U bent hier

Groepszakenreis ‘Start2Export2 Turkije’

Is Turkije nog een nieuwe markt voor u? Ontdek er de mogelijkheden voor uw bedrijf! Een grondige voorbereiding alvorens deze markt te betreden is zeker geen overbodige luxe. Daarom organiseren Flanders Investment & Trade en Voka West-Vlaanderen het begeleidingstraject 'Start2Export2 Turkije'.

Uw gezondheid en veiligheid primeren. Dit event gaat door onder voorbehoud van de evolutie van COVID-19. Mocht de fysieke missie niet kunnen doorgaan, voorzien we een virtueel alternatief of verschuiven we de missie naar een latere datum.
Deelnemen kan nu tijdelijk aan verminderd tarief dankzij ons ‘Corona exit- en relanceplan’. Met dit plan willen we bij Flanders Investment & Trade Vlaamse bedrijven extra stimuleren om internationaal te ondernemen.

Wat
Groepszakenreis
Doelmarkt
Turkije
Wanneer
Van maandag 18 oktober 2021 tot donderdag 21 oktober 2021
Waar
Turkije
Organisatie
Flanders Investment & Trade, samen met Voka West-Vlaanderen.

Waarom Turkije?

De Turkse economie is de 20e in de wereld. Voor de haven van Antwerpen is Turkije de 3e belangrijkste bestemming.

Turkije fungeert als een brug tussen Azië en Europa. Istanbul, het economische centrum van het land, is effectief een stad op 2 continenten. Turkije ligt op het kruispunt van beschavingen en is als dusdanig een belangrijke handelspartner voor Europa en een strategische partner op politiek vlak.

Turkije grenst aan de EU en heeft een douane unie met de EU. Voor veel producten betekent dit dat er geen importtarieven zijn (diensten en landbouwproducten vallen momenteel nog buiten deze unie).

De commerciële centra met Istanbul, Bursa en Izmir op kop, zijn moderne steden en Turkije is ook een belangrijk industrieel land, waar heel wat Vlaamse bedrijven actief zijn.

Ondanks de politieke spanningen in 2020 (Griekenland, Cyprus, Nagorno Karabach, grens met Syrië) is daar in de economische centra weinig van te merken. En zelfs tijdens de corona crisis is de economie in 2020 nog gegroeid (+1,8%).

Dit neemt niet weg dat er grote uitdagingen zijn. De Turkse Lira verliest al jaren aan waarde t.o.v. de Euro en ingevoerde producten worden erg duur voor Turkse consumenten. Toch blijven ze ingevoerde producten naar waarde schatten, en is de export vanuit Vlaanderen naar Turkije in 2020 zelfs gegroeid.

Voordelen voor Vlaamse bedrijven die naar Turkije willen exporteren zijn onder andere:

 • Turkije is een grote consumentenmarkt (>83 miljoen inwoners) met een groeiende middenklasse
 • De Turkse economie groeide vorig jaar, ondanks de coronapandemie nog met 1,8%
 • Turkije is de 11e uitvoermarkt voor Vlaanderen voor goederen
 • Turkije is de toegangspoort tot de markten van Centraal-Azië, de zuidelijke Caucasus en het Midden-Oosten.
 • Turkse bedrijven houden aan Europese waarden op het gebied van zaken doen en worden op een moderne manier gemanaged
 • Hoe langer hoe vaker is Engels de taal die gebruikt wordt in zaken doen
 • Wat betreft “Ease of doing Business” staat Turkije momenteel op een mooie 33e plaats (2020)
 • Hoe langer hoe meer worden EU standaarden als voorbeeld genomen om het zaken doen met de EU te vereenvoudigen
 • Turkije heeft de jongste en snelst groeiende bevolking van Europa en draagt onderwijs (met leerplicht tot 18 jaar) hoog in het vaandel. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 31 jaar en elk jaar studeren er meer dan 700 000 jongeren af in het hoger onderwijs.

Turkije is bijgevolg een markt die het verkennen waard is, omwille van de nabijheid, de omvang, het potentieel en de gelijkenissen met Europa. Let wel het is niet altijd eenvoudig om zaken te doen met Turkije en voor consumenten producten is het bijvoorbeeld heel belangrijk aan te bieden wat ze zelf niet hebben, om de hoge kostprijs (ten gevolge van de ongunstige wisselkoers) te kunnen compenseren.

