U bent hier

Dossier "Brexit"

Brexit in het verschiet: aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs

Op 29 maart 2017 diende de Britse regering een formeel verzoek in om uit de EU te treden. Zowel voor als na die aankondiging draaide de speculatiemotor op volle toeren. Zo deden tal van brexit-scenario’s de ronde: van een zachte tot een harde brexit. De onenigheid binnen de Britse regering was ook groot. En de politieke standpunten sloegen bij momenten om als een blad aan een boom.

Het scenario zoals we het nu kennen

Een resem aan politieke ontwikkelingen en vervroegde verkiezingen later, trekt de Britse regering nu met een duidelijker standpunt naar de Europese onderhandelingstafel:

het VK wil uit de Europese eengemaakte markt en uit de douane-unie stappen;
de Britse regering staat wel open voor een transitieregeling.

Die overgangsperiode van ongeveer twee jaar zou ingaan op 29 maart 2019, de dag waarop de brexit realiteit wordt. Mogelijk kan alles dus tot minstens 2021 bij het oude blijven.                                                                                                 

Zo bereidt u zich voor

Tenzij de Britse regering haar standpunt nog wijzigt, wordt België een buitengrens van het VK en komen er douaneformaliteiten om rekening mee te houden.

Waar moet uw onderneming op letten in aanloop naar de brexit? Ontdek het in een reeks aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

5 concrete tips omtrent export na de brexit

Een glazen bol om de impact van de brexit tot in de puntjes in te schatten, hebben we jammer genoeg niet. Wel tekenen zich al een aantal belangrijke aandachtspunten af.

Nog vragen?

Heeft u nog vragen over de mogelijke gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf op juridisch, fiscaal, sociaal ... vlak? Stel uw vraag via brexit@fitagency.be.

Publicatie: 'BREXIT - Een stand van zaken'

U kan alle tips nog eens rustig nalezen in onze publicatie 'BREXIT - Een stand van zaken.

Download de publicatie

Marktstudies

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor onze handel met het Verenigd Koninkrijk? FIT maakte een analyse van de economische belangen van onze handel en de effecten wanneer het VK uit de EU treedt. We bekijken ook aan welke tarieven en heffingen de Vlaamse bedrijven kunnen worden blootgesteld, post-Brexit.

Nieuws

Op 14 december 2017 organiseerde FIT het eerste brexit-seminarie. Meer dan 30 naar het Verenigd Koninkrijk goederenexporterende ondernemers sprokkelden er praktische tips om zich optimaal voor te bereiden op brexit. Alle info is vanaf 14 december ook online raadpleegbaar op het vernieuwde ‘Meldpunt brexit’.