U bent hier

Britse invoertarieven

Stel, op 31 januari 2020 stapt het VK zonder akkoord uit de EU. Bij zo’n harde brexit zullen de Britten vanaf 1 februari alle EU-lidstaten als ‘derde landen’ beschouwen (en omgekeerd). Het gevolg? Handeldrijven met het VK wordt vergelijkbaar met zakendoen in andere landen waarmee de EU geen handelsakkoord heeft, zoals de VS. Bovendien komen er dan invoertarieven om rekening mee te houden.

De Britten hebben deze eventuele importheffingen midden maart 2019 bekendgemaakt. Wel gaat het daarbij om tijdelijke tarieven. Komt het tot een harde brexit op 31 januari 2020, dan zal de Britse overheid de tarieven gedurende 12 maanden evalueren en vervolgens bijstellen waar nodig.

Concreet: voor 87% van de goederen komen er géén invoertarieven in geval van een no-dealscenario. Voor de overige 13% zullen Vlaamse exporteurs bij een harde brexit wél met importheffingen geconfronteerd worden.

Voor deze goederen komen er invoertarieven bij een harde brexit:

  • bepaalde voedingsproducten – zoals rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, gevogelte en specifieke zuivelproducten, maar ook bananen, ruwe rietsuiker en specifieke soorten vis;
  • bepaalde keramische producten, meststoffen en brandstoffen;
  • specifieke textiel-en kledingproducten;
  • afgewerkte voertuigen. Al is er positief nieuws voor autofabrikanten die afhankelijk zijn van toeleveringsketens binnen de EU. Zij zouden niet geconfronteerd worden met extra tarieven op onderdelen die uit de EU worden ingevoerd.

Neem de proef op de som

De invoertarieven bij een harde brexit zijn beschikbaar op website van de Britse overheid. Ga na welke heffingen mogelijk van toepassing zijn op uw product.

 

Ontdek al onze adviezen

Hoe kan u zich optimaal voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.