U bent hier

Britse invoerformaliteiten bij export vanuit Vlaanderen

Sinds 1 januari 2021 zijn er opnieuw douaneformaliteiten tussen de EU en het VK. Als Vlaamse exporteur is het mogelijk dat u bovenop de Belgische uitvoeraangifte ook instaat voor de Britse invoerformaliteiten. Indien u uw goederen naar een Britse bedrijf exporteert, is dit het geval onder de 'Delivered Duty Paid' Incoterm. Ook bij een levering aan particulieren, bijvoorbeeld bij ecommerce, zal u verantwoordelijk zijn voor de Britse invoer. 

De Britse overheid publiceerde een stappenplan met wat u daarvoor moet doen. Hieronder zoomen we in op de belangrijkste praktische zaken en voorbereidingen die u in acht moet nemen.

Een Brits btw-nummer aanvragen

Om vanuit Vlaanderen naar het VK te exporteren, volstaat doorgaans een Belgisch btw-nummer. De importeur zorgt dan voor de Britse btw-aangifte. Maar het is ook mogelijk om de Britse invoer voor eigen rekening te nemen. Dan moet u ook de invoerformaliteiten vervullen en zelf de Britse btw betalen. Een btw-nummer in het VK aanvragen, is in dat geval raadzaam. Zo hoeft u de btw niet meteen bij aankomst van de goederen te betalen, maar kan u daarmee wachten tot de volgende btw-aangifte. Ook is het mogelijk om een fiscaal vertegenwoordiger aan te spreken die de Britse btw-formaliteiten in uw naam verzorgt. 

> Vraag hier uw Britse btw-nummer aan bij HM Revenu & Customs (HMRC)

Een Brits EORI-nummer regelen

Wie zelf de douaneformaliteiten in het VK wenst te verrichten, heeft behalve een Brits btw-nummer ook een Brits EORI-nummer nodig. Dat dient als identificatiebewijs tijdens de douaneprocedures aan de andere kant van het Kanaal. Een aanvraag indienen kan via het platform van de Britse douane.

Het is ook een optie om de aanvraag te laten verlopen via een Britse douanevertegenwoordiger.

Ontdek de uitgebreide lijst met Britse douanevertegenwoordigers.

Een duty deferment account opzetten

Wie regelmatig goederen in het VK invoert, doet er goed aan om een duty deferment account (DDA) op te zetten. Daarmee kan u de betaling van uw douanerechten, accijnzen, invoerrechten en btw bundelen en uitstellen tot de 15e van de maand die volgt op de fysieke invoer. Om een DDA op te starten, moet u eerst een duty deferment number (DDN) aanvragen bij de Britse douane.

> Lees meer over duty deferments accounts.

Britse invoeraangiftes indienen

Zodra u over een Britse EORI-nummer beschikt, kan u de nodige invoeraangiftes indienen bij de Britse douane via het CDS-systeem. De invoeraangifte kan deels vóór en deels na de aankomst van uw goederen in de Britse haven.

> Ontdek meer over CDS

Exportvergunningen toevoegen (indien nodig)

Voor bepaalde soorten goederen zal u bij de Britse invoeraangifte ook een exportvergunning moeten toevoegen. De lijst met dergelijke producten is gelukkig kort. Het gaat bijvoorbeeld om ongezette diamant en strategische goederen zoals wapens, munitie en ‘dual use’-producten. Indien u goederen van dierlijke of plantaardige oorsprong exporteert die door de Britse overheid worden beschouwd als risicovol dient u ook een fytosanitair certificaat te voorzien. 

Ook kan het voorvallen dat er voor de invoer van bepaalde producten specifieke modaliteiten gelden. Zo moeten bijvoorbeeld levende dieren en planten of andere producten mogelijk eerst langs een specifieke controlepost of ‘border control point’ (BCP) passeren voordat u ze op Britse bodem kan introduceren.

> Een overzicht van de specifieke vereisten per product vindt u hier.

Alle zendingen laten registreren

Voor elke zending die naar het VK vertrekt, dient uw transportfirma een digitaal formulier in te vullen in het Import Control System (ICS). Dat in te vullen formulier heet ‘Safety & Security Declaration’ of ‘Entry Summary Declaration’.

Vervoert u roll-on/roll-offgoederen – al dan niet begeleid – per ferry? Dan kan u dit formulier laten invullen tot twee uur voor aankomst in het VK. Voor transport via de Eurotunnel ligt de ultieme deadline op één uur voor aankomst aan de controlezone in Frankrijk.

De nodige bewijsstukken meegeven

Heeft u alle Britse invoerformaliteiten vervuld, dan moet de chauffeur die uw goederen naar het VK vervoert, dat ook kunnen aantonen aan de grens.

Daarvoor heeft de chauffeur één van deze twee bewijsstukken nodig:

  • een Master Reference Number (MRN) – deze referentie bewijst dat u de Britse invoerdeclaratie op voorhand heeft ingevuld;
  • het Britse EORI-nummer dat de invoerder heeft gebruikt bij het invullen van de invoerdeclaratie.

Waak er verder over dat de chauffeur over een internationaal rijbewijs beschikt of – indien nodig – een bijkomende licentie om in het buitenland de weg op te gaan. Transporteurs kunnen voor uitgebreide informatie terecht op de website van de Britse overheid.

Meer weten?

Deze informatie werd met zorg samengesteld op basis van de gegevens en documentatie die de Britse autoriteiten op het moment van schrijven beschikbaar stelden. Flanders Investment & Trade is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden. Voor alle updates van de Britse overheid kan u terecht op de website van de Britse overheid.

Ontdek al onze adviezen

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.