U bent hier

Groepszakenreis ‘Multisectoraal - Slovenië, Kroatië & Servië’

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf in Slovenië, Kroatië en Servië? Ontdek ze met onze groepszakenreis Ljubljana, Zagreb en Belgrado!

Wat
Groepszakenreis
Doelmarkt
Slovenië, Kroatië en Servië
Wanneer
Van maandag 21 maart 2022 tot vrijdag 25 maart 2022
Datum onder voorbehoud!
Waar
Ljubljana, Zagreb, Belgrado, Slovenië
Wie kan deelnemen
Vestigingen van bedrijven en organisaties in het Vlaams Gewest.
Organisatie
Flanders Investment & Trade

In 2020 incasseerde de Sloveense economie een krimp van 5,5%, maar de overheid wist door snelle, substantiële en goed gecoördineerde beleidsmaatregelen erger te voorkomen. Tijdens de eerste maanden van 2021 werd het herstel gehinderd door nieuwe beperkende maatregelen, maar - met de vaccinatie-uitrol op kruissnelheid – moet het herstel zich vanaf het najaar 2021 en doorheen heel 2022 doorzetten. Voor het lopend jaar zou de groei tussen 3,5 en 4% bedragen, in 2022 zou deze verder aantrekken tot 4,5%. De verminderde onzekerheid bij de bevolking en gunstige financieringsvoorwaarden zullen een positieve impact hebben op de consumptie, terwijl openbare investeringen mee mogelijk gemaakt worden door de instroom van EU-steun. Binnen het door de EU gefinancierde herstelprogramma (Next Generation EU) zal ook Slovenië sterk focussen op de verbetering van de gezondheidszorg, het milieu en het vergroenen van de economie en digitale transformatie.

De pandemie heeft de kwetsbaarheid van de Kroatische economie door externe schokken duidelijk aangetoond. Het land zag zijn bbp in 2020 met meer dan 8% afnemen. Door begrotings- en monetaire ondersteuning vanwege de overheid werd een nog ernstigere krimp voorkomen. De economie steunt in belangrijke mate op inkomsten uit de toerismesector en dit gebrek aan diversificatie speelt het land parten. Het zou gebaat zijn met een expansie van kennisgerichte sectoren en het doorvoeren van structurele hervormingen in o.m. administratie, onderwijs en het juridische apparaat. Indien de dienstensector weer voluit kan functioneren, zijn de groeivooruitzichten voor 2021 en 2022 echter vrij hoopgevend, met in beide jaren groeicijfers tussen 5 en 6%. De instroom van EU-middelen kunnen de investeringen een flinke boost geven als het land erin slaagt om de absorptiecapaciteit van de fondsen te vergroten. Ook groene investeringen en de toenemende digitalisering kunnen de lokale economie ten goede komen.

In tegenstelling tot Slovenië en Kroatië is Servië (nog) geen lid van de EU. Het land heeft sedert 2012 de status van kandidaat-lid en sinds eind 2013 lopen toetredingsonderhandelingen waarbij al verschillende hoofdstukken geopend werden.

Ook Servië werd en wordt getroffen door de coronapandemie, maar het land wist in 2020 de economische schade te beperken tot een groeidaling met amper 1%, één van de beste resultaten op ons continent. Het land had dit o.m. te danken aan het robuuste ondersteuningsprogramma dat de regering al vrij snel in voege liet treden. Voor 2021 gaat men uit van een economische groei met 5 à 6% en ook in 2022 zou deze minstens 4% gaan bedragen. Natuurlijk ziet het land zich ook voor uitdagingen gesteld: het zakenklimaat kan beter waardoor meer zou geïnvesteerd worden (zowel door Servische als door buitenlandse spelers), er zijn structurele hervormingen nodig bij de staatsbedrijven, de rechtstaat moet versterkt worden en het juridische systeem moet efficiënter gemaakt worden. Net als in andere landen in de regio zullen investeringen in de groene en digitale economie de productie ten goede komen en nieuwe jobs creëren.

Wat bieden we u?

  • Maak gebruik van de expertise van onze marktspecialisten in Slovenië, Kroatië en Servië
  • Onze kantoren in Ljubljana, Zagreb en Belgrado bereiden voor uw bedrijf een afsprakenprogramma op maat voor met nieuwe prospects
  • Netwerkmomenten met collega-ondernemers
  • Geniet van een verminderd deelnametarief dankzij ons Corona Exit- en Relanceplan
  • Wij regelen de praktische zaken voor u (hotelkeuze, groepsverplaatsingen, …)

Interesse?

De inschrijvingen zijn nog niet opgestart.

Meld alvast uw interesse. Wij brengen u dan op de hoogte zodra inschrijven mogelijk is.