U bent hier

Britse invoerformaliteiten

Bij een harde brexit komen er opnieuw douaneformaliteiten tussen de EU en het VK. Als Vlaamse exporteur moet u dan onder meer uitvoeraangiftes voorleggen en uw bedrijf identificeren bij de Belgische douane aan de hand van een EORI-nummer. Uw afnemer – de Britse importeur – staat in voor de invoerformaliteiten aan de overzijde van het Kanaal.

Behoudt u liever meer controle over het transport en de levering, dan kan u ook de Britse invoerformaliteiten voor uw rekening nemen. Dit moet u daarvoor doen:

Een Brits btw-nummer aanvragen

Om vanuit Vlaanderen naar het VK te exporteren, volstaat een Belgisch btw-nummer. De importeur zorgt dan voor de Britse btw-aangifte. Maar stel, u wil uw goederen tot aan de deur van uw klant leveren. Dan moet u ook de invoerformaliteiten vervullen en zelf de Britse btw betalen. Een btw-nummer in het VK aanvragen, is in dat geval raadzaam. Zo hoeft u de btw niet meteen bij aankomst van de goederen te betalen, maar kan u daarmee wachten tot de volgende btw-aangifte.

> Vraag hier uw Britse btw-nummer aan bij HM Revenu & Customs (HMRC)

Een Brits EORI-nummer regelen

Wie als Vlaamse exporteur zelf de Britse invoerformaliteiten wil regelen, moet eerst een EORI-nummer aanvragen in het VK bij de Britse douaneautoriteit HMRC.

U kan uw aanvraag indienen met of zonder Brits btw-nummer. De registratie is gratis en verloopt bovendien snel. Lees hier meer over de aanvraagprocedure: www.gov.uk/hmrc/get-eori.

Wie de Britse invoerformaliteiten toch liever uitbesteedt, kan zich laten vertegenwoordigen door een Britse douane- en/of fiscale vertegenwoordiger.

Britse invoeraangiftes indienen

Zodra u over een Brits EORI-nummer beschikt, kan u de nodige invoeraangiftes indienen bij de Britse douane. Dat doet u vóór uw goederen aan de grens aankomen via de Customs Declaration Service (CDS). Dit vernieuwde elektronische douaneplatform vervangt het voormalige CHIEF-systeem.

> Ontdek meer over CDS

Exportvergunningen toevoegen (indien nodig)

Voor bepaalde soorten goederen zal u bij de Britse invoeraangifte ook een exportvergunning moeten toevoegen. De lijst met dergelijke producten is gelukkig kort. Het gaat bijvoorbeeld om ongezette diamant en strategische goederen zoals wapens, munitie en ‘dual use’-producten. In specifieke gevallen zullen ook exportcertificaten nodig zijn, zoals fytosanitaire certificaten. Maar voor de meeste voedingsproducten en diervoeders van Belgische oorsprong zal geen gezondheidscertificaat nodig zijn.

Alle zendingen laten registreren

Voor elke zending die naar het VK vertrekt, dient uw transportfirma een digitaal formulier in te vullen in het Import Control System (ICS). Dat in te vullen formulier heet ‘Safety & Security Declaration’ of ‘Entry Summary Declaration’.

Vervoert u roll-on/roll-offgoederen – al dan niet begeleid – per ferry? Dan kan u dit formulier laten invullen tot twee uur voor aankomst in het VK. Voor transport via de Eurotunnel ligt de ultieme deadline op één uur voor aankomst aan de controlezone in Frankrijk.

De nodige bewijsstukken meegeven

Heeft u alle Britse invoerformaliteiten vervuld, dan moet de chauffeur die uw goederen naar het VK vervoert, dat ook kunnen aantonen aan de grens.

Daarvoor heeft de chauffeur één van deze twee bewijsstukken nodig:

  • een Master Reference Number (MRN) – deze referentie bewijst dat u de Britse invoerdeclaratie op voorhand heeft ingevuld;
  • het Britse EORI-nummer dat de invoerder heeft gebruikt bij het invullen van de invoerdeclaratie.

“Krijg ik af te rekenen met lange wachttijden aan de Britse grens?"

Dat hangt mede af van hoe goed voorbereid u bent. De Britse douane zal naar eigen zeggen geen extra controles op vrachtwagens uitvoeren in geval van een harde brexit. Tenminste, op voorwaarde dat u op voorhand de nodige formaliteiten in orde heeft gebracht.

Wel zal de douane steekproeven blijven uitvoeren op basis van risicoanalyses, zoals nu al het geval is. Blijken extra controles alsnog nodig, dan zullen die zo veel mogelijk in het binnenland plaatsvinden. De Britten zijn van plan om de binnenlandse controleposten verder uit te breiden in de toekomst.

Meer weten?

Deze informatie werd met zorg samengesteld op basis van de gegevens en documentatie die de Britse autoriteiten op het moment van schrijven beschikbaar stelden. Flanders Investment & Trade is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden. Voor alle updates van de Britse overheid kan u terecht op de website van de Britse overheid.

Ontdek al onze adviezen

Hoe kan u zich optimaal voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.