U bent hier

Groepszakenreis ‘Cleantech in Chili & Argentinië’

Zowel Chili als Argentinië hebben een enorm potentieel aan hernieuwbare energiebronnen en hebben ambitieuze doelstellingen om het aandeel groene energie in hun energiemix de komende jaren sterk te verhogen. Tegelijk zijn er in beide landen nog heel wat milieu-uitdagingen wat investeringen zal vereisen om de klimaatdoelstellingen te halen. Wil u samen met Flanders Investment & Trade ontdekken welke mogelijkheden dit concreet kan inhouden voor uw bedrijf, teken dan in voor de sectorale groepszakenreis “Cleantech” naar Argentinië en Chili van 20 tot 25 november.

Wat
Groepszakenreis
Doelsector
Energie en milieu
Doelmarkt
Chili en Argentinië
Wanneer
Van zondag 20 november 2022 tot vrijdag 25 november 2022
Waar
Santiago, Chili
Wie kan deelnemen
Vestigingen van bedrijven en organisaties in het Vlaams Gewest.
Organisatie
Flanders Investment & Trade

Doelgroep

Met de missie richten we ons tot de brede doelgroep binnen de CleanTech sector: Water - Bodem - Lucht - Hernieuwbare energie - Energie-efficiëntie - Circulaire economie - Afvalbeheer - Duurzame materialen - Smart cities.

Wat mag u verwachten?

 • een afsprakenprogramma op maat in Santiago de Chile en Buenos Aires met potentiële partners, relevante instanties en overheidsadministraties, voorbereid door onze FIT-kantoren in Chili en Argentinië;
 • u kan intekenen voor 1 of voor beide landen. Indien u kiest voor 1 land, kunnen wij ook afspraken regelen in andere steden dan Santiago of Buenos Aires;
 • in elk land organiseren we een officiële netwerkreceptie met lokale beslissingsnemers en nuttige contacten;
 • we regelen een aantal praktische zaken (hotel, groepsverplaatsingen …).

Waarom Chili en Argentinië?

Chili heeft voor zichzelf ambitieuze quota vooropgesteld inzake hernieuwbare energie. Tegen 2040 wil het 60% van zijn energie halen uit hernieuwbare bronnen; tegen 2050 moet dat 70% zijn. Om deze doelen te behalen, zet Chili sterk in op een ruime waaier hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, biomassa, waterstof, geothermische, oceanische en mini-hydraulische energie. Ook Argentinië, dat een ruim potentieel heeft aan duurzame energiebronnen, wil met zijn RenovAR-programma de target van 20% halen in 2025, wat leidt tot investeringen in verschillende soorten groene energie.

Beide landen staan ook voor uiteenlopende milieu-uitdagingen. Meer dan 90% van het huishoudelijk afval wordt er nog altijd gedumpt op stortplaatsen. Een goed waterbeheer in veranderende klimatologische omstandigheden is bovendien cruciaal voor de belangrijke landbouwsector in die landen. En ook in een stedelijke context is er interesse voor een duurzaam afvalwaterbeheer.

En hiermee leggen we de link naar circulaire en slimme stedelijke innovaties. Chili neemt in Latijns-Amerika het voortrouw op het vlak van smart cities; in een studie van 2019 werd Santiago uitgeroepen als de “smartest city” van de regio, met onder meer milieuvriendelijke initiatieven op het vlak van elektrisch vervoer en waterbeheer. En ook in Argentinië gaat het om een sterk groeiende sector. In 2021 kreeg Buenos Aires de Smart City Award op het Smart City Expo World Congess in Barcelona.

Om alle ambities op het vlak van cleantech en de overschakeling naar een duurzame economie verder te realiseren, kunnen beide landen expertise uit het buitenland gebruiken. Dit opent perspectieven voor Vlaamse bedrijven die innovatieve technologieën en oplossingen aanbieden.

Wil u de afzetkansen voor uw technologie/diensten in Argentinië en/of Chili nader bespreken met de economische vertegenwoordigers van FIT in die landen, beleg dan een individuele afspraak met hen tijdens de Exportbeurs in Brussel van 21 tot 23 juni. Inschrijvingen en meer info.

Programma

Het programma is als volgt verdeeld over beide landen:

 • Chili: van zondag 20 tot woensdag 23 november
 • Argentinië: van woensdagavond 23 tot vrijdagavond 25 november.

Zondag 20 november

 • ’s Avonds               Kick-off briefing “Chili en Argentinië” in een hotel in Santiago voor alle deelnemers aan de missie, georganiseerd door Piet Morisse (fysieke aanwezigheid) en Carlos Maria Rodriguez (virtuele deelname), resp. Vlaams economisch vertegenwoordiger in Santiago en Buenos Aires. Welkomstdrink/diner  

Maandag 21 november

 • Ganse dag             Individuele b2b-afspraken en eventuele groepsbezoeken
 • ’s avonds              Officiële netwerkreceptie

Dinsdag 22 november

 • Ganse dag             Vervolg individueel programma

Woensdag 23 november

 • Voormiddag           Vervolg individueel programma
 • Namiddag              Vlucht naar Buenos Aires (voor deelnemers aan Argentinië-luik)
 • ’s avonds               Aankomst in Buenos Aires – Verwelkoming in hotel door Carlos Maria Rodriguez, Vlaams economisch vertegenwoordiger in Argentinië

Donderdag 24 november

 • Ganse dag             Individuele b2b-afspraken en eventuele groepsbezoeken
 • ’s avonds               Officiële netwerkreceptie 

Vrijdag 25 november      

 • Ganse dag             Vervolg individueel programma
 • ’s avonds               Einde missie

Uw gezondheid en veiligheid primeren. Dit event gaat door onder voorbehoud van de evolutie van COVID-19.

Bijkomende informatie

Nog vragen?

Contacteer Vincke Sabine:
E: sabine.vincke@fitagency.be
T: +32 2 504 87 41