U bent hier

Een stand van zaken

Op 29 maart 2017 – negen maanden na het historische brexit-referendum – werd het officieel: toen diende de Britse regering een formeel verzoek in om uit de Europese Unie te treden. Zowel in de maanden voor als na die aankondiging draaide de speculatiemotor op volle toeren.

Na de aankondiging deden tal van uittredingsscenario’s de ronde: van een zachte tot een harde brexit. De onenigheid in de Britse regering was bovendien groot. En de politieke standpunten over bepaalde thema’s – zoals een eventuele overgangsperiode of het vrije verkeer van personen – sloegen bij momenten om als een blad aan een boom.

Het scenario zoals we het nu kennen

Tal van politieke ontwikkelingen en vervroegde verkiezingen later, trok de Britse regering met een duidelijker standpunt naar de onderhandelingstafel: het VK wil uit de Europese eengemaakte markt én de douane-unie stappen. Kortom: tenzij de Britse regering haar standpunt nog zou wijzigen, wordt België een buitengrens van het VK en komen er douaneformaliteiten om rekening mee te houden. Dat vormt een bijkomende uitdaging voor Vlaamse spelers die goederen uitvoeren naar het VK. En al zeker voor de vele bedrijven die tot nu toe alleen binnen de EU exporteerden.

Intussen is er een principieel akkoord tussen de EU en het VK over een terugtrekkingsakkoord, inclusief een transitieregeling vanaf 29 maart 2019 – de dag waarop de brexit initieel gepland stond. Maar op 15 januari en 12 maart 2019 verwierp het Britse parlement dit akkoord. Nadien volgden de politieke ontwikkelingen zich in ijltempo op. Op 13 maart stemde het Britse Lagerhuis ‘Nay’ over de kwestie of het VK de EU zonder akkoord moest verlaten. De volgende dag stemde het dan weer ‘Aye’ op de vraag of Brits premier Theresa May uitstel moest vragen aan de EU.

Een week later boog de Europese Raad zich over de kwestie en besloten de 27 EU-leiders om de brexit uit te stellen tot 12 april of – bij een akkoord – tot 22 mei. Maar ook die deadlines bleken onhaalbaar, waarna de Britten opnieuw uitstel kregen, ditmaal tot 31 oktober. De nieuwe Britse premier Boris Johnson slaagde er vervolgens in om een nieuw akkoord te onderhandelen met de EU, maar ook deze deal raakte niet door het Britse parlement. Vervolgens verleenden de 27 EU-lidstaten voor een derde keer uitstel.

Maar al snel bleken vervroegde verkiezingen de enige uitweg uit de impasse. Op 12 december 2019 trokken de Britten dan ook naar de stembus. Daarbij behaalden de Conservatieven – de partij van Boris Johnson – een ruime verkiezingsoverwinning. Het gevolg? Johnson wil het terugtrekkingsakkoord dat hij met de EU onderhandelde, snel laten goedkeuren door het Britse Lagerhuis. Nadien kan het Europese Parlement het akkoord laten ratificeren en heeft het VK de mogelijkheid om op 1 februari 2020 uit de EU te stappen. Wel gaat dit ‘deal’-scenario gepaard met een overgangsperiode. Zo blijft het VK nog tot minstens 31 december 2020 deel uitmaken van de Europese interne markt én de douane-unie. In die periode verandert er voorlopig niets voor Vlaamse exportbedrijven.

Vanaf februari 2020 zullen de Britten en de EU een vrijhandelsakkoord onderhandelen. Het doel is om invoertarieven te vermijden en niet-tarifaire handelsbarrières te beperken. Maar daags na de transitieperiode – mogelijk dus vanaf 1 januari 2021 – moeten bedrijven sowieso rekening houden met onder meer douaneformaliteiten, voedselveiligheidscontroles en eventueel ook afwijkende regelgevingen. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk!
 

De mijlpalen op een rij

23 juni 2016
Het Britse parlement organiseert een referendum over het EU-lidmaatschap van het VK.

29 maart 2017
De Britse regering activeert het befaamde Artikel 50: het formele verzoek om uit de EU te treden.

12 december 2019
De Conservatieven behalen een ruime verkiezingsverwinning in het VK. Brits premier Boris Johnson wil zijn terugtrekkingsakkoord snel laten goedkeuren door het Britse Lagerhuis.

31 januari 2020
Het VK wordt ‘een derde land’. Bij een deal: start overgangsperiode tot (minstens) 31 december 2021.  

1 januari 2021
Bij een deal: einde overgangsperiode, start douaneformaliteiten.

Ontdek al onze adviezen

Hoe kan u zich optimaal voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.