U bent hier

Groepszakenreis ‘Industriemissie naar Frankrijk onder leiding van de Minister-President van de Vlaamse regering’

Van dinsdag 23 april tot donderdag 25 april organiseren Flanders Investment & Trade en de vier sectorfederaties van het Vlaams Industrieforum (Agoria Vlaanderen, Essenscia Vlaanderen, Fedustria en Fevia Vlaanderen) een high level expertisemissie naar Frankrijk rond het thema “Industrialisatie van de toekomst”. De missie zal geleid worden door de Minister-President van Vlaanderen.

Wat
Groepszakenreis
Doelsector
Machines, meubel, textiel en voeding en dranken
Doelmarkt
Frankrijk
Wanneer
Van maandag 22 april 2024 tot woensdag 24 april 2024
Waar
Lyon, Parijs, Rijsel, Duinkerke, Frankrijk
Wie kan deelnemen
Vestigingen van bedrijven en organisaties in het Vlaams Gewest.
Organisatie
Flanders Investment & Trade

Het doel is om de excellentie van Vlaanderen en Frankrijk op het vlak van innovatie en duurzaamheid in de industrie aan elkaar voor te stellen, best practices uit te wisselen, opportuniteiten te exploreren met als finaal doel om nieuwe sterke partnerschappen uit te bouwen en zo een gelaagd ecosysteem te ontwikkelen.

Vlaanderen heeft een toppositie als innovatieve regio binnen Europa en trekt veel investeringen aan. Om die positie te behouden én in de toekomst verder te verstevigen, zijn technologie en innovatie twee cruciale aspecten voor Vlaanderen. En daarvoor is ook grensoverschrijdende samenwerking van groot belang.

Er wordt een driedaags programma uitgewerkt in Lyon, Parijs en Rijsel dat zal bestaan uit groepsbezoeken aan Franse clusters, aan R&D-centra van grote multinationals met een sterke aanwezigheid in Vlaanderen en aan initiatieven rond circulariteit. Voorts zijn er ontmoetingen voorzien met startups die werken rond het thema Industrie 4.0. De industriemissie is geen klassieke b2b-missie; wel zijn er netwerkmomenten voorzien in de marge van de groepsbezoeken.

Met de sectorfederaties Agoria Vlaanderen, Essenscia Vlaanderen, Fedustria en Fevia Vlaanderen zullen verschillende sectoren vertegenwoordigd zijn, namelijk: de technologische industrie, (duurzame) chemie, textiel, meubelen en de voedingssector.

De Vlaamse delegatie zal bestaan uit high level vertegenwoordigers van de vier federaties en innovatieclusters, alsook voorbeeldbedrijven en startups die uitblinken op het vlak van industriële innovatie, industriële transitie en circulaire economie. Deelname gebeurt op uitnodiging door de federaties.

Waarom Frankrijk?

Frankrijk is een logische keuze in de zoektocht naar sterke nieuwe industriële partnerschappen. Niet alleen is er de geografische nabijheid met Vlaanderen, het is bovendien één van de belangrijkste handels- en investeringspartners voor Vlaanderen (2e handelspartner en 3e belangrijkste investeerder). Frankrijk zet de jongste jaren sterk in op industrialisatie. Het streeft ernaar meer (geopolitieke) soevereiniteit te ontwikkelen, weliswaar binnen een Europese context. Nochtans behoorde Frankrijk tot voor kort nog tot een van de meest gedesïndustrialiseerde landen van de EU en de G7-groep. Daar wil het nu koste wat het kost verandering in brengen. Het land maakt daartoe belangrijke middelen vrij om Frankrijk internationaal opnieuw op de industriële kaart te zetten. Op de as “Lille-Parijs-Lyon” is zeer veel industrie aanwezig: de drie steden tonen elk hun eigenheid van die industriële context.

Voor meer info

Sabine Vincke, Event Manager – Office Marketing & Events – sabine.vincke@fitagency.be

Interesse?

De inschrijvingen zijn nog niet opgestart.

Meld alvast uw interesse. Wij brengen u dan op de hoogte zodra inschrijven mogelijk is.