U bent hier

Stappenplan voor export van goederen naar het VK na de brexit

Wanneer het VK op 1 februari 2020 uit de EU stapt, gaat een overgangsperiode van start, waarbij alles nog even bij het oude blijft. Maar daags na die periode – ten vroegste vanaf 1 januari 2021 – krijgen Vlaamse exporteurs te maken met onder andere douaneformaliteiten, voedselveiligheidscontroles en eventueel afwijkende regelgeving. Met dit stappenplan zet u zich schrap voor het bedrijfsleven na de brexit.
 

STAP 1 - Vraag een EORI-nummer aan 

Om de douaneformaliteiten te vervullen aan de Belgische grens heeft u een Belgisch EORI-nummer nodig. Dien uw EORI-aanvraag online in via financien.belgium.be/ nl/douane_accijnzen/ondernemingen/financiëneori/eori.
 

STAP 2 - Vul de uitvoeraangifte in (of besteed deze taak uit)

Vóór uw goederen het EU-douanegebied kunnen verlaten naar het VK, dient u een uitvoeraangifte in via PaperLess Douane en Accijnzen (PLDA), het aangiftesysteem van de Belgische douane. U kan deze verplichting zelf vervullen of uitbesteden aan een douanevertegenwoordiger.

Een lijst met douanevertegenwoordigers vindt u via financien. belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/ douanevertegenwoordiger.

Tip - Door te werken met bepaalde douanevergunningen, bespaart u mogelijk tijd en geld. Lees meer op www.brexitready.be (onder de hoofding ‘Belgische douanevergunningen’). 


STAP 3 - Volg de verantwoording van uw btw-vrijstelling op

Bij een harde brexit moet u geen btw aanrekenen op de verkoop van goederen die u naar het VK verscheept. Om die vrijstelling te verantwoorden, moet u wel formeel aantonen dat de goederen de EU-buitengrens zijn overgestoken. Daarvoor dient u Exemplaar 3 van de douaneaangifte terug in uw bezit te krijgen.

Ook voor de verkoop van diensten hoeft u trouwens geen btw aan te rekenen na een harde brexit. Het leveren van diensten aan derde landen is immers niet onderworpen aan btw. Ook wordt daar geen douanecontrole op uitgevoerd.

Tip - Ontdek alle details over de btw-procedure na de brexit via www.financien.belgium.be/ nl/douane_accijnzen/ondernemingen/ brexit/btw.

 

STAP 4 - Ga na of u zelf verantwoordelijk bent voor de Britse invoeraangifte

Verifieer de ‘Incoterms’ in uw contracten om na te gaan of uw bedrijf verantwoordelijk is voor de Britse invoerformaliteiten. Indien wel, dan moet u een Brits EORInummer aanvragen via: gov.uk/eori. Dit kan met of zonder Brits btw-nummer.

Of besteed de Britse invoerformaliteiten uit aan een douane- en/of fiscale vertegenwoordiger. Wil u toch zelf de Britse invoerformaliteiten vervullen en uw goederen leveren tot aan de deur van uw klant in het VK? Dan zal u de Britse btw bij invoer moeten betalen.

Om de btw ‘te verleggen’ bij invoer, is het raadzaam om een Brits btw-nummer aan te vragen via gov.uk/vatregistration. Hiervoor kan u evenzeer met een Britse fiscale vertegenwoordiger werken. 

 

STAP 5 - Ga na of uw transporteur goed voorbereid is (aan weerszijden van het kanaal)

Voor elk zending moet uw transportfirma een ‘Safety & Security Declaration’ of een ‘Entry Summary Declaration’ invullen via het online ICS-systeem: gov.uk/guidance/importcontrol-system.

Voor RoRo-transport per ferry moet dit minstens twee uur voor de aankomst van de goederen aan de grens in het VK zijn geregeld.

Voor transport via de Eurotunnel ligt deze deadline op één uur voor aankomst. Verder moet de chauffeur beschikken over een Master Reference Number (MRN) of Brits EORI-nummer dat kan bewijzen dat de Britse invoeraangifte op voorhand werd ingevuld.  


STAP 6 - Bereken alle interne meerkosten

Op basis van uw huidige transacties met het VK kan u de extra kosten in kaart brengen die een harde brexit met zich meebrengt. Let onder andere op kosten voor douaneformaliteiten, aanpassingen aan IT-infrastructuur en logistieke veranderingen.

Meer info vindt u op www.brexitready.be (onder ‘6 tips om uw bedrijf klaar te stomen voor de brexit’). 


STAP 7 - Dek u in tegen wisselkoersschommelingen

Door de brexit is het Britse pond volatieler geworden, waardoor u met hogere wisselkoersrisico’s wordt geconfronteerd. U kan zich hiertegen beschermen door contracten in euro te onderhandelen of door een wisselkoersclausule te voorzien. Is dit alles niet mogelijk, ga dan te rade bij uw bank voor ondersteuning op maat.

Meer info vindt u op wwwbrexitready.be (onder de hoofding ‘Wisselkoersschommelingen’).  


STAP 8 - Bescherm uw intellectuele eigendom in het VK

De Britse autoriteiten zullen voor bestaande Europese merken en gemeenschapsmodellen een nieuw Brits merkrecht creëren. Lopende aanvragen zal u opnieuw moeten indienen bij het Britse Intellectual Property Office (IPO).

Na de brexit dient u een vergelijkbare Brits merk of model aan te vragen voor uw EuROPESE MERKEN en gemeenschapsmodellen.


STAP 9 - Diversifieer uw exportmarkten

Is het VK een van de belangrijkste markten voor uw bedrijf, dan doet u er goed aan om alternatieve afzetmarkten te onderzoeken. Flanders Investment & Trade neemt graag samen met u de diversificatiemogelijkheden voor uw bedrijf onder de loep.

Goed om te weten: u komt mogelijk in aanmerking voor subsidies om u hierbij te ondersteunen. 

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.