

Zowel de EU als het VK dragen voedselveiligheid hoog in het vaandel. Dat Europa een van de strengste regimes ter wereld heeft voor de etikettering van voedingsmiddelen, hoeft dan ook niet te verbazen.

Aangezien het VK deze voorschriften al toepast en de Britse industrie geen voorstander is van nog strengere regelgeving, zal de Britse regering de huidige normen voor verpakking en etikettering mee opnemen in de EU Withdrawal Bill of uittredingswet. De huidige regelgeving zal dus weinig tot niet wijzigen onmiddellijk na de brexit.

Wel heeft de uittrede van het VK mogelijk een impact op de toekomstige Britse verpakkings- en etiketteringsregels. De belangrijkste zetten we hieronder voor u op een rij.

Verdeelde besluitvorming

Door de brexit zal het VK geen deel meer uitmaken van de Europese dialoog en besluitvorming, en omgekeerd. En hoewel voedselveiligheid voor beide partijen een topprioriteit is, zullen de Europese en Britse voorschriften voor etikettering toch geleidelijk beginnen af te wijken van elkaar. Exporteert u voedingswaren naar de Britse markt, volg dan de evoluties en onderzoeksprojecten binnen de Britse voedingsindustrie op de voet.

Verschillen in consumentenvoorkeur en terminologie

Niet alleen liggen de voorkeuren van Britse en Europese consumenten soms ver uit elkaar, de lokale voedingsindustrieën lanceren ook verschillende markt- en gebruikerstesten. Denk aan verschillen in de kleur of opmaak van verpakkingen.

Daarnaast is soms andere terminologie gangbaar. Een voorbeeld: wat u in het VK onder de noemer ‘milk chocolate’ verkoopt, mag u op het Europese vasteland niet altijd als ‘melkchocolade’ aan de man brengen. Of u die term mag gebruiken, hangt af van de hoeveelheid cacaopoeder in het product. Belangrijk is om dergelijke verschillen op te volgen zodat uw bedrijf er behendig kan op inspelen.

Het belang van de Public Health Responsibility Deal

De ‘Public Health Responsibility Deal’ – een initiatief van het Britse ministerie voor Volksgezondheid – zal een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van nieuwe normen voor de etikettering van voedingsmiddelen in het VK.

Bedrijven kunnen zich via dit project vrijwillig engageren om voedingswaren op een eerlijke manier voor te stellen aan Britse consumenten.  Zo vormt het initiatief niet alleen een drijfveer voor nieuwe normen in de Britse verpakkingssector, maar ook een belangrijke referentie en informatiebron voor Vlaamse exporteurs die de nieuwe ontwikkelingen willen evalueren.

Zo houdt u een vinger aan de pols omtrent verpakking en etikettering

  • Onderhoud nauwe banden met uw sectorfederatie in België.
  • Ga te rade bij BVI, het Belgische Verpakkingsinstituut. Deze organisatie volgt de wetgeving voor verpakking in het VK nauw op. Contactgegevens vindt u op www.ibebvi.be.
  • Check regelmatig welke bedrijven en organisaties de Britse Public Health Responsibility Deal hebben ondertekend. Dat kan via www.responsibilitydeal.dh.gov.uk/food-pledges.

Wat met de controle van voedingswaren?

Bij de in- en uitvoer van voedingsproducten voert het FAVV strenge controles uit op het vlak van planten- en dierengezondheid en voedselveiligheid. De brexit heeft mogelijk een impact op de uit te voeren controles en bijbehorende regels.

Na de overgangsperiode of vanaf 29 maart 2019 in het geval van een ‘no-deal’, gelden voor het VK immers dezelfde procedures en certificaatvereisten als voor andere landen buiten de EU. Wat dat betekent voor de in- en uitvoercontroles van uw voedingswaren ontdekt u op de website van het FAVV.

Meer weten?

Ontdek alles over de huidige Europese voorschriften omtrent voedselveiligheid en etikettering op de website van de Europese Commissie. Of lees meer over de controle van voedingsproducten na de brexit op de website van het FAVV.

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.