U bent hier

Een stand van zaken

Op 29 maart 2017 – negen maanden na het historische brexit-referendum – werd het officieel: toen diende de Britse regering een formeel verzoek in om uit de Europese Unie te treden. Zowel in de maanden voor als na die aankondiging draaide de speculatiemotor op volle toeren.

Na de aankondiging deden tal van uittredingsscenario’s de ronde: van een zachte tot een harde brexit. De onenigheid in de Britse regering was bovendien groot. En de politieke standpunten over bepaalde thema’s – zoals een eventuele overgangsperiode of het vrije verkeer van personen – sloegen bij momenten om als een blad aan een boom.

Het scenario zoals we het nu kennen

Tal van politieke ontwikkelingen en vervroegde verkiezingen later, trok de Britse regering met een duidelijker standpunt naar de onderhandelingstafel: het VK wil uit de Europese eengemaakte markt én de douane-unie stappen. Kortom: tenzij de Britse regering haar standpunt nog zou wijzigen, wordt België een buitengrens van het VK en komen er douaneformaliteiten om rekening mee te houden. Dat vormt een bijkomende uitdaging voor Vlaamse spelers die goederen uitvoeren naar het VK. En al zeker voor de vele bedrijven die tot nu toe alleen binnen de EU exporteerden.

Intussen is er een principieel akkoord tussen de EU en het VK over een terugtrekkingsakkoord, inclusief een transitieregeling vanaf 29 maart 2019 – de dag waarop de brexit initieel gepland stond. Maar op 15 januari en 12 maart 2019 verwierp het Britse parlement dit akkoord. Nadien volgden de politieke ontwikkelingen zich in ijltempo op. Op 13 maart stemde het Britse Lagerhuis ‘Nay’ over de kwestie of het VK de EU zonder akkoord moest verlaten. De volgende dag stemde het dan weer ‘Aye’ op de vraag of Brits premier Theresa May uitstel moest vragen aan de EU.

Een week later boog de Europese Raad zich over de kwestie en besloten de 27 EU-leiders om de brexit uit te stellen tot 12 april of – bij een akkoord – tot 22 mei. Maar ook die deadlines bleken onhaalbaar, waarna de Britten opnieuw uitstel kregen, ditmaal tot 31 oktober. De nieuwe Britse premier Boris Johnson slaagde er vervolgens in om een nieuw akkoord te onderhandelen met de EU èn dit akkoord te laten goedkeuren door het Britse parlement maar niet om het tijdig te laten ratificeren.

Inmiddels verleenden de 27 EU-lidstaten voor een derde keer uitstel, tot 31 januari 2020. Daarbij heeft het VK ook de mogelijkheid om de EU vroeger te verlaten, meer bepaald op 1 januari 2020 of op 1 december 2019. De voorwaarde is wel dat het brexit-akkoord dan eerst moet worden geratificeerd vóór respectievelijk 31 december 2019 of 30 november 2019.

Het risico op een no-dealscenario lijkt hiermee afgenomen te zijn. Toch is een harde brexit nog niet helemaal van de baan. Flanders Investment & Trade raadt ondernemingen dan ook sterk aan om zich voor te bereiden op alle mogelijke brexit-scenario’s.

De mijlpalen op een rij

23 juni 2016
Het Britse parlement organiseert een referendum over het EU-lidmaatschap van het VK.

29 maart 2017
De Britse regering activeert het befaamde Artikel 50: het formele verzoek om uit de EU te treden.

31 januari 2020
Het VK wordt ‘een derde land’. Bij een deal: start overgangsperiode. Bij een ‘no-deal’: start douaneformaliteiten en -rechten.

1 januari 2021
Bij een deal: einde overgangsperiode, start douaneformaliteiten.

Ontdek al onze adviezen

Hoe kan u zich optimaal voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.