U bent hier

Stappenplan voor export van diensten naar het VK na de brexit

Goed nieuws: exporteert u alleen diensten en dus geen goederen naar het VK, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over douaneformaliteiten of invoerrechten na de brexit. Maar waar moet u dan wel op letten? We doen het voor u uit de doeken in 4 stappen.
 

STAP 1 – Volg de verantwoording van uw btw-vrijstelling op

Net zoals bij goederenverkoop hoeft u ook voor de verkoop van diensten in het VK geen btw aan te rekenen na een harde brexit. Het leveren van diensten aan derde landen is immers niet onderworpen aan btw. Wel is het belangrijk om deze btw-vrijstelling nauwgezet op te volgen.

Lees meer over de btw-procedure na de brexit.
 

STAP 2 – Bescherm uw intellectuele eigendom in het VK

De Britse autoriteiten zullen voor bestaande Europese merken en gemeenschapsmodellen een nieuw Brits merkrecht creëren. Lopende aanvragen zal u opnieuw moeten indienen bij het Britse Intellectual Property Office (IPO).

Na de brexit dient u voor nieuwe aanvragen een vergelijkbaar Brits merk of model aan te vragen. Dit geldt ook voor uw Europese merken en gemeenschapsmodellen.
 

STAP 3 – Kijk na of u persoonsgegevens doorgeeft aan Britse bedrijven

Bij een no-deal brexit moeten Vlaamse bedrijven instaan voor een adequate bescherming van alle persoonsgegevens die ze doorgeven aan spelers in het VK. Op de website van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) ontdekt u een aantal manieren om deze data voldoende te beschermen:

Als Vlaamse onderneming is het dus essentieel om na te gaan of u persoonsgegevens doorspeelt aan Britse bedrijven. Is dit het geval, onderzoek dan hoe u uw contracten brexit-proof kan maken.

Lees meer over intellectueel eigendom.
 

STAP 4 – Dek u in tegen wisselkoersschommelingen

Door de brexit is het Britse pond volatieler geworden, waardoor u mogelijk met hogere wisselkoersrisico’s wordt geconfronteerd. U kan zich hiertegen beschermen door contracten in euro te onderhandelen of door een wisselkoersclausule te voorzien. Is dit alles niet mogelijk, ga dan te rade bij uw bank voor ondersteuning op maat.

Lees meer over wisselkoersschommelingen.

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.