U bent hier

Planten en plantaardige producten

Ook bij een zachte brexit – mét een akkoord dus – moeten bedrijven aan beide kanten van het Kanaal douaneformaliteiten in acht nemen. Al komen die er ten vroegste pas na de overgangsperiode. Maar wat betekent dit voor uiterst specifieke goederen zoals planten of plantaardige voedings- en voederproducten?

Vervult u als Vlaams bedrijf alleen de Belgische exportformaliteiten, dan moet u voor sommige van deze producten een fytosanitair certificaat bezorgen aan uw klant in het VK. De invoerder heeft dat document nodig om de Britse importformaliteiten in orde te brengen. Wil u die importformaliteiten zelf afhandelen? Let dan op het volgende:

Planten en plantaardige producten uit de EU

Na de overgangsperiode zal de Britse douane aanvankelijk uitgaan van dit principe: ‘planten en plantaardige producten van Europese oorsprong worden niet beschouwd als producten met een hoog risico’.

Bijgevolg zal de Britse douane dergelijke goederen:

  • niet tegenhouden aan de grensovergang – op voorwaarde dat alle invoerformaliteiten correct en volledig zijn vervuld (zie fiche ‘Britse invoerformaliteiten’);
  • geen aanvullende vereisten opleggen;
  • niet onderwerpen aan bijkomende invoercontroles.

Meer nog, voor planten en plantaardige producten van Belgische oorsprong is na de overgangsperiode voorlopig géén gezondheidscertificaat van het FAVV vereist, met uitzondering van planten met een Europees plantenpaspoort. Ook hoeft u ze niet vooraf aan te melden bij het ‘Food Standards Agency’ en kan u ze via elk officieel toegangspunt het VK binnenbrengen.

Wat met leveringen op meerdere bestemmingen?

Stel, uw bedrijf doet samen met andere ondernemingen een beroep op dezelfde transporteur om planten of plantaardige producten op verschillende bestemmingen in het VK te leveren. Zijn er dan meerdere Britse invoeraangiftes nodig?

Het antwoord is ‘ja’. Alleen wanneer één Brits bedrijf alle uitgevoerde producten ontvangt, volstaat een enkele invoeraangifte.

Vereisten voor goederen met een Europees plantenpaspoort uit de EU

Sommige planten, plantaardige producten of andere mogelijke dragers van schadelijke organismes mag u binnen de EU alleen verplaatsen als ze een Europees plantenpaspoort bij zich hebben. Een volledige lijst vindt u op de website van het FAVV, de bevoegde controledienst.

Brengt u dit soort producten over de Britse grens na de overgangsperiode, dan moet u naast de standaard invoeraangifte ook het volgende doen:

  • Vraag een fytosanitair certificaat aan bij het FAVV. Doe dit vóór u uw Britse invoeraangifte indient.
  • Meld de komst van de goederen vooraf via het Britse PEACH IT-systeem voor Engeland en Wales, via PHS voor Schotland en via DAERA voor Noord-Ierland. Let wel: de Britse invoerder moet zich op voorhand registreren in deze systemen.
  • Voeg een scan van alle nodige documenten en het certificaat toe in PEACH, en doe dit minstens 3 dagen voor aankomst in het VK. Voor luchtvracht kan dit tot 4 uur voor aankomst.
  • Stuur het originele fytosanitair certificaat binnen de 3 dagen per post naar het ‘Animal & Plant Health Agency’ (APHA).
  • Opgelet, dergelijke goederen zullen een Brits plantenpaspoort nodig hebben bij verplaatsing binnen het VK. Door u te registreren bij APHA, kan u de toelating krijgen om plantenpaspoorten uit te vaardigen.
     

Impact op de controles van het FAVV?

De brexit heeft mogelijk een impact op de FAVV-controles voor planten- en voedselveiligheid. Na de overgangsperiode gelden voor het VK dezelfde procedures en certificaatvereisten als voor andere landen buiten de EU.

Ontdek wat dit betekent voor de invoercontroles.

Meer weten?

Deze informatie werd met zorg samengesteld op basis van de gegevens en documentatie die de Britse autoriteiten op het moment van schrijven beschikbaar stelden. Flanders Investment & Trade is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden. Voor de recentste details omtrent de export van planten en plantaardige producten naar het VK, surf naar de website van de Britse overheid.
 

Ontdek al onze adviezen

Hoe kan u zich optimaal voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.