U bent hier

Het gebruik van CE en UKCA conformiteitsbeoordelingen

 

Voor de conformiteitsbeoordelingen van uw producten gelden er nieuwe formaliteiten nu het Verenigd Koninkrijk geen deel meer is van de Europese Unie. Zo zijn 'UK market conformity assessment bodies' niet langer gemachtigd om onafhankelijke beoordelingen uit te voeren om uw producten op de Europese markt te plaatsen. Kortom, u kan de CE-markering niet meer aanbrengen op basis van technische controles door UK market conformity assessment bodies. Zij kunnen uw producten wel voorzien van de nodige accreditatie voor de nieuwe UKCA-markering waarmee u producten op de Britse markt kunt plaatsen.  

Gebruik van de CE-marking in het Verenigd Koninkrijk 

De erkenning van de CE-markering en technische controles uitgevoerd door Europese aangemelde instanties, wordt in het Verenigd Koninkrijk trapsgewijs afgebouwd. Er gelden bovendien verschillende deadlines voor verschillende productcategorieën naargelang het bevoegde departement. Voor de meeste producten geldt dat de CE-markering vanaf 01/01/2025 aangevuld moet worden met een UKCA-markering. Uitzonderingen zijn van toepassing op de volgende productcategorieën: medische toestellen, bouwmateriaal, kabelbanen, verplaatsbare drukapparatuur, onbemande vliegtuigsystemen, spoorwegmateriaal en uitrusting voor zeeschepen. Meer informatie over het gebruik van de UKCA-markering, vindt u op deze infosite van de Britse overheid.  

Versoepelingen in overgangsperiode 

Om de overgang van CE-markering naar UKCA-markering zo vlot mogelijk te doen verlopen, introduceerde de Britse overheid enkele versoepelingen rond de implementatie van de UKCA-markering. Een eerste maatregel geeft aan dat men de UKCA-markering aan kan brengen op bijgevoegde labels en documentatie. Bovendien vrijwaren uw huidige nog geldende conformiteitsbeoordelingen voor de CE-markering u ook van bijkomende UKCA-conformiteitsbeoordelingen door derde partijen. U dient dan wel nog de UKCA-markering aan te brengen op uw producten voor u deze op de Britse markt plaatst. Beide versoepelingen lopen tot 31/12/2027.  

Noord-Ierland  

Voor Noord-Ierland blijft de CE-markering voorlopig voldoende om uw producten op de markt te plaasten. De technische controles voor deze markering dienen dan uitgevoerd te worden door een Europees erkende aangemelde instantie.  

Goederen die slechts de UKCA-markering dragen, kunnen niet op de Noord-Ierse markt geplaatst worden. Men dient deze markering steeds aan te vullen met een geldige CE-markering of geldende CE-markering en UKNI-markering. Meer informatie en een overzicht van de geldende markering op de Noord-Ierse markt, vindt u op deze infosite van de Britse overheid. 

Gebruik van een 'authorised representative'

Een ‘authorised representative kan een deel van uw verplichtingen overnemen wanneer uw uw producten op de Britse markt wilt plaatsen. Authorised representatives die gebaseerd zijn in de EU kunnen niet langer dezelfde verplichtingen overnemen in het Verenigd Koninkrijk als voor Brexit. U zult dus in sommige gevallen op zoek moeten gaan naar een gemachtigde in het VK. Meer informatie over uw verplichtingen om producten op de Britse markt te mogen plaatsen en de rol van een authorised representative vindt u op deze infopagina van de Britse overheid.  

Meer weten?

Surf naar de website van de Britse overheid om een vinger aan de pols te houden in verband met accreditatie en conformiteit. Indien u vragen heeft over hoe u de UKCA-marking toe moet passen op uw product, kan u ons contacteren op Brexit@fitagency.be.  

Ontdek al onze adviezen

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.