U bent hier

Go beyond Brexit

De brexit is een feit.  Nu volgt een overgangsperiode waarbij het VK tot 31 december 2020 deel blijft uitmaken van de Europese interne markt en de douane-unie. Dat betekent dat er dit jaar nog niets verandert voor Vlaamse bedrijven die exporteren naar het VK.

De onderhandelingen voor een vrijhandelsakkoord tussen de EU en het VK zijn volop aan de gang. Bedoeling is om invoertarieven te vermijden en niet-tarifaire handelsbarrières te beperken. Maar op 1 januari 2021 moeten de Vlaamse bedrijven sowieso rekening houden met douaneformaliteiten, voedselveiligheidscontroles en – eventueel – afwijkende regelgevingen.

Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Ontdek hoe u dat alles aanpakt in een reeks aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs.
 

Uw “Go beyond brexit’ strategie vormgeven?

Vlaamse bedrijven doen er goed aan zich de komende maanden te verdiepen in alles wat met douaneformaliteiten te maken heeft en goede afspraken te maken met hun logistieke partners om “just in time” leveringen aan het VK verder te zetten.

Maar minstens even belangrijk is om een ‘Go Beyond Brexit’-actieplan op te stellen. Dat is een strategie op de langere termijn, waarbij u niet alleen uw positie in de Britse markt verdedigt, maar ook uw exportactiviteiten in de rest van de wereld diversifieert. Want zelfs met een vrijhandelsakkoord zullen we de effecten van de brexit voelen. Zo daalt het bbp van de Vlaamse economie mogelijk met 1,8% (bron: Statistiek Vlaanderen) en kunnen er op termijn verschillen qua regelgeving opduiken om rekening mee te houden.

Vragen? Neem contact op met het brexit-team van Flanders Investment & Trade via brexit@fitagency.be
 


 

Aandachtspunten

Op 1/1/2021 verlaten de Britten de interne Europese markt en douane-unie. Met deze brexit-checklist bereidt u zich voor op de wijzigingen die er sowieso komen.
De brexit gaat gepaard met een overgangsperiode tot 31 december 2020. Nadien komen er douaneformaliteiten, voedselveiligheidscontroles en – eventueel – afwijkende regelgevingen.
Bekijk de 9 video's met de antwoorden op de meest gestelde vragen rond brexit.
https://www.gov.uk/vat-registration Ontdek de 10 belangrijkste stappen om na de brexit goederen te exporteren van Vlaanderen naar het VK.
Ontdek de 4 belangrijkste stappen om na de brexit diensten te exporteren van Vlaanderen naar het VK.
Door de brexit verlaat het VK de douane-unie. Welke exportformaliteiten brengt dat met zich mee aan Belgische zijde?
Met de juiste Belgische douanevergunningen bespaart uw exportbedrijf tijd én geld.
Ontdek hoe u als Vlaamse exporteur ook de Britse invoerformaliteiten kan regelen.
Welke Britse invoertarieven komen er bij een harde brexit? Ontdek hoe u de tarieven voor uw producten nu al inschat.
Het Britse pond kreeg klappen door de brexit. Moet u zich indekken tegen wisselkoersrisico’s?
De brexit beïnvloedt ook het betalingsverkeer tussen Europese en Britse organisaties. Ontdek hier de mogelijke gevolgen voor uw bedrijf.
Ontdek wat de brexit mogelijk betekent voor de bescherming van uw Europese merken, modellen en andere intellectueel eigendom.
Wat betekent de brexit voor de toepassing van Europese normen binnen uw bedrijf?
Welke impact heeft de brexit op uw keuringsattesten en conformiteitsbeoordelingen?
Zo bereidt u uw verpakkings- en etiketteringsprocessen voor op mogelijke wijzigingen na de brexit.
Zo bereidt u uw bedrijf voor op brexit-gerelateerde wijzigingen op het vlak van de invoerformaliteiten voor planten en plantaardige producten in het VK.
De context voor exportvergunningen blijft grotendeels ongewijzigd, op enkele uitzonderingen na …
Met deze clausules maakt u uw (handels)contracten in het VK ‘brexit-proof’.
Zo stoomt u de payroll van uw Vlaamse medewerkers in het VK klaar voor de brexit.
Elke dag trekken duizenden Europese burgers naar het VK om er te werken of rond te reizen. Maar wat betekent de brexit voor het vrije personenverkeer?
Zowel bij FIT als bij VLAIO kan u terecht voor brexit-gerelateerde overheidssteun.
Een overzicht van alle subsidies waarmee u uw bedrijf schrap zet voor de brexit.

Concrete tips

Ontdek 6 concrete manieren om uw exportactiviteiten ‘brexit-proof’ te maken: van kosten in kaart brengen tot contracten herbekijken.

Ontdek de informatie van de Europese Commissie en de Britse overheid voor uw sector om u voor te bereiden op een ‘no deal’ brexit.

Bekijk de 9 video's met de antwoorden op de meest gestelde vragen rond brexit.

Doe de Brexit impact scan!

Weet u welke aspecten van uw business mogelijk worden beïnvloed door de brexit? En bent u voldoende voorbereid? Neem de proef op de som met de Brexit Impact Scan.

Breng de impact van de brexit in kaart voor uw bedrijf
 

Veelgestelde vragen

Nieuws

Om u goed voor te bereiden over wat de brexit voor uw transport naar het VK betekent, kan u op 3 december 2020 een webinar volgen over de formaliteiten, logistieke procedures en controles waarmee u rekening moet houden in onze Belgische zeehavens om een vlotte doorstroming van uw goederen van en naar het VK vanaf 1 januari 2021 te garanderen.

Alles over de brexit

Wenst u meer details over de mogelijke gevolgen van de brexit op sociaal, fiscaal en juridisch vlak? Stel ons uw vraag via brexit@fitagency.be, of surf naar www.brexitready.be. Specialisten van FIT, VLAIO en Enterprise Europe Network staan voor u klaar met antwoorden en advies op maat.