U bent hier

Britse invoertarieven

Stel, op 31 december 2020 bereiken het VK en de EU géén vrijhandelsakkoord en wordt de brexit-overgangsperiode níet verlengd. In zo’n no-dealscenario komen er vanaf 1 januari 2021 importheffingen tussen het VK en de EU. Intussen maakten de Britten hun eventuele invoertarieven bekend. We vatten onze belangrijkste bevindingen voor u samen.

De financiële kater en het gemiddeld invoertarief berekenen

Om de impact van importheffingen in kaart te brengen, verdiepte de statistiekdienst van FIT zich in de lijst met Britse most-favoured-nation-tarieven (MFN-tarieven) die vanaf 2021 zouden gelden. In totaal omvat die 11.828 goederentypes, vooral producten op het zogeheten HS8-tariefniveau. Die zijn het meest relevant voor Vlaanderen. Want van de 9.372 HS8-producten die op de Britse lijst staan, voerden Vlaamse bedrijven er in 2019 zo’n 6.070 effectief uit naar het VK. Goed voor een waarde van 25,4 miljard euro of 98,63% van de volledige Vlaamse uitvoer naar de Britse markt. 

Van de 6.070 vermelde Vlaamse exportproducten:

  • komen er géén extra invoerheffingen op net iets minder dan de helft (2.819 producten, goed voor een exportbedrag van ongeveer 7,8 miljard euro);
  • krijgen 3.251 producten een bepaald type importtarief opgelegd. Samen vertegenwoordigen die producten een jaarlijks exportbedrag van maar liefst 17,6 miljard euro.
Concreet betekent dit dat er op de Vlaamse exportwaarde voor deze productcategorieën (25,4 miljard euro) een totale Britse invoerheffing van maar liefst 1,58 miljard euro zou gelden. Op die manier komen we uit op een gemiddeld MFN-invoertarief van 6,23%.

De zwaarst getroffen Vlaamse exportproducten

Kijken we naar de top 20 van meest getroffen exportproducten, dan merken we dat vooral de auto- en de voedingsindustrie het zwaar te verduren krijgen. Maar liefst 77% van de volledige tarieflast valt op producten uit deze sectoren. Het gaat onder meer om:

  • afgewerkt transportmaterieel en zowat alle soorten voertuigen (behalve onderdelen);
  • voedingsproducten zoals mozzarella en andere verwerkte kazen, frisdranken, sinaasappelsap en diepgevroren aardappelproducten.

Maar ook textiel- en kledingproducten zoals tapijt en sportschoenen, kunststoffen en biodiesel zullen het zwaar in de klappen delen.

We raden aan om de Britse tarieflast in geval van een no-deal te checken voor uw goederencodes. Dat kan via deze webpagina van de Britse overheid.

 

Ontdek al onze adviezen

Hoe kan u zich optimaal voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.