U bent hier

Plan voor nieuwe hoofdstad in Egypte krijgt verder vorm

Het project voor een nieuwe hoofdstad is een van de megaprojecten van de Egyptische president Abdel-Fattah Al-Sisi om de economie nieuw leven in te blazen. De aankondiging van het project gebeurde in maart 2015 tijdens de Economic Development Conference. De nieuwe hoofdstad moet aan het enorme fileprobleem en de overbevolking van de huidige hoofdstad Caïro verhelpen. De verwachte bevolkingsgroei voor Caïro is dan ook niet min, van 18 miljoen inwoners op dit moment tot 40 miljoen tegen 2050.

Egyptes nieuwe administratieve hoofdstad zou gebouwd worden op een gebied van 700 km² tussen Greater Cairo en de Rode Zee. De stad zou op vijf tot zeven jaar tijd moeten gebouwd worden en 45 miljard US dollar kosten.

De Egyptische overheid lichtte onlangs de voorwaarden toe voor de bouw van de nieuwe hoofdstad aan projectontwikkelaars en investeerders. De eerste fase zal gebouwd worden op een gebied van 4.250 hectare en zal bestaan uit:

  • een zakelijk en financieel centrum
  • een beurssite
  • residentiële eenheden

De mededeling volgt op het recente bericht dat een Chinees bedrijf zich uit het project teruggetrokken heeft omwille van meningsverschillen met de Egyptische overheid over de prijs. Eerder trok ook al Capital City Partners, een ontwikkelaar uit de Verenigde Arabische Emiraten, zich terug. Volgens officiële bronnen zouden ondertussen 12 Egyptische bedrijven zijn belast met de bouw van de overheidsgebouwen van de nieuwe stad.

Bron: Al Ahram Weekly
 

17 februari 2017