U bent hier

Dossier "Brexit"

Brexit in het verschiet: aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs

Op 29 maart 2017 diende de Britse regering een formeel verzoek in om uit de EU te treden. Zowel voor als na die aankondiging draaide de speculatiemotor op volle toeren. Zo deden tal van brexit-scenario’s de ronde: van een zachte tot een harde brexit. De onenigheid binnen de Britse regering was en is nog steeds groot. En de politieke standpunten sloegen bij momenten om als een blad aan een boom.

Het scenario zoals we het nu kennen

Een resem aan politieke ontwikkelingen en vervroegde verkiezingen later, trok de Britse regering met een duidelijker standpunt naar de onderhandelingstafel: het VK wil uit de Europese eengemaakte markt en uit de douane-unie stappen. Dit maakt het volgende glashelder: tenzij de Britse regering haar standpunt nog zou wijzigen, wordt België een buitengrens van de EU en komen er douaneformaliteiten om rekening mee te houden. Dat vormt een bijkomende uitdaging voor Vlaamse spelers die goederen uitvoeren naar het VK. En al zeker voor de vele bedrijven die tot nu toe alleen binnen de EU exporteerden.

Intussen is er een principieel akkoord tussen de EU en het VK over een transitieregeling. Een overgangsperiode van bijna twee jaar vanaf 29 maart 2019, de dag waarop de brexit realiteit wordt, tot en met 31 december 2020. Kortom, mogelijk kan alles tot eind 2020 bij het oude blijven. Dit betekent dat douaneformaliteiten pas in voege treden op 1 januari 2021. Dit is het scenario dat momenteel wordt voorbereid door de onderhandelaars.

Deze transitieregeling maakt echter deel uit van het terugtrekkingsakkoord. Onderhandelingen over de definitieve tekst zijn nog aan de gang. Enkel wanneer dit akkoord ondertekend is, is de overgangsperiode definitief. Het grootste struikelblok is de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Zo lang dit akkoord niet ondertekend is, blijft het mogelijk dat de onderhandelingen afspringen en blijft een no-deal scenario mogelijk. In dit geval treden zowel douaneformaliteiten als douanerechten in werking vanaf 29 maart 2019.

Wij raden bedrijven aan zich op beide scenario’s voor te bereiden: enerzijds de overgangsperiode met douaneformaliteiten vanaf 1 januari 2021, anderzijds het no-deal scenario met douaneformaliteiten én douanerechten vanaf 29 maart 2019.

Zo bereidt u zich voor

Tenzij de Britse regering haar standpunt nog wijzigt, wordt België een buitengrens van het VK en komen er douaneformaliteiten om rekening mee te houden.

Waar moet uw onderneming op letten in aanloop naar de brexit? Ontdek het in een reeks aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

6 concrete tips om uw bedrijf voor te bereiden op brexit

Een glazen bol om de impact van de brexit tot in de puntjes in te schatten, hebben we jammer genoeg niet. Wel tekenen zich al een aantal belangrijke aandachtspunten af.

Doe de Brexit impact scan!

Deze scan helpt u in kaart te brengen waar u voor uw onderneming specifiek bij stil moet staan en de mogelijke impact van de brexit voor uw onderneming vast te stellen. 

Vlaamse visienota voor de brexit

Om de Vlaamse handel te ondersteunen, neemt de Vlaamse overheid een constructieve houding aan in de onderhandelingen met het VK, zodat de impact op onze regio beperkt kan worden.

Om te kunnen wegen op de onderhandelingen heeft de Vlaamse overheid haar prioriteiten voor de verschillende fases van de onderhandelingen geïdentificeerd in een visienota. Tal van bedrijfsgroeperingen werden geconsulteerd bij dit proces.

Vlaanderen pleit consequent voor een handelsvriendelijke brexit en het sluiten van een omvattend en diepgaand handelsakkoord. Dit akkoord over de toekomstige relaties moet ook laagdrempelige samenwerking op vlak van andere domeinen toelaten zoals visserij, transport, energie, milieu, veiligheid, onderzoek en onderwijs. Het bewaren van een gelijk speelveld en billijke financiële bijdragen is daarbij onontbeerlijk.

Download de visienota

Sectorinformatie over de impact van brexit door de Europese Commissie voor Vlaamse bedrijven

De Europese Commissie heeft een speciale webstek opgericht waar het gedetailleerde informatie voorziet over de effecten van brexit op verschillende sectoren.

Zo publiceerde de Commissie intussen tientallen ‘notices’ over de juridische en praktische implicaties van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, indien er géén akkoord kan worden gevonden tussen de twee partijen.

Deze zijn curciaal bij uw voorbereiding op een no-deal scenario en zijn terug te vinden zijn op ec.europa.eu/info/brexit

Powerpoint presentaties van de brexit seminaries en workshops tijdens de FIT Exportbeurs, juni 2018

U kan hier de volgende presentaties vinden:

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf op juridisch, fiscaal, sociaal ... vlak? Stel uw vraag via brexit@fitagency.be.

Publicatie: 'BREXIT - Een stand van zaken'

U kan alle tips nog eens rustig nalezen in onze publicatie 'BREXIT - Een stand van zaken.

Download de publicatie

Acties en events

Een harde Brexit dient zich aan. De impact op export, logistiek en douane kan niet overschat worden. Stel uw concrete vragen tijdens dit seminarie aan experten ter zake, die u ondersteunen in een optimale voorbereiding van een no-deal.
Doelmarkt
Verenigd Koninkrijk, België en Ierland
Wanneer
Woensdag 28 november 2018
Waar
Gent
Organisatie
Voka Oost-Vlaanderen

Marktstudies

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor onze handel met het Verenigd Koninkrijk? FIT maakte een analyse van de economische belangen van onze handel en de effecten wanneer het VK uit de EU treedt. We bekijken ook aan welke tarieven en heffingen de Vlaamse bedrijven kunnen worden blootgesteld, post-Brexit.

Nieuws