U bent hier

Dossier "Analyse Vlaamse in- en uitvoercijfers"

Onze kenniscel 'Statistiek' analyseert de trends en evoluties van de Vlaamse invoer en uitvoer wereldwijd.

Marktstudies

Boekte de Vlaamse export in 2018 nog een hoogterecord van 328 miljard euro, dan kwam er in 2019 een abrupt eind aan de continue reeks exportstijgingen sinds 2009. In 2019 ging de jaaruitvoer licht achteruit tot € 325,1 miljard, een daling met 1,29% tegenover 2018. 

Dat alles blijkt uit een eerste analyse door Flanders Investment & Trade van de in- en uitvoercijfers 2019 van de Nationale Bank van België (INR-NBB). Ook aan de importzijde bracht 2019 geen nieuw recordbedrag, want de Vlaamse jaarinvoer ging 2,34% lager dan in 2018 en kwam uit op € 312,6 miljard.

Een recent NBB-artikel, “Economic flows between Regions in Belgium”, beschrijft – op basis van bedrijfsgegevens uit 2014 en 2015 – hoe sterk ontwikkeld de economische stromen zijn tussen de Belgische regio’s en de rol die afstand daarbij speelt als barrière voor de mobiliteit van  werknemers, kapitaal en goederen en diensten.

Het artikel bekijkt daarnaast ook in het bijzonder hoe de internationale handelsstromen – van goederen en diensten – zich verhouden tot het volume aan interregionale verkoopsactiviteiten.

Nieuws

Door de coronacrisis blijft de Vlaamse buitenlandse handel het moeilijk hebben, zo blijkt uit een analyse van Flanders Investment & Trade (FIT) op basis van cijfers van de Nationale Bank van België (NBB). De Vlaamse maanduitvoer in juli 2020 daalde met 15,95% tegenover dezelfde maand vorig jaar. De invoer verminderde met 16,14%: die dalingen zijn opnieuw iets feller dan in juni, maar wel van een andere orde dan de recordverliezen in april en mei.

Brussel, 15 september 2020 – Door de coronacrisis blijft de Vlaamse buitenlandse handel het moeilijk
hebben, zo blijkt uit een analyse van Flanders Investment & Trade (FIT) op basis van cijfers die de
Nationale Bank van België (NBB) vandaag vrijgaf.