Veel hangt af van de komende evolutie van de waarde van de Turkse Lira t.o.v. de Euro. Momenteel lijkt men zich neer te leggen bij een wisselkoers van 10 TL/Euro maar als de Turkse Lira nog verzwakt kan dat negatieve effecten hebben op de import vanuit Europa.

Het blijft de moeite lonen om ook in deze moeilijke tijden op zoek te gaan naar nieuwe afzetmarkten voor uw producten en diensten, het is belangrijk nieuwe contacten te leggen die u in de toekomst kan verzilveren. 

Doelgroep

Start2Export2 Turkije is een begeleidingstraject op maat van Vlaamse exporteurs van goederen en diensten met weinig of geen exportervaring in Turkije. Vandaar de aandacht voor een grondige voorbereiding alvorens de markt te betreden. Er worden nog slechts 8 bedrijven toegelaten om een goede begeleiding van elke firma te kunnen verzekeren.
Schrijf u dus snel in!

Wat mag u verwachten?

Het Start2Export2 Turkije begeleidingstraject bestaat uit volgende onderdelen:

 • Online intakegesprek met FIT Istanbul: tweede helft juni 2021
 • Workshop met marktexperts: 24 september 2021 (Voka – West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk)
 • Groepszakenreis Turkije: 18 tot 20 oktober 2021
 • Nazorgsessie: voorjaar 2022 (Voka – West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk)

De begeleidingssessies worden aangeboden door Voka – West-Vlaanderen.

Het begeleidingstraject Start2Export2 Turkije in detail:

Online intakegesprek met FIT Istanbul: tweede helft juni 2021

Wij schatten in wat u verwacht van de Turkse markt, gaan na wat het potentieel is van uw producten of diensten en of u er als bedrijf klaar voor bent om op deze markt actief te worden.
Via de Adviseurs Internationaal Ondernemen van FIT, gevestigd in alle provinciale kantoren, kan u extra begeleiding krijgen met uw exportplan en aanpak.
Zij kunnen u ook aanraden een Exportmeter te laten afnemen, dit is een soort audit die u een uitgebreid overzicht biedt over wat uw bedrijf nog nodig heeft qua organisatie en processen om export naar dit land aan te kunnen.

Workshop met marktexperts: 24 september 2021

Tijdens de workshop krijgt u o.a. info over het algemene programma, hoe zich praktisch voor te bereiden op de groepszakenreis en gespreksmogelijkheden met specialisten internationaal ondernemen.

Groepszakenreis naar Istanbul: 18 - 20 oktober 2021

Wij maken voor u een individueel afsprakenprogramma op maat in Istanbul. Daarnaast zijn er netwerkmomenten met de andere Vlaamse bedrijven uit de delegatie en met plaatselijke spelers en beslissingsnemers voorzien, evenals een kort seminarie waar deskundigen hun inzicht zullen delen over de Turkse markt en het ondernemingsklimaat.

Nazorgsessie: voorjaar 2022

Evaluatie- en opvolgingsmoment om terug te blikken en ervaringen en tips te delen met de andere deelnemers.

Daar eindigt het niet, ook na dit begeleidingstraject kunt u beroep doen op ons kantoor in Istanbul en op uw provinciaal FIT-kantoor. Zij zullen u blijven bijstaan bij uw verdere stappen op deze markt.
U staat er dus niet alleen voor! Flanders Investment & Trade en Voka West-Vlaanderen begeleiden u in uw exportplannen naar Turkije.

Deelnameprijs

 • Bijdrage aan FIT: €300 voor de eerste deelnemer van het bedrijf (€150 per bijkomende deelnemer van hetzelfde bedrijf). De deelnameprijs omvat een bijdrage in de organisatiekosten van de groepszakenreis. Niet inbegrepen in de deelnameprijs zijn de vluchten, individuele verplaatsingskosten, hotels en overige individuele verblijfskosten.
 • Bijdrage aan Voka West-Vlaanderen: €200 excl. BTW (€100 excl. BTW per bijkomende deelnemer van hetzelfde bedrijf). Voor de begeleidingssessies aangeboden door Voka West-Vlaanderen.

Bijkomende informatie

Nog vragen?

Voor deze actie kunt u zich niet inschrijven.

Voor meer info, contacteer Van den Bossche Bart:
E: bart.vandenbossche@fitagency.be
T: +32 2 504 87 09