U bent hier

Zuid-Korea in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republic of Korea
Hoofdstad
Seoul - 9,765 miljoen inwoners (2021)
Oppervlakte
99.720 km² (= 3,3 x België)
Aantal inwoners
51,8 miljoen (2021)
Staatshoofd
President Yoon Suk-yeol
Regeringsleider
Premier Kim Boo-kyum
Taal
Koreaans
Munt
Koreaanse Won Wisselkoers
Belangrijke steden
Busan (3,467 miljoen inwoners), Incheon (2,76 miljoen), Daegu (2,2 miljoen), Daejeon (1,5 miljoen), Gwangju (1,5 miljoen) (2018)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.674 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
32.423 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Zuid-Korea is de vierde grootste Aziatische economie (na Japan, China en India). In slechts vier decennia voltrok zich ‘het Mirakel op de Han rivier’. In de jaren '60 had het land nog een BBP vergelijkbaar met dat van een ontwikkelingsland. Vandaag is het een bijzonder sterke, exportgerichte marktspeler. Zuid-Korea is lid van de G20. Deze Aziatische tijger is 's werelds 10e grootste economie. In 2020 bedroeg het BBP van Zuid-Korea 1.638 miljard USD. Het BBP per inwoner in 2019 bedroeg 31.631 USD.

Waar het BBP in 2010 met nog bijna 6,5% groeide, zakte die de afgelopen jaren onder de 3%.  De mindere economische groei was gedeeltelijk te wijten aan de daling van de wereldwijde handel en het opkomende protectionisme. Dit oefende een grote invloed uit op de Koreaanse economie. Aangezien het land over relatief weinig natuurlijke rijkdommen beschikt is de economie hoofdzakelijk aangewezen op export. Na enkele mindere jaren kende Zuid-Korea in 2017 de hoogste groei van de exportcijfers ooit in een jaar: +15,8%. Dit hoofdzakelijk dankzij de sterk toegenomen verkoop van halfgeleiders  (chips), petrochemicaliën en de kapitaalintensieve scheepsbouw. Deze lijn werd in 2018 verder doorgetrokken. Dat jaar groeide de export met nog eens 5,5%. Dit zorgde voor een handelsoverschot van 63,87 miljard Eur. Zuid-Korea was op die manier de 6e grootste exporteur ter wereld.

En toen kwam 2020 en de Corona-crisis.  Export viel slechts met 2% terug dankzij een goede beheersing van de besmettingen waardoor er bijna geen lock downs waren.  In 2021 veerde de export op met meer dan 8%.  Vanaf 2022 verwacht men een normalisering van de groei van om en bij 3%.

En toen kwam de oorlog in Oekraine...

COVID-19

Hoewel er nooit een lock-down werd ingevoerd, heeft de open Koreaanse economie te lijden onder de verminderde consumentenvraag, de verstoring van de globale waardeketen en het verlies van afzetmarkten.

Sinds de uitbraak van de corona-crisis heeft de regering van Zuid-Korea 3 keer een bijkomend budget voorgesteld. Dit voor een totaal economisch herstelpakket van meer dan 100 miljard euro. De plannen voorzien in steun voor kmo’s en zelfstandigen, en een vangnet voor conglomeraten. Kmo’s en zelfstandigen kunnen een beroep doen op staatsgaranties en -leningen. Een groot deel wordt geïnjecteerd in de financiële markten.

De verschillende herstelpakketten moeten zuurstof geven aan bedrijven en KMO’s en hen o.a. helpen om te gaan met de schok op de arbeidsmarkt en zich schrap te zetten voor het komende economische herstel.

Begin mei 2021 kondigde president Moon de “Korean New Deal” aan. Het herstelpakket omvat grootschalige investeringen en de agressieve uitbouw van nieuwe groeimotoren.

(1) De focus ligt op digitalisering doorheen de gehele economie, met als drie pijlers de uitbouw van digitale infrastructuur,  ondersteuning van sectoren die online of zonder fysiek contact opereren en de digitalisering van de infrastructuur.

De 2 andere pijlers zijn  (2) de ontwikkeling van een Groene Economie en (3) het verbeteren van het sociale vangnet .

De strategie moet in het post-COVID-19 tijdperk de economie uit het slop halen en broodnodige jobs creëren.  Op die manier tracht de overheid van Korea de leidende digitale grootmacht te maken en zijn industrie klaar te maken voor een ‘low carbon’-tijdperk.

Verwachtingen

Korea verwacht vanaf 2022 een groei van ongeveer 3,0%. Maar de oorlog in Oekraine en de bijhorende schok op de grondstoffenmarkt en toeleveringsmarkt zorgen voor grote onzekerheid.  Vermoedelijk valt de schok van de energieprijzen nog wel mee aangezien de koreaanse energiemarkt overheidsgestuurd is, waarbij Nucleaire energie en steenkool het grootste gewicht hebben.

De onderliggende trends op vlak van baterijen, semi-con, digitalisering en health spelen allemaal in het voordeel van Korea.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Zuid-Korea