U bent hier

Belgische douanevergunningen

Wie goederen verhandelt tussen het VK en de EU, moet sinds 1 januari 2021 nieuwe douaneformaliteiten doorlopen. Dat is een vertragende factor om rekening mee te houden. Gelukkig kan uw bedrijf tijd én geld besparen met de juiste douanevergunningen.

Vergunning goedgekeurde plaats

Met deze vergunning hoeft u uw EU-exportgoederen niet te verplaatsen naar het douanekantoor, maar kan u ze laten vertrekken vanaf een goedgekeurde laadplaats die u zelf kiest.

Concreet vermijdt u zo een extra ‘halte’ bij de douane in uw logistieke stroom en worden uw goederen dus sneller afgehandeld. Voert de douane een eventuele controle uit, dan gebeurt dat bovendien op een van uw eigen sites. Kortom: in optimale omstandigheden met aangepaste materialen, ruimtes, apparatuur enzovoort.

Vergunning Passieve Veredeling (PV)

Met deze vergunning voert u goederen uit om die buiten het douanegebied van de EU te bewerken, verwerken of herstellen. Het eindproduct kan u opnieuw binnen de EU in het vrije verkeer brengen, met gehele of gedeeltelijke vrijstelling van invoerrechten.

Sowieso betaalt u alleen invoerrechten op de meerwaarde van het veredelde product. Al zijn er geen invoerrechten in het spel bij:

  • herstellingen door een contractuele of wettelijke garantieverplichting;
  • een fabricagefout;
  • een materiaalfout.

De  vergunning PV is 5 jaar geldig en vooral nuttig voor bedrijven die (een deel van) hun productie in het VK onderbrengen.

Vergunning Actieve Veredeling (AV)

Met deze vergunning voert u goederen in van buiten de EU om ze te bewerken, verwerken, herstellen of gebruiken, zonder dat u invoerrechten hoeft te betalen. Brengt u de ‘veredelde’ eindproducten in het vrije verkeer binnen de Europese markt, dan betaalt u invoerrechten. Maar exporteert u het eindproduct buiten de EU, dan bent u daarvan vrijgesteld.

Kortom, de vergunning AV is voordelig voor bedrijven die bijvoorbeeld hun grondstoffen van buiten de EU importeren en hun eindproduct uitvoeren naar het VK. Ze is 5 jaar geldig.

Vergunning douane-entrepot

Met deze vergunning mag uw bedrijf geïmporteerde goederen waaraan niets wordt gewijzigd, opslaan in een goedgekeurde ruimte onder toezicht van de douaneautoriteiten.

Invoerrechten, btw en andere heffingen moet u pas betalen wanneer u de goederen ophaalt uit het douane-entrepot en aflevert op een bestemming binnen de EU. Zijn uw goederen niet voor een EU-markt bestemd (zoals het VK na de brexit)? Dan zijn deze heffingen niet van toepassing.

Let wel: om een vergunning douane-entrepot te verkrijgen, moet u uw goederen en de bijbehorende administratie altijd ter beschikking kunnen stellen van de douane, voor een eventuele controle.

Vergunning Tijdelijke Invoer (TI)

Met deze vergunning importeert u goederen van buiten de EU om ze tijdelijk binnen de EU te gebruiken zonder dat u invoerrechten hoeft te betalen. Voorwaarde is wel dat u de staat van de goederen niet wijzigt. Al zijn onderhoudswerken en herstelling wel toegelaten.

Verhandelt u de tijdelijk ingevoerde goederen nadien binnen de EU, dan moet u alsnog invoerrechten betalen. Brengt u ze echter buiten de EU in het vrije handelsverkeer, dan bent u daarvan vrijgesteld.

Kortom, de vergunning TI is interessant als u bijvoorbeeld tijdelijk een machine uit het VK nodig hebt (en die na gebruik terugstuurt). De regeling is maximum 2 jaar geldig, maar u kan ze wel verlengen.

Carnet ATA

Het carnet ATA is een internationaal document voor de tijdelijke uitvoer van goederen en werkmateriaal. Bedoeling is dus dat de goederen naar België terugkeren. Vóór uw vertrek vraagt u bij Voka een carnet ATA aan voor de betreffende goederen en betaalt u een borgstelling.

Het is ook mogelijk om een deel van de goederen in het VK te verkopen, maar dan moet u onder meer deze regularisatieprocedures volgen:

  • in het VK – een invoeraangifte laten opmaken, douanerechten en btw betalen op de goederen die in het VK blijven, en dit laten attesteren op uw carnet ATA.
  • in België – na terugkeer een definitieve uitvoeraangifte opmaken voor het deel van de goederen die in het VK verkocht werden. Verder moet u het carnet ATA, samen met de goederen die naar België terugkeren, aanbieden bij de douane en laten attesteren. Zo wordt uw carnet ATA “aangezuiverd” en krijgt u uw waarborg terug.

Het carnet ATA is telkens één jaar geldig, en dit in 74 landen. Het is interessant voor bedrijven die regelmatig deelnemen aan beurzen of op prospectie gaan in het VK.

Wat u nog moet weten over het carnet ATA

Een belangrijke kanttekening is dat het carnet ATA niet wordt verstrekt door de douane, maar door een Kamer van Koophandel. Al moet de douane het wel altijd geldig verklaren. In tegenstelling tot de gratis douanevergunningen, dient u voor een carnet ATA bovendien te betalen.

Meer weten?

Surf naar de website van de FOD Financiën voor een overzicht van alle douanevergunningen.

Ontdek al onze adviezen

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.