U bent hier

Een stand van zaken

Sinds het historische referendum in juni 2016 volgden de ontwikkelingen omtrent de brexit elkaar in ijltempo op. Zo was er een uittredingsakkoord dat keer op keer het onderspit moest delven in het Britse Lagerhuis. Bovendien vroeg het VK de EU tot drie keer toe om uitstel. Tussendoor kwam het zelfs tot een wissel van de macht in 10 Downing Street. Wat volgde, was een nieuwe deal. Maar ook die kreeg een ‘Nay’ van het Britse Lagerhuis. De enige uitweg uit de impasse: vervroegde verkiezingen.

Daags na die verkiezingen, op vrijdag 13 december 2019, kwam de Conservatieve partij van Brits premier Boris Johnson als winnaar uit de stembus. Het gevolg? Johnson kon het nieuwe terugtrekkingsakkoord dat hij met de EU onderhandelde, snel laten goedkeuren door het Britse Lagerhuis. Kort daarna werd de deal ook geratificeerd door het Europese Parlement, waardoor het VK op 31 januari 2020 officieel uit de EU kon stappen.


De brexit is een feit: wat nu?

De brexit gaat gepaard met een overgangsperiode. Concreet zal het VK nog tot minstens 31 december 2020 deel blijven uitmaken van de Europese interne markt én de douane-unie. In die periode verandert er niets voor Vlaamse exportbedrijven die handeldrijven met het VK.

Vanaf februari 2020 zullen de Britten en de EU van de overgangsperiode gebruikmaken om een vrijhandelsakkoord te onderhandelen. Bedoeling daarbij is om invoertarieven te vermijden en niet-tarifaire barrières te beperken. Wat de uitkomst van die onderhandelingen zal zijn, is nog koffiedik kijken. Wel staat vast dat Vlaamse bedrijven die naar het VK exporteren, te maken zullen krijgen met douaneformaliteiten en voedselveiligheidscontroles vanaf 1 januari 2021 (daags na de overgangsperiode). Mogelijk komen er ook afwijkende regelgevingen om rekening mee te houden. Een goede voorbereiding op het handelsleven na de overgangsperiode is dus een must. 
 

De mijlpalen op een rij

23 juni 2016
Het Britse parlement organiseert een referendum over het EU-lidmaatschap van het VK.

29 maart 2017
De Britse regering activeert het befaamde Artikel 50: het formele verzoek om uit de EU te treden.

12 december 2019
De Conservatieven behalen een ruime verkiezingsverwinning in het VK. Brits premier Boris Johnson wil zijn terugtrekkingsakkoord snel laten goedkeuren door het Britse Lagerhuis.

31 januari 2020
Het VK wordt ‘een derde land’. Bij een deal: start overgangsperiode tot (minstens) 31 december 2020.  

1 januari 2021
Bij een deal: einde overgangsperiode, start douaneformaliteiten. Bij een no-deal: start douaneformaliteiten en – mogelijk – invoertarieven en afwijkende regelgeving.

Ontdek al onze adviezen

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.