U bent hier

Stappenplan voor export van goederen naar het Verenigd Koninkrijk

De Brexit is een feit. Vlaamse exporteurs krijgen sinds 1 januari 2021 te maken met onder andere douaneformaliteiten, voedselveiligheidscontroles en eventueel afwijkende regelgeving. In dit stappenplan overlopen we de algemene zaken waarmee u als exporteur rekening dient te houden bij goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk. Ga echter zeker ook na of er voor uw specifiek product geen bijkomende formaliteiten gelden zoals bijvoorbeeld een veiligheidsmarkering voor medische toestellen of een CITES-certificaat voor beschermde houtsoorten. 
 

STAP 1 - Vraag een EORI-nummer aan 

Om de douaneformaliteiten te vervullen aan de Belgische grens heeft u een Belgisch EORI-nummer nodig. Dien uw EORI-aanvraag online in via financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/financi%C3%ABn-eori/eori.

STAP 2 - Vul de uitvoeraangifte in (of besteed deze taak uit)

Vóór uw goederen het EU-douanegebied kunnen verlaten naar het VK, dient u een uitvoeraangifte in via PaperLess Douane en Accijnzen (PLDA), het aangiftesysteem van de Belgische douane. U kan deze verplichting zelf vervullen of uitbesteden aan een douanevertegenwoordiger.

Een lijst met douanevertegenwoordigers vindt u via financien.belgium.be.

Tip - Door te werken met bepaalde douanevergunningen, bespaart u mogelijk tijd en geld. Lees meer op www.brexitready.be (onder de hoofding ‘Belgische douanevergunningen’). 


STAP 3 - Ga na of u een fytosanitair of gezondheidscertificaat nodig heeft

Voert u producten van plantaardige of dierlijke oorsprong uit? Dan moet u voor goederen vanaf een bepaalde risicocategorie een fytosanitair of gezondheidscertificaat voorzien. Voor producten van dierlijke oorsprong, zal de partij die als importeur optreedt bovendien een voorafmelding via het Britse IPAFFS moeten vervolledigen. 

Wat de controle van plantaardige of dierlijke goederen betreft, stelde de Britse overheid verschillende deadlines voorop. Daarbij moet u specifieke zendingen laten controleren door het FAVV, het federaal voedselagentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Ook zal u de komst van uw goederen vooraf moeten melden aan de Britse douane-autoriteiten. 

Lees hier welke zendingen u door het FAVV moet laten controleren en vanaf wanneer u zich mag verwachten aan controles aan de Border Control Posts of Designated Points of Entry.

STAP 4 - Volg de verantwoording van uw btw-vrijstelling op

U moet geen btw aanrekenen op de B2B verkoop van goederen die u naar het VK verscheept. Om die vrijstelling te verantwoorden, moet u wel formeel aantonen dat de goederen de EU-buitengrens zijn overgestoken. Daarvoor dient u een gevalideerd uitvoerdocument of een alternatieve bewijsvoering van de douaneaangifte in uw bezit te krijgen. Indien u de goederen B2C verkoopt of onder de 'Delivered Duty Paid' Incoterm exporteert, komen u wel btw-verantwoordelijkheden toe. 

Ook voor de verkoop van diensten hoeft u trouwens geen btw aan te rekenen. Het leveren van diensten aan derde landen is immers niet onderworpen aan btw. Ook wordt daar geen douanecontrole op uitgevoerd tenzij u goederen of werkmateriaal mee transporteert bij grensovergang. 

Tip - Ontdek alle details over de btw-procedure na de Brexit via financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/brexit/btw.

STAP 5 - Ga na of u zelf verantwoordelijk bent voor de Britse invoeraangifte

Verifieer de ‘Incoterms’ in uw contracten om na te gaan of uw bedrijf verantwoordelijk is voor de Britse invoerformaliteiten. Indien wel, dan moet u een Brits EORI-nummer aanvragen via: www.gov.uk/eori

Alternatief besteedt u de Britse invoerformaliteiten uit aan een douane- en/of fiscale vertegenwoordiger. Wil u toch zelf de Britse invoerformaliteiten vervullen en uw goederen leveren tot aan de deur van uw klant in het VK? Dan zal u de Britse btw bij invoer moeten betalen. Hiervoor heeft u een Brits btw-nummer nodig. Dit kan u aanvragen via www.gov.uk/vat-registration. Om de btw-aangifte in het VK te vervolledigen kan u werken met een Britse fiscale vertegenwoordiger. 
 

STAP 6 - Ga na of uw transporteur goed voorbereid is (aan weerszijden van het kanaal)

Voor elk zending moet uw transportfirma een ‘Safety & Security Declaration’ of een ‘Entry Summary Declaration’ invullen via het online ICS-systeem: www.gov.uk/guidance/import-control-system.

Voor RoRo-transport per ferry moet dit minstens twee uur voor de aankomst van de goederen aan de grens in het VK zijn geregeld.

Voor transport via de Eurotunnel ligt deze deadline op één uur voor aankomst. Verder moet de chauffeur beschikken over een Master Reference Number (MRN) of Brits EORI-nummer dat kan bewijzen dat de Britse invoeraangifte op voorhand werd ingevuld. Er staat uitgebreide informatie voor transporteurs op de website van de Britse overheid


STAP 7 - Bereken alle interne meerkosten

Op basis van uw huidige transacties met het VK kan u de extra kosten van de Brexit in kaart brengen. Let onder andere op kosten voor douaneformaliteiten, aanpassingen aan IT-infrastructuur en logistieke veranderingen.

Meer info vindt u op www.brexitready.be (onder ‘6 tips om uw bedrijf klaar te stomen voor de Brexit’). 


STAP 8 - Dek u in tegen wisselkoersschommelingen

Door de Brexit is het Britse pond volatieler geworden, waardoor u met hogere wisselkoersrisico’s wordt geconfronteerd. U kan zich hiertegen beschermen door contracten in euro te onderhandelen of door een wisselkoersclausule te voorzien. Is dit alles niet mogelijk, ga dan te rade bij uw bank voor ondersteuning op maat.

Meer info vindt u op www.brexitready.be (onder ‘Wisselkoersschommelingen’).  


STAP 9 - Bescherm uw intellectuele eigendom in het VK

De Britse autoriteiten hebben Europese merken en gemeenschapsmodellen die gedeponeerd waren voor 2021 automatisch omgezet in Britse merken en modellen. Sinds 1 januari 2021 dient u een Brits merk of model aan te vragen om uw intellectuele eigendom te laten beschermen in het VK.

Meer info vindt u op www.brexitready.be (onder ‘Intellectuele eigendom’).  


STAP 10 - Diversifieer uw exportmarkten

Is het VK een van de belangrijkste markten voor uw bedrijf, dan doet u er goed aan om alternatieve afzetmarkten te onderzoeken. Flanders Investment & Trade neemt graag samen met u de diversificatiemogelijkheden voor uw bedrijf onder de loep.

Goed om te weten: u komt mogelijk in aanmerking voor subsidies om u hierbij te ondersteunen. 

Meer info vindt u op www.brexitready.be (onder ‘Dienstverlening FIT en VLAIO’). U kan ook contact opnemen met uw Adviseur Internationaal Ondernemen.  

Ontdek al onze adviezen

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.