U bent hier

Aucxis en MediaGeniX winnen Leeuw van de Export 2016

Brussel, 29 juni 2016 – Met de Leeuw van de Export zet Flanders Investment & Trade (FIT) jaarlijks Vlaamse bedrijven met uitzonderlijke exportresultaten in de kijker. Op de vijftiende editie ontvingen Aucxis en MediaGeniX de prestigieuze exportaward van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

In de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’ haalde Aucxis het van Chemicar Europe en iText Group. MediaGeniX liet Eurofins Digital Testing Belgium en Nelissen Steenfabrieken achter zich in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’.

Aucxis – Leeuw van de Export 2016 in de categorie ‘Bedrijven met maximaal 49 medewerkers’

Vanuit het Oost-Vlaamse Stekene verovert de expert in de automatisering van tijdkritische industriële processen de wereld. Neem gelijk welke vis-, fruit- of bloemenveiling, de kans is groot dat daar de e-trade systems van Aucxis worden gebruikt. Binnen deze nichemarkt van veil- en verkoopsystemen is Aucxis met ongeveer 80% marktaandeel afgetekend wereldmarktleider.

Daarnaast produceert de Vlaamse kmo ook procescontrolesystemen, vooral voor de langetermijnbewaring van fruit. Sinds een paar jaar zet Aucxis ook volop in op RFID-technologie, die gebruikmaakt van radiosignalen voor identificatie.

Via RFID-tags kunnen ze bijvoorbeeld vis traceren doorheen de hele keten. Met hun automatiseringsoplossingen op basis van RFID-technologie bedienen ze naast de agro-industrie ook andere sectoren zoals de zorg, farma, chemie, publiek transport en retail.

Aucxis exporteert naar bijna 60 landen wereldwijd. In 2015 realiseerden de 47 medewerkers een omzet van ruim 6 miljoen euro. Ongeveer 74% daarvan kwam uit export. Meer info over het bedrijf en zijn activiteiten: www.aucxis.com.

Van single- naar multi-business

De diversificatie en de toename van export maakten indruk op de jury van de Leeuw van de Export. Het is duidelijk dat deze Vlaamse kmo regelmatig onderzoekt hoe ze zichzelf kan herpositioneren binnen een traditionele niche.

Daarbij investeert Aucxis sterk in innovatie. Zo wonnen ze onlangs met een consortium van Vlaamse bedrijven, ziekenhuizen en academici de Agoria eHealth Award 2016 in de categorie ‘Beste ICT-project dat kwaliteitssystemen verbetert en processen optimaliseert’. Dankzij hun sterke businessmodel en toekomstgerichte visie is nog veel groei mogelijk.

MediaGeniX – Leeuw van de Export 2016 in de categorie ‘Bedrijven met 50 of meer medewerkers’

MediaGeniX ontwikkelt en implementeert het broadcastmanagementsysteem WHATS’On overal ter wereld. Daarmee beheren mediagroepen de volledige flow en planning van hun radio-, tv- en contentkanalen. Het technologiebedrijf uit Groot-Bijgaarden is Europees marktleider, maar is ook daarbuiten op verschillende fronten actief. Dat ze de focus op hun verre export scherpstellen, bewijst de opening van een kantoor in Singapore en een vestiging in Thailand vorig jaar.

De Vlaams-Brabantse kmo rust duidelijk niet op haar lauweren. Bovenop de geografische expansie is ze actief in een uiterst snel evoluerende sector. Mediagroepen verwachten van hun softwarepartner dan ook continue innovatie, zodat ze voorop blijven lopen.

Met 76 medewerkers (VTE) in 2015, aangevuld met een netwerk van contractors en experts, behaalde MediaGeniX toen een omzet van 21 miljoen euro. Daarvan werd 73% gerealiseerd in het buitenland. Meer info over het bedrijf en zijn activiteiten: www.mediagenix.tv.

Dynamiek scoort

MediaGeniX overtuigde de jury met zijn sterke dossier. De Vlaamse kmo is actief op vijf continenten en kan uitpakken met een indrukwekkend klantportfolio. Bovendien releaset MediaGeniX drie updates van WHATS’On per jaar. Die bereiden ze telkens voor in nauwe wisselwerking met hun klanten via gebruikerscommunity’s en testsessies. De jury kon die cocreatie erg waarderen.

De Leeuw van de Export is ambassadeur voor Vlaanderen

Vlaams minister-president Bourgeois: “Vlaanderen is een van de meest geglobaliseerde regio’s ter wereld. In 2015 gingen alleen Nederland en Ierland ons voor in de gerenommeerde KOF-globaliseringsindex van ETH Zürich. Export vormt de motor van onze Vlaamse economie en het spreekt voor zich dat we daar maximaal moeten blijven op inzetten. Daarbij speelt Flanders Investment & Trade een beslissende rol."

"Al hun activiteiten zijn erop gericht om ondernemen in en vanuit Vlaanderen te promoten. Met de Leeuw van de Export zet FIT markante exportprestaties van twee Vlaamse spelers in de verf. Ook deze editie levert prachtige winnaars op. Zowel Aucxis als MediaGenix hebben een mooi exportverhaal, dat ook internationaal hoge toppen scheert. Zo zetten ook zij Vlaanderen op de wereldkaart.”

Claire Tillekaerts, CEO van FIT, voegt toe: “Doorgaans werken Vlaamse ondernemers gewoon door in stilte, ik wijt het aan onze typische Vlaamse bescheidenheid. Maar het is ongelofelijk hoeveel wereldtoppers Vlaanderen telt, daar mogen we werkelijk trots op zijn. Voor deze vijftiende editie van de Leeuw van de Export hebben we alle winnaars ooit bezocht."

"Opvallende gemene deler is dat ze zijn blijven groeien en bloeien, door een nog internationalere koers te varen. Het is een imposante erelijst, waar Aucxis en MediaGeniX terecht aan worden toegevoegd. Tot slot wil ik ook genomineerden Chemicar Europe, iText Group, Eurofins Digital Testing Belgium en Nelissen Steenfabrieken feliciteren met hun exportprestaties.”

Over de Leeuw van de Export

Met de Leeuw van de Export (www.leeuwvandeexport.be) bekroont Flanders Investment & Trade jaarlijks de exportsuccessen van de Vlaamse bedrijven en onderstreept daarmee het belang van export voor de Vlaamse economie.

De exportprijs wordt dit jaar gesponsord door: Brussels Airlines, ING, Credendo Group, EY, DHL Express Belux, Roularta Business Information, PMV en AB Inbev.

Over FIT

Flanders Investment & Trade (FIT) is een Vlaams overheidsagentschap dat Vlaanderen promoot als vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven en Vlaamse bedrijven ondersteunt bij internationaal ondernemen. Zij kunnen volop gebruikmaken van de expertise van FIT en van zijn nationale en internationale netwerk.

Perscontact

Bart Matheï, woordvoerder FIT
bart.mathei@fitagency.be
+32 (0)473 366 975

Website

www.leeuwvandeexport.be

29 juni 2016

Bijkomende informatie

Persdossier Leeuw 2016 (DOCX – 998 kB)