U bent hier

Vlaanderen organiseert eerste EXPORTBEURS voor internationaal actieve bedrijven

Vlaamse bedrijven die internationaal actief zijn of grenzeloze ambities koesteren, kunnen met al hun vragen over internationaal ondernemen terecht op de eerste Exportbeurs van Flanders Investment & Trade (FIT), van maandag 27 t.e.m. woensdag 29 juni 2016 in Tour & Taxis te Brussel. 

Minister-president Geert Bourgeois bezoekt de Exportbeurs op maandag 27 juni om 15u. Hij zal de nieuwe Vlaamse internationaliseringsstrategie toelichten.

FIT heeft de afgelopen maanden 150 economische partners, bedrijven en kennisinstellingen samengebracht om duidelijke antwoorden te formuleren op cruciale vragen voor de internationale toekomst van de Vlaamse economie: waar is verdere groei mogelijk en wat hebben Vlaamse bedrijven het meest nodig om nog meer successen te boeken?

De Exportbeurs 2016

Flanders Investment & Trade (www.flanderstrade.be) brengt in 2016 voor het eerst al zijn 100 buitenlandse vertegenwoordigers tegelijk naar Vlaanderen, om Vlaamse bedrijven te helpen met hun internationale zakenplannen. Bedrijven kunnen nu met hun vragen op één moment terecht op één adres: de Exportbeurs van 27 t.e.m. 29 juni 2016 (www.exportbeurs.be) in Tour & Taxis Brussel.

De Exportbeurs staat garant voor 3 dagen vol inspirerende ervaringen, gesprekken en activiteiten. Bedrijven kunnen er terecht voor persoonlijk advies bij de verschillende specialisten van FIT. Zo’n duizend Vlaamse bedrijven zullen deelnemen aan de Exportbeurs.

Nieuwe internationaliseringsstrategie voor de Vlaamse economie 

Internationalisering is de levensader van de Vlaamse economie. Dat hebben verschillende studies al bewezen. In een snel veranderende omgeving en grote concurrentie op de wereldmarkt, moeten we een tandje bijsteken als we onze positie niet willen verliezen. Daarom heeft Flanders Investment & Trade, in opdracht van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, een nieuwe internationaliseringsstrategie voor de Vlaamse economie uitgewerkt, in samenspraak met 150 partners en bedrijven.

Ten eerste zet Vlaanderen in op vijf toekomstgerichte domeinen waarin we onze expertise sneller internationaal willen vermarkten: “Life sciences & Health”, “Food”, “Solution driven engineering & Technology”, “Smart Logistics”, “Sustainable resources, materials & chemistry”. Deze keuzes zijn in samenspraak gebeurd met de partners o.b.v. drie criteria waaraan deze thema’s moesten voldoen om een strategische focus te vormen:

  1. Differentiërend t.o.v. andere regio’s en wervend;
  2. Vlaanderen is er nu al sterk en gekend om, geloofwaardigheid is belangrijk;
  3. Toekomstgericht -  innovatief met groeipotentieel voor werkgelegenheid, duurzaamheid is belangrijk.

Ten tweede willen we meer bedrijven doen internationaliseren én hier verankeren. We willen hindernissen voor bedrijven wegwerken en zorgen dat bedrijven sneller weten bij wie ze terecht kunnen als ze internationaal gaan.

FIT heeft met de bedrijven, kennisinstellingen en bedrijfsorganisaties die mee de strategie uitgewerkt hebben, in totaal voorlopig 23 acties bepaald, vermeld in de brochure ‘Vlaanderen Versnelt! Eén internationaliseringsstrategie voor de Vlaamse economie!’. De betrokken partners werken samen verder aan de uitwerking daarvan in de komende jaren. Samenwerking staat centraal in co-creatie, zo realiseren we sneller de doelstellingen.

Aandacht voor maatschappelijk verantwoord (internationaal) ondernemen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil dat de Vlaamse bedrijven hun internationalisering op een duurzame wijze realiseren. Op de infostand FIT-MVO op de Exportbeurs slaat Flanders Investment & Trade de handen in elkaar met onder meer kennispartner CIFAL Flanders, een competentiecentrum van de Verenigde Naties in Vlaanderen, MVO-Vlaanderen en het Belgisch Nationaal Contactpunt OESO om de Vlaamse internationale ondernemers met raad en daad bij te staan op het vlak van maatschappelijk verantwoord (internationaal) ondernemen.

Bedrijven kunnen op deze stand o.m. met behulp van de MVO Risico Checker nagaan welke MVO-risico’s ze lopen met hun handelsactiviteiten en wat ze kunnen doen om deze risico’s te beperken. MVO Vlaanderen stelt er een eigen MVO-scan voor die bedrijven (ook in internationale context) kan helpen om hun algemeen MVO-beleid onder de loep te nemen.

MVO Vlaanderen lanceert na afloop van de exportbeurs online een dossier ‘internationaal ondernemen’. Bezoekers van de Exportbeurs kunnen bovendien als eerste inschrijven voor een gratis vorming ‘Traject MVO - internationaal’ in het najaar toegespitst op internationale ondernemers.

Quotes

Voor deze Vlaamse regering is de verdere internationalisering van de Vlaamse economie prioritair. In samenspraak met 150 partners en bedrijven,  zijn we gekomen tot een gedragen internationaliseringstrategie.

Vlaanderen heeft unieke expertise waarmee we in de wereld heel wat kunnen betekenen. Deze moeten we nog beter vermarkten. We hebben daarom 23 acties bepaald om onze expertise internationaal nog beter bekend te maken.  Contacten leiden tot contracten. Zo hopen we ook dat Vlaamse bedrijven sneller en meer buitenlandse contracten binnenhalen én we nieuwe investeerders sneller naar hier kunnen halen. Vlaanderen internationaal laten groeien betekent jobs creëren en dus onze welvaart behouden.

Geert Bourgeois

De eerste Exportbeurs van Vlaanderen is een uniek evenement: op één moment, op een plaats met veel historische symboliek brengt Flanders Investment & Trade alle dienstverleners samen, zowel middenveld-organisaties, privé-partners als overheden. Al wie bedrijven kan ondersteunen bij hun export of internationale plannen zijn hier samen, gedurende 3 dagen, zodat Vlaamse bedrijven in één keer geholpen worden. En dit is juist wat bedrijven écht nodig hebben: snel en efficiënt geholpen worden. Dit was een heel duidelijke boodschap die we tijdens de opmaak van de nieuwe internationaliseringsstrategie hebben gehoord.

Claire Tillekaerts

Meer info over de Exportbeurs

Het driedaagse evenement, open van 9u t.e.m. 17u op maandag en dinsdag en open van 9u t.e.m. 16u op woensdag, vormt een unieke ontmoetingsplaats voor alle spelers in de Vlaamse exportwereld: bedrijven met exportprojecten en –plannen en dienstverleners uit de privésector, de overheid en het middenveld die die exportprojecten en –plannen mee kunnen realiseren.

Meer dan 90 buitenlandse specialisten van FIT zijn elke dag aanwezig voor b2b’s: één-op-één-gesprekken waarin bedrijven hun exportprojecten en –plannen kunnen toelichten. Daarnaast kunnen Vlaamse bedrijven terecht bij een reeks specialisten internationaal zakendoen van FIT en 47 andere partners op de beursvloer of 1 van de 36 seminaries of workshops bijwonen. 1.000 Vlaamse bedrijven zijn al ingeschreven.

Naast gesprekken met de 100 buitenlandse vertegenwoordigers van FIT kunnen bezoekers, van 9u t.e.m. 17u op maandag en dinsdag en van 9u t.e.m. 16u op woensdag:

  • 47 belangrijke spelers ontmoeten uit de Vlaamse exportwereld: beursstand na beursstand kunnen ze zich laten inspireren en ontdekken op welke hulp van andere organisaties, overheden en bedrijven zij, naast de ruime dienstverlening van FIT, een beroep kunnen doen om van hun exportplannen een succes te maken;
  • 36 seminaries of workshops bijwonen, die ‘ex cathedra’ of op een meer interactieve manier, thema’s aansnijden die bij het realiseren van internationale projecten van vitaal belang zijn;
  • netwerken in een centrale, gezellige ontmoetingsruimte (het Exportcafé) waar bezoekers ervaringen en advies kunnen uitwisselen met honderden collega-ondernemers, FIT-experts, standhouders-partners van FIT en andere bezoekers.
27 juni 2016