U bent hier

Stappenplan voor export van diensten naar het Verenigd Koninkrijk

Goed nieuws: exporteert u alleen diensten en dus geen goederen naar het VK, dan hoeft u zich allicht geen zorgen te maken over douaneformaliteiten of invoerrechten. Maar waar moet u dan wel op letten? We doen het voor u uit de doeken in 5 stappen.

Stap 1 - Bepaal of u een werkvisum aan dient te vragen

Over het algemeen dient u om productief werk uit te voeren in het Verenigd Koninkrijk een werkvisum aan te vragen. Wanneer u uw gebruikelijke beroepsactiviteit uitvoert of vergoede diensten aanbiedt in het Verenigd Koninkrijk, valt u allicht onder deze categorie. U vindt een aantal uitzonderingen op deze algemene regel op deze infopagina van de Britse overheid.

Enkele belangrijke uitzonderingen zijn de installatie, reparatie en het onderhoud van machines, hardware, software en gespecialiseerde apparatuur. Ook werfinspecties en bepaalde trainingen voor een internationale onderneming vallen onder deze categorie. Onder deze uitzonderingen bent u enkel gevrijwaard van de visumverplichting, andere vereisten zoals een internationaal paspoort en de mogelijkheid om in uw eigen onderhoud te voorzien blijven wel van toepassing. 

Indien u wel een werkvisum moet voorzien, kan u de meest toepasselijk visumcategorie trachten te bepalen met dit hulpmiddel van de Britse overheid. Flanders Investement and Trade liet bovendien een uitgebreide visabrochure opmaken. Mocht u meer informatie wensen over de verschillende visumcategorieën en de voorwaarden die aan ieder visum verbonden zijn, kan u onze infofiche hier inkijken. U vindt ook een overzicht van alle visumcategorieën in het onderstaande schema. 

STAP 2 – Volg de verantwoording van uw btw-vrijstelling op

Net zoals bij B2B goederenverkoop hoeft u ook voor de verkoop van diensten in het VK geen btw aan te rekenen. Het leveren van diensten aan derde landen is immers niet onderworpen aan btw. Wel is het belangrijk om deze btw-vrijstelling nauwgezet op te volgen. 

Let wel, MOSS (Mini One Stop Shop), de vereenvoudigde btw-regeling voor bedrijven actief in telecommunicatie en elektronische diensten, zal niet meer gebruikt kunnen worden voor diensten verricht in het VK. MOSS maakt het voor bedrijven mogelijk om de btw-aangifte in één land te regelen, waardoor het bedrijf zich niet hoeft te registreren in elk EU-land. 

Lees meer over de btw-procedure en MOSS na de Brexit.

STAP 3 – Bescherm uw intellectuele eigendom in het VK

Voor bestaande Europese merken en gemeenschapsmodellen gedeponeerd voor 31 december 2020, zetten de Britse autoriteiten automatisch en gratis de bescherming over in het VK.

Voor aanvragen na 1 januari 2021 dient u een vergelijkbaar Brits merk of model aan te vragen. Dit geldt ook voor uw Europese merken en gemeenschapsmodellen. Daar het VK lid zal blijven van de European Patent Office, zal Brexit geen impact hebben op octrooien.

Lees meer over intellectueel eigendom.
 

STAP 4 – Kijk na of u een vertegenwoordiger in het VK nodig heeft voor de bescherming van persoonlijke gegevens

Ook gegevensbescherming in het Verenigd koninkrijk werd ingewikkelder na Brexit. Gelukkig keurde de Europese Commissie op 28 juni 2021 een adequaatheidsbesluit goed. Daarmee stelt de EU vast dat het VK hetzelfde niveau van privacy en gegevensbescherming biedt als de GDPR, de Europese privacywetgeving. Geeft u als Europees bedrijf persoonsgegevens door aan Britse spelers, dan mag u dat dus blijven doen.

Maar er is een maar … Zo dient u extra stappen te ondernemen als uw bedrijf:

  • geen vestiging heeft op Britse bodem;
  • gegevens verwerkt van personen in het VK met betrekking tot het gepersonaliseerd aanbieden van goederen of diensten of het monitoren van gedrag.                      

In beide gevallen moet u een vertegenwoordiger in het VK aanduiden. Dat kan zowel een persoon zijn als een in het VK gevestigde organisatie of onderneming.

Lees meer over het beschermen van persoonsgegevens post-Brexit.
 

STAP 5 – Bepaal of u een A1-document voor de sociale zekerheid aan dient te vragen

Het A1 document voor de sociale zekerheid wordt ook in het Verenigd Koninkrijk erkend, maar is over het algemeen pas nodig wanneer de werknemer een ‘significante tijd’ doorbrengt in het Verenigd Koninkrijk. Voor korte werken bent u dus gevrijwaard van deze verplichting.  Indien u met zekerheid wilt bepalen of u een A1 document nodig hebt voor uw dienstenexport, raden we u aan om uw lokale sociale zekerheid te contacteren. 

Contacteer uw lokale sociale zekerheid

Ontdek al onze adviezen

Bijkomende informatie

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.