U bent hier

Britse invoerformaliteiten

Vanaf 1 januari 2021 (daags na de brexit-overgangsperiode) komen er opnieuw douaneformaliteiten tussen de EU en het VK. Als Vlaamse exporteur moet u dan onder andere uitvoeraangiftes voorleggen en uw bedrijf identificeren bij de Belgische douane aan de hand van een EORI-nummer. Uw afnemer – de Britse importeur – staat in voor de invoerformaliteiten aan de overzijde van het Kanaal.

Behoudt u liever meer controle over het transport en de levering, dan kan u ook de Britse invoerformaliteiten voor uw rekening nemen. Dit moet u daarvoor doen:

Een Brits btw-nummer aanvragen

Om vanuit Vlaanderen naar het VK te exporteren, volstaat een Belgisch btw-nummer. De importeur zorgt dan voor de Britse btw-aangifte. Maar stel, u wil uw goederen tot aan de deur van uw klant leveren. Dan moet u ook de invoerformaliteiten vervullen en zelf de Britse btw betalen. Een btw-nummer in het VK aanvragen, is in dat geval raadzaam. Zo hoeft u de btw niet meteen bij aankomst van de goederen te betalen, maar kan u daarmee wachten tot de volgende btw-aangifte.

> Vraag hier uw Britse btw-nummer aan bij HM Revenu & Customs (HMRC)

Een Brits EORI-nummer regelen

Wie zelf de invoerformaliteiten in het VK wenst te verrichten, heeft behalve een Brits btw-nummer ook een Brits EORI-nummer nodig. Dat dient als identificatiebewijs tijdens de douaneprocedures aan de andere kant van het Kanaal. Een aanvraag indienen kan via het platform van de Britse douane.

Let wel: om een EORI-nummer in het VK te verkrijgen, moet u er eerst een eigen lokale entiteit oprichten. Is dat geen optie, laat de aanvraag dan verlopen via een Britse douanevertegenwoordiger.

Britse invoeraangiftes indienen

Zodra u over een Britse EORI-nummer beschikt, kan u de nodige invoeraangiftes indienen bij de Britse douane via het CHIEF-systeem. De invoeraangifte kan deels vóór en deels na de aankomst van uw goederen in de Britse haven.

> Ontdek meer over CDS

Exportvergunningen toevoegen (indien nodig)

Voor bepaalde soorten goederen zal u bij de Britse invoeraangifte ook een exportvergunning moeten toevoegen. De lijst met dergelijke producten is gelukkig kort. Het gaat bijvoorbeeld om ongezette diamant en strategische goederen zoals wapens, munitie en ‘dual use’-producten. In specifieke gevallen zullen ook exportcertificaten nodig zijn, zoals fytosanitaire certificaten. Maar voor de meeste voedingsproducten en diervoeders van Belgische oorsprong zal geen gezondheidscertificaat nodig zijn.

Alle zendingen laten registreren

Voor elke zending die naar het VK vertrekt, dient uw transportfirma een digitaal formulier in te vullen in het Import Control System (ICS). Dat in te vullen formulier heet ‘Safety & Security Declaration’ of ‘Entry Summary Declaration’.

Vervoert u roll-on/roll-offgoederen – al dan niet begeleid – per ferry? Dan kan u dit formulier laten invullen tot twee uur voor aankomst in het VK. Voor transport via de Eurotunnel ligt de ultieme deadline op één uur voor aankomst aan de controlezone in Frankrijk.

De nodige bewijsstukken meegeven

Heeft u alle Britse invoerformaliteiten vervuld, dan moet de chauffeur die uw goederen naar het VK vervoert, dat ook kunnen aantonen aan de grens.

Daarvoor heeft de chauffeur één van deze twee bewijsstukken nodig:

  • een Master Reference Number (MRN) – deze referentie bewijst dat u de Britse invoerdeclaratie op voorhand heeft ingevuld;
  • het Britse EORI-nummer dat de invoerder heeft gebruikt bij het invullen van de invoerdeclaratie.

“Krijg ik af te rekenen met lange wachttijden aan de Britse grens?"

Dat hangt mede af van hoe goed voorbereid u bent. De Britse douane zal naar eigen zeggen geen extra controles op vrachtwagens uitvoeren in geval van een harde brexit. Tenminste, op voorwaarde dat u op voorhand de nodige formaliteiten in orde heeft gebracht.

Wel zal de douane steekproeven blijven uitvoeren op basis van risicoanalyses, zoals nu al het geval is. Blijken extra controles alsnog nodig, dan zullen die zo veel mogelijk in het binnenland plaatsvinden. De Britten zijn van plan om de binnenlandse controleposten verder uit te breiden in de toekomst.

Steun voor Britse bedrijfstakken die douaneaangiftes vervullen

Heeft uw onderneming een bedrijfstak in het VK en zal het personeel er zelf de Britse douaneaangiftes afhandelen? Voor de bijbehorende personeelstraining en IT-aanpassingen komt u mogelijk in aanmerking voor subsidies van de Britse overheid:

personeelstraining – max. £ 2.250 per opleiding voor externe trainingen en max. £ 250 per medewerker per opleiding voor interne trainingen;
IT-aanpassingen – max. £ 200.000.

Surf naar het webportaal van de Britse overheid voor meer info.

Meer weten?

Deze informatie werd met zorg samengesteld op basis van de gegevens en documentatie die de Britse autoriteiten op het moment van schrijven beschikbaar stelden. Flanders Investment & Trade is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden. Voor alle updates van de Britse overheid kan u terecht op de website van de Britse overheid.

Ontdek al onze adviezen

Hoe kan u zich optimaal voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.