U bent hier

Vietnam in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Socialistische Republiek Vietnam
Hoofdstad
Hanoi (5 miljoen inwoners)
Oppervlakte
331.210 km² (= 11 x België)
Aantal inwoners
99 miljoen
Staatshoofd
President Vo Van Thuong
Regeringsleider
Eerste Minister Pham Minh Chinh
Taal
Vietnamees
Munt
Vietnamese Dong Wisselkoers
Belangrijke steden
Ho Chi Minhstad (9 miljoen inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
409 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
4.164 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Vietnamese economie doet het goed. In de jaren 2000 kende Vietnam een gemiddelde groei van 6,4% van het bruto binnenlands product (BBP). Er zat een duidelijke vertraging in deze groei in de nasleep na de globale economische crisis, maar in de voorgaande jaren kende Vietnam jaarlijks een BBP-groei van om en bij de 6-7%. 2020 was uiteraard een uitzonderlijk jaar, omwille van de wereldwijde COVID-19 crisis. Vietnam was echter één van de weinige landen waar de COVID-19 besmettingen initieel snel en efficiënt gestopt werd door strikte overheidsmaatregelen. Ook is het zo dat de Vietnamese economie het nog steeds relatief goed doet. De prognose voor 2022 is dat volgens de Wereldbank de economische groei, ondanks alles, nog steeds 5,3% zou bedragen. In 2020 trad het EU-Vietnam Free Trade Agreement finaal in werking. Dit omvangrijke en ambitieuze vrijhandelsakkoord, is belangrijk voor de Vietnamese economie, want de EU is een erg belangrijke handels- en investeringspartner. Maar uiteraard is dit ook een belangrijk instrument voor Europese, en dus ook Vlaamse, exporteurs. Niet alleen gaan de invoertarieven sterk naar beneden, ook biedt het vrijhandelsakkoord betere toegang tot de Vietnamese overheidsmarkt, meer opportuniteiten voor dienstenbedrijven, betere bescherming voor Europese bedrijven in Vietnam, enz.

Maar wat zijn de motoren achter de Vietnamese economische groei van de afgelopen jaren?

Een eerste belangrijke motor is de immer groeiende binnenlandse vraag. Waar Vietnam in 1986, bij de start van de economische hervormingen (Doi Moi) nog een inkomen per capita had van rond de 100 USD, bedroeg dit tegen het einde van 2014 al meer dan 2000 USD en zelfs 2600 USD in 2020. Dat maakt van Vietnam een 'lower middle-income country', en een waar succesverhaal op vlak van ontwikkeling. Tevens werd in dezelfde periode extreme armoede teruggedrongen van ongeveer 58% van de bevolking in 1993 naar slechts 4,8% in 2020 volgens Statista. De toekomst op vlak van economische groei kleurt overigens nog steeds rooskleurig: de middenklasse kent een explosieve groei, wat ook leidt tot een sterk groeiende binnenlandse vraag. Gemiddeld 1,5 miljoen Vietnamezen vervoegde de middenklasse jaarlijks sinds 2014 volgens de Wereldbank. Tegen 2045 ambieert Vietnam dan ook om een "high-income economy" te zijn.

Een tweede belangrijke factor achter de economische groei, is het feit dat Vietnam met veel succes buitenlandse investeerders aantrekt die het land als een ideale productiebasis zien. Dit was reeds langer het geval in een traditionele sector als textiel, maar de laatste jaren is er bv. ook een duidelijke inflow van investeerders actief in electronica- en machineproductie. Een goed voorbeeld is Samsung. Deze Zuid-Koreaanse electronicareus is pas sinds 2009 actief in Vietnam. Ondertussen is Vietnam de grootste productiehub voor Samsung buiten Zuid-Korea geworden en heeft het bedrijf in 2021 al meer dan 18 miljard USD in het land geïnvesteerd. In 2020, slechts 11 jaar na de start van de activiteiten van Samsung in Vietnam, stond deze chaebol in voor niet minder dan 20,2% van de totale export van Vietnam. Zuid-Korea is, mede door Samsung, één van de belangrijkste buitenlandse investeerders in Vietnam samen met Singapore, China, Japan, Thailand & Taiwan. 

Naast de groei in binnenlandse consumptie is de exportgroei ook een belangrijke factor in de economische groei van Vietnam. Met een aandeel van 76% zijn het vnl. de buitenlandse investeerders die instaan voor de exportgroei volgens de Ministry of Planning & Investment. Dit is dan ook voor sommigen een reden van bezorgdheid.

De relatief lage inflatie, groeiende werkgelegenheid buiten de traditionele landbouwsector en toegenomen consumentenvertrouwen spelen ook een rol in de economische groei.

Hoewel de toekomst er rooskleurig uitziet voor de Vietnamese economie, staat het leiderschap voor enkele grote uitdagingen. Vietnam kampt bvb. nog steeds met grote efficiëntieproblemen wat zijn staatsbedrijven betