U bent hier

Brexit, business as (un)usual

De brexit is een nieuw hoofdstuk ingeslagen. In december 2019 behaalden de Conservatieven – de partij van Brits premier Boris Johnson – een ruime verkiezingsoverwinning in het VK. Het gevolg? Johnson wil het terugtrekkingsakkoord dat hij met de EU onderhandelde, snel laten goedkeuren door het Britse Lagerhuis. Nadien kan het Europese Parlement het akkoord laten ratificeren en heeft het VK de mogelijkheid om op 1 februari 2020 uit de EU te stappen. Wel gaat dit ‘deal’-scenario in principe gepaard met een overgangsperiode. Daarbij blijft het VK nog tot minstens 31 december 2020 deel uitmaken van de Europese interne markt én de douane-unie. In die periode verandert er voorlopig niets voor Vlaamse exportbedrijven.

Vanaf februari 2020 zullen de Britten en de EU een vrijhandelsakkoord onderhandelen. Het doel is om invoertarieven te vermijden en niet-tarifaire handelsbarrières te beperken. Maar daags na de transitieperiode – mogelijk dus vanaf 1 januari 2021 – moeten bedrijven sowieso rekening houden met onder andere douaneformaliteiten, voedselveiligheidscontroles en eventueel ook afwijkende regelgevingen. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Ontdek hoe u dat aanpakt in een reeks aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs.
 

‘Go Beyond Brexit’

Vlaamse bedrijven doen er goed aan zich de komende maanden te verdiepen in alles wat met douaneformaliteiten te maken heeft. Maar minstens even belangrijk is om een ‘Go Beyond Brexit’-actieplan op te stellen. Dat is een strategie op de langere termijn, waarbij u niet alleen uw positie in de Britse markt verdedigt, maar ook uw exportactiviteiten in de rest van de wereld diversifieert. Want zelfs met een vrijhandelsakkoord zullen we de effecten van de brexit voelen. Zo daalt het bbp van de Vlaamse economie mogelijk met 1,8% (bron: Statistiek Vlaanderen) en kunnen er op termijn verschillen qua regelgeving opduiken om rekening mee te houden.

Uw ‘Go Beyond Brexit’-strategie vormgeven? Neem contact op met het brexit-team van Flanders Investment & Trade via brexit@fitagency.be.

Aandachtspunten

Blijft de Britse regering bij haar standpunt, dan wordt België een buitengrens van het VK en komen er douaneformaliteiten.
Bekijk de 12 video's met de antwoorden op de meest gestelde vragen rond Brexit.
Ontdek de 10 belangrijkste stappen om na de brexit goederen te exporteren van Vlaanderen naar het VK.
Ontdek de 4 belangrijkste stappen om na de brexit diensten te exporteren van Vlaanderen naar het VK.
Door de brexit verlaat het VK de douane-unie. Welke exportformaliteiten brengt dat met zich mee aan Belgische zijde?
Met de juiste Belgische douanevergunningen bespaart uw exportbedrijf tijd én geld.
Ontdek hoe u als Vlaamse exporteur ook de Britse invoerformaliteiten kan regelen.
Welke Britse invoertarieven komen er bij een harde brexit? Ontdek hoe u de tarieven voor uw producten nu al inschat.
Het Britse pond krijgt klappen door de brexit. Moet u zich indekken tegen wisselkoersrisico’s?
De brexit beïnvloedt ook het betalingsverkeer tussen Europese en Britse organisaties. Ontdek hier de mogelijke gevolgen voor uw bedrijf.
Ontdek wat de brexit mogelijk betekent voor de bescherming van uw Europese merken, modellen en andere intellectueel eigendom.
Wat betekent de brexit voor de toepassing van Europese normen binnen uw bedrijf?
Welke impact heeft de brexit op uw keuringsattesten en conformiteitsbeoordelingen?
Zo bereidt u uw verpakkings- en etiketteringsprocessen voor op mogelijke wijzigingen na de brexit.
Zo bereidt u uw bedrijf voor op brexit-gerelateerde wijzigingen op het vlak van de invoerformaliteiten voor planten en plantaardige producten in het VK.
De context voor exportvergunningen blijft grotendeels ongewijzigd, op enkele uitzonderingen na …
Met deze clausules maakt u uw (handels)contracten in het VK ‘brexit-proof’.
Zo stoomt u de payroll van uw Vlaamse medewerkers in het VK klaar voor de brexit.
Elke dag trekken duizenden Europese burgers naar het VK om er te werken of rond te reizen. Maar wat betekent de brexit voor het vrije personenverkeer?
Zowel bij FIT als bij VLAIO kan u terecht voor brexit-gerelateerde overheidssteun.
Een overzicht van alle subsidies waarmee u uw bedrijf schrap zet voor de brexit.

Concrete tips

Ontdek 6 concrete manieren om uw exportactiviteiten ‘brexit-proof’ te maken: van kosten in kaart brengen tot contracten herbekijken.

Ontdek de informatie van de Europese Commissie en de Britse overheid voor uw sector om u voor te bereiden op een ‘no deal’ brexit.

Bekijk de 12 video's met de antwoorden op de meest gestelde vragen rond Brexit.

Doe de Brexit impact scan!

Weet u welke aspecten van uw business mogelijk worden beïnvloed door de brexit? En bent u voldoende voorbereid? Neem de proef op de som met de Brexit Impact Scan.

Breng de impact van de brexit in kaart voor uw bedrijf
 

Veelgestelde vragen

Nieuws

Alles over de brexit

Wenst u meer details over de mogelijke gevolgen van de brexit op sociaal, fiscaal en juridisch vlak? Stel ons uw vraag via brexit@fitagency.be, of surf naar www.brexitready.be. Specialisten van FIT, VLAIO en Enterprise Europe Network staan voor u klaar met antwoorden en advies op maat.