U bent hier

Een stand van zaken

Op 29 maart 2017 – negen maanden na het historische brexit-referendum – werd het officieel: toen diende de Britse regering een formeel verzoek in om uit de Europese Unie te treden. Zowel in de maanden voor als na die aankondiging draaide de speculatiemotor op volle toeren.

Na de aankondiging deden tal van uittredingsscenario’s de ronde: van een zachte tot een harde brexit. De onenigheid in de Britse regering was bovendien groot. En de politieke standpunten over bepaalde thema’s – zoals een eventuele overgangsperiode of het vrije verkeer van personen – sloegen bij momenten om als een blad aan een boom.

Het scenario zoals we het nu kennen

Een resem aan politieke ontwikkelingen en vervroegde verkiezingen later, trok de Britse regering met een duidelijker standpunt naar de onderhandelingstafel: het VK wil uit de Europese eengemaakte markt én de douane-unie stappen.

Kortom: tenzij de Britse regering haar standpunt nog zou wijzigen, wordt België een buitengrens van het VK en komen er douaneformaliteiten om rekening mee te houden. Dat vormt een bijkomende uitdaging voor Vlaamse spelers die goederen uitvoeren naar het VK. En al zeker voor de vele bedrijven die tot nu toe alleen binnen de EU exporteerden.

Intussen is er een principieel akkoord tussen de EU en het VK over een terugtrekkingsverdrag, inclusief een transitieregeling. Het gaat daarbij over een overgangsperiode van bijna twee jaar vanaf 29 maart 2019 – de dag waarop de brexit realiteit wordt – tot en met 31 december 2020.

Mogelijk kan alles dus tot eind 2020 bij het oude blijven. Dit betekent dat douaneformaliteiten pas in voege zouden treden op 1 januari 2021. In het terugtrekkingsverdrag werd tevens de mogelijkheid voorzien om deze transitieperiode eenmalig te verlengen met één of twee jaar.

Maar zolang het akkoord niet is geratificeerd door het Britse en het Europese parlement, blijft een ‘no-deal’-scenario mogelijk. Op 15 januari en 12 maart 2019 verwierp het Britse parlement het terugtrekkingsakkoord, waardoor de kans op een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU alleen maar toeneemt. Tenzij er nog uitstel zou komen, treden vanaf 29 maart 2019 zowel douaneformaliteiten als douanerechten in werking.

Flanders Investment & Trade raadt bedrijven sterk aan zich voor te bereiden op dit ‘no-deal’-scenario. Al bestaat nog een kans dat de brexit datum wordt uitgesteld, we kunnen hier voorlopig niet op rekenen.

Ontdek al onze adviezen

Hoe kan u zich optimaal voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.