U bent hier

Britse invoertarieven

Stel, op 31 december 2020 bereiken het VK en de EU géén vrijhandelsakkoord en wordt de brexit-overgangsperiode níet verlengd. In zo’n no-dealscenario komen er vanaf 1 januari 2021 mogelijk invoertarieven tussen het VK en de EU. Om die importheffingen te bepalen, dienen de tarieven van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) voor ‘most favoured nations’ (MFN) normaal gezien als basis.

In maart 2019 hebben de Britten eventuele importheffingen bekendgemaakt die gedurende 12 maanden zouden gelden bij een harde brexit.  Deze voorlopige tarieven bleken echter niet volledig in lijn te liggen met de WHO-tarieven.

Concreet: voor 87% van de goederen zouden er géén invoertarieven komen in geval van een no-dealscenario. Voor de overige 13% zouden Vlaamse exporteurs bij een no-dealbrexit wél met importheffingen geconfronteerd worden.

Voor deze goederen komen er wellicht invoertarieven als er tegen 31 december 2020 geen handelsakkoord is:

  • bepaalde voedingsproducten – zoals rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, gevogelte en specifieke zuivelproducten, maar ook bananen, ruwe rietsuiker en specifieke soorten vis;
  • bepaalde keramische producten, meststoffen en brandstoffen;
  • specifieke textiel-en kledingproducten;
  • afgewerkte voertuigen. Al is er positief nieuws voor autofabrikanten die afhankelijk zijn van toeleveringsketens binnen de EU. Zij zouden niet geconfronteerd worden met extra tarieven op onderdelen die uit de EU worden ingevoerd.

 

Ontdek al onze adviezen

Hoe kan u zich optimaal voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.