U bent hier

Oproep tot interesse melden voor reconversie van Litouwens beroemdste gevangenis

In de hoofdstad van Litouwen krijgt de beroemdste gevangenis, het Lukiškės-complex, een tweede leven. Turto Bankas, de instelling die onroerend goed van de overheid beheert, wil privébedrijven aantrekken om het niet-conventionele gevangeniscomplex om te bouwen tot een multifunctioneel centrum voor kunst, cultuur en onderwijs.De gevangenis werd in 2019 gesloten en nu bieden de zes gebouwen - waaronder een ziekenhuis, administratiegebouwen en de orthodoxe Sint-Niklaaskerk - op een oppervlakte van 2 ha een aanzienlijke ruimte voor openbare activiteiten. Een paar jaar geleden vierde Vilnius bijvoorbeeld alternatieve kerst in de gevangenis. Artistieke lichtinstallaties lieten de onontdekte kant van de gevangenis zien en creëerden kansen voor andere niet-conventionele innovaties.

Het regeneratieproject omvat het upgraden van een deel van het complex voor culturele en commerciële doeleinden. Het historische erfgoed moet zijn karakter behouden en op een duurzame manier verbouwd worden, waardoor vernieuwingen binnen de bestaande structuren moeten geïntegreerd worden. Het toekomstige complex moet verder de multiculturele Litouwse samenleving weerspiegelen. 

De gevangenis kreeg onlangs wereldwijd aandacht als opnamelocatie voor het vierde seizoen van de Netflixserie 'Stranger Things'. Gebouwd in de vroege jaren 1900 met de capaciteit om 700 gevangenen te huisvesten, wist de sfeerrijke locatie de filmmakers te overtuigen. 

Geïnteresseerde ontwikkelaars zullen aan het vernieuwingsproject kunnen bijdragen, waarbij de commercieel-educatieve balans binnen het object behouden blijft. Het regeneratieproject heeft tot doel het sombere pand te transformeren tot een niet-conventionele accommodatie, met voedingswinkels, koffiebars en eetgelegenheden, bakkerijen, delicatessenwinkels en banketbakkers, ... co-workingruimtes, een museum, ateliers, vrijetijds- en uitgaansgelegenheden. Aangezien het gebouwencomplex een cultureel erfgoedobject is, zouden alle transformaties tot op zekere hoogte beperkt zijn om niet te raken aan het karakter van het gebouw.

Tijdslijn: 

  • Interesse melden: lopende, contact leggen via Turto Bankas
  • Eerste tenders: verwacht eind 2021 / begin 2022 
  • Aanvang project: verwacht 2023 

State Enterprise Turto Bankas

Onderafdeling
Turto Bankas
Adres
Kęstučio st. 45
LT-08124 Vilnius,
Litouwen
Telefoon
+3705 278 0900
E-mailadres
info@turtas.lt
Website
https://www.turtas.lt/en/

Contactpersoon

Inga Urbonaitė-Vadoklienė
Project Manager
Telefoon
+370 620 91989
E-mailadres
Inga.Urbonaite-Vadokliene@turtas.lt
Taal
Engels / Litouws