U bent hier

Reizen naar het VK

Elke dag trekken duizenden Europese burgers met de ferry, de Eurostar of het vliegtuig naar het VK om er te werken of op vakantie te gaan. Maar wat betekent de brexit voor het vrije personenverkeer? En met welke regelgeving moet u als pendelaar of reiziger rekening houden in geval van een ‘no-deal’?

Een kort bezoek brengen aan het VK (< 6 maanden)

Europese burgers zullen in de meeste gevallen ook in de toekomst zonder visum naar het VK kunnen reizen voor vakanties, een kort verblijf of om er te werken voor minder dan 6 maanden. In die periode mag u als bezoeker het Britse grondgebied meermaals betreden en verlaten, maar u mag er niet officieel wonen of langer dan 30 dagen studeren.

Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een geldig paspoort (reispas) nodig en volstaan nationale identiteitskaarten niet langer als toegangsbewijs. 

Transporteurs kunnen voor uitgebreide informatie terecht op de website van de Britse overheid.

Langer in het VK verblijven (> 6 maanden)

Wie als Europese burger gedurende 6 maanden of langer in het VK wil verblijven en/of werken, moet  na de brexit-overgangsperiode een visum aanvragen. Let wel: dit geldt niet voor EU-onderdanen die vóór 1 januari 2021 al op Brits grondgebied aan de slag zijn. Zij kunnen in het VK blijven werken op voorwaarde dat ze vóór 30 juni 2021 de zogeheten ‘pre-settled status’ of ‘settled status’ aanvragen.

Nieuw juridisch kader: point-based migratiesysteem

Vanaf 2021 wordt het Britse migratiesysteem strenger voor Europese burgers. Wie in het VK aan de slag wil, zal moeten bewijzen dat hij of zij over specifieke expertise beschikt die schaars is op de lokale arbeidsmarkt. De Britse overheid zal buitenlandse kandidaten punten toekennen op basis van hun vaardigheden, kwalificaties en inkomen. Alleen wie minstens 70 punten behaalt, komt in aanmerking om in het VK te werken.

Wilt u als Vlaamse werkgever een EU-onderdaan in het VK tewerkstellen, dan moet u eerst een erkenning aanvragen. Zodra u die heeft, is de erkenning vier jaar geldig en kan u een visum voor uw medewerker krijgen. Tenminste, op voorwaarde dat de werknemer in kwestie over schaarse kwalificaties beschikt én een hoog loon krijgt.

Ontdek meer details over het point-based migratiesysteem.
 

Ontdek al onze adviezen

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.