U bent hier

De brexit en wisselkoersrisico’s: indekken of de bluts met de buil

Is indekking tegen wisselkoersrisico’s een absolute must voor elke exporteur die vandaag handeldrijft met het VK? Het antwoord is neen. Meer nog: sommige bedrijven nemen juist heel beredeneerd de bluts met de buil. Neem onderstaande factoren in rekening bij uw beslissing.

De grootte van uw winstmarge

Winstmarges zijn erg sectorafhankelijk. Wie met een erg kleine winstmarge werkt, ziet zijn winstgevendheid verdwijnen als sneeuw voor de zon bij een koersval van 5 of 10%. Situeert uw marge zich bijvoorbeeld rond de 30%, dan kan u een schommeling van die grootteorde makkelijker verteren.

De omvang van uw omzet in ponden

In hoeveel munten hebt u een risico? En wat is het aandeel van uw pondenomzet in uw totale omzet? Hoe groter dat aandeel, hoe zwaarder een koersval zal doorwegen. Kortom, hoe beter u zich ertegen moet indekken.

De duurtijd van uw offertefase

Verstrijkt er doorgaans veel tijd tussen uw offertemoment en de ondertekening van het contract, dan bent u lang blootgesteld aan wisselkoersrisico’s. Bovendien dekt u zich tijdens de offertefase beter niet in met een termijncontract. U hangt er namelijk aan vast, ook wanneer het niet tot een deal komt met uw klant.

In zo’n geval neemt u het best een optie. Daarmee beschermt u zich – mits betaling van een premie – tegen een ongunstige koersevolutie, maar u behoudt het recht om van de indekking af te zien wanneer het contract niet doorgaat.

De betalingstermijnen

Krijgen uw klanten ruime betalingstermijnen of staat u hen soms betalingsuitstel toe? Ook in dat geval wordt uw bedrijf veel langer blootgesteld aan mogelijke koersschommelingen dan wanneer die tijdspanne erg kort is.

De duurtijd van het contract

Sluit u contracten af die over een lange termijn lopen, win dan zeker het advies in van uw bank. Bij afnamecontracten vereist zekere afname immers een andere wisselkoersstrategie dan potentiële. Zo kan gedeeltelijke indekking het overwegen waard zijn.

De strategie van uw concurrenten

Stel, u dekt zich in, maar uw concurrenten niet. Dan heeft uw concurrent voordeel bij een versterking van het pond tijdens de looptijd van uw termijncontract. Bij een verzwakking van de munt, daarentegen, geniet u dan weer een concurrentieel voordeel.
 

Tip: steek uw licht op bij uw bank

Draait u een aanzienlijke omzet in ponden en wordt u lange tijd blootgesteld aan koersschommelingen, betrek dan zeker tijdig uw bankier. Hij zal samen met u een analyse maken op maat van uw situatie en het verschil berekenen tussen een contract in euro’s en een pondencontract met dekking.

Zo kan u een buffer aanleggen voor eventuele koersdalingen en ziet u de winstgevendheid van uw export naar het VK niet tenietgaan als gevolg van een muntdaling.

Meer weten?

Deze webpagina kwam tot stand in samenwerking met ING. Meer info over wisselkoersrisico’s vindt u op www.ing.be/nl/business/international-business en www.ing.be/nl/business/financial-market/risk-management.
 

Ontdek al onze tips

Hoe kan u zich verder nog voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs: