U bent hier

Brexit

Het Brexit-akkoord is een feit.  Na 9 maanden onderhandelingen hebben de EU en het VK op 24 december 2020 een akkoord bereikt over hun toekomstige relatie. Zelfs met dit akkoord zullen er grote veranderingen zijn want het VK verlaat de interne markt en de douane-unie. Het verdrag maakt een einde aan het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal tussen beide partijen. 

Vragen? Neem contact op met het Brexit-team van Flanders Investment & Trade via brexit@fitagency.be. Burgers en onderzoekers kunnen voor meer informatie en contactgegevens terecht op https://www.vlaanderen.be/brexit

Uw “Go beyond Brexit’ strategie vormgeven?

Vlaamse bedrijven doen er goed aan zich de komende maanden te verdiepen in alles wat met douaneformaliteiten te maken heeft en goede afspraken te maken met hun logistieke partners om “just in time” leveringen aan het VK verder te zetten. U kan uw kennis over de organisatie van de Britse uitvoer bijwerken via een Brexit-opleiding

Maar minstens even belangrijk is om een ‘Go Beyond Brexit’-actieplan op te stellen. Dat is een strategie op de langere termijn, waarbij u niet alleen uw positie in de Britse markt verdedigt, maar ook uw exportactiviteiten in de rest van de wereld diversifieert. Want zelfs met een vrijhandelsakkoord zullen we de effecten van de brexit voelen. Zo daalt het bbp van de Vlaamse economie mogelijk met 1,8% (bron: Statistiek Vlaanderen) en kunnen er op termijn verschillen qua regelgeving opduiken om rekening mee te houden.


 

Aandachtspunten

Op 1/1/2021 verlieten de Britten de interne Europese markt en douane-unie. Met deze brexit-checklist weet u welke stappen u moet ondernemen bij handel met het VK.
Bekijk de 9 video's met de antwoorden op de meest gestelde vragen rond brexit.
Ontdek de 10 belangrijkste stappen om na de Brexit goederen te exporteren van Vlaanderen naar het VK.
Ontdek de 4 belangrijkste stappen om na de Brexit diensten te exporteren van Vlaanderen naar het VK.
Ontdek de 7 belangrijkste stappen om na de Brexit goederen te importeren vanuit het VK naar Vlaanderen.
Door de Brexit verlaat het VK de douane-unie. Welke exportformaliteiten brengt dat met zich mee aan Belgische zijde?
Met de juiste Belgische douanevergunningen bespaart uw exportbedrijf tijd én geld.
Ontdek hoe u als Vlaamse exporteur ook de Britse invoerformaliteiten kan regelen.
In het akkoord tussen de EU en het VK is afgesproken om geen importtarieven te heffen. Dit geldt alleen voor producten die van EU- of VK-preferentiële origine zijn en u moet er enkele stappen voor ondernemen.
Het Britse pond kreeg klappen door de Brexit. Moet u zich indekken tegen wisselkoersrisico’s?
De brexit beïnvloedt ook het betalingsverkeer tussen Europese en Britse organisaties. Ontdek hier de mogelijke gevolgen voor uw bedrijf.
Ontdek wat de brexit mogelijk betekent voor de bescherming van uw Europese merken, modellen en andere intellectueel eigendom.
Wat betekent de brexit voor de toepassing van Europese normen binnen uw bedrijf?
Welke impact heeft de Brexit op uw keuringsattesten en conformiteitsbeoordelingen?
Exporteert u specifieke goederen zoals voeding en producten van dierlijke en plantaardige oorsprong van de EU naar het VK? Dit moet u weten!
De context voor exportvergunningen blijft grotendeels ongewijzigd, op enkele uitzonderingen na …
De Ierse grenskwestie was lange tijd een struikelblok bij de Brexitonderhandelingen. De terugtrekking van het VK uit de EU houdt immers in dat de EU...
Met deze clausules maakt u uw (handels)contracten in het VK ‘brexit-proof’.
Zo stoomt u de payroll van uw Vlaamse medewerkers in het VK klaar voor de brexit.
Elke dag trekken duizenden Europese burgers naar het VK om er te werken of rond te reizen. Maar wat betekent de brexit voor het vrije personenverkeer?
Zowel bij FIT als bij VLAIO kan u terecht voor brexit-gerelateerde overheidssteun.
Een overzicht van alle subsidies waarmee u uw bedrijf schrap zet voor de brexit.

Concrete tips

Ontdek 6 concrete manieren om uw exportactiviteiten ‘brexit-proof’ te maken: van kosten in kaart brengen tot contracten herbekijken.

Ontdek de informatie van de Europese Commissie en de Britse overheid voor uw sector om u voor te bereiden op een ‘no deal’ brexit.

Bekijk de 9 video's met de antwoorden op de meest gestelde vragen rond brexit.

Doe de Brexit impact scan!

Weet u welke aspecten van uw business mogelijk worden beïnvloed door de brexit? En bent u voldoende voorbereid? Neem de proef op de som met de Brexit Impact Scan.

Breng de impact van de brexit in kaart voor uw bedrijf
 

Veelgestelde vragen

Nieuws

Na exportdalingen in januari (-9,97%) en februari (-5,30%) volgde in maart 2021 uiteindelijk een kentering met de eerste exportstijging in 2021 (+21,11%).
Daardoor liet de Q1-export in 2021 nog net een groeicijfer noteren tegenover Q1-2020 (+1,69%).
Maart luidde meteen ook het begin in van een reeks aanhoudende maandstijgingen voor onze export, die de tweedekwartaalsgroei (Q2-2021) zelfs op een fikse 46,8% brachten tegenover Q2-2020, weliswaar het zwaarst geteisterde coronakwartaal.
Ook in Q3-2021 stoomde de Vlaamse maanduitvoer voort met alweer een toename van liefst 30% (in vergelijking met Q3-2020), nadat ook de septemberexport (33,4 miljard euro) nog maar eens een forse 25,72% hoger ging dan in september 2020 (26,6 miljard euro). 

Alles over de brexit

Wenst u meer details over de mogelijke gevolgen van de brexit op sociaal, fiscaal en juridisch vlak? Stel ons uw vraag via brexit@fitagency.be, of surf naar www.brexitready.be. Specialisten van FIT, VLAIO en Enterprise Europe Network staan voor u klaar met antwoorden en advies op maat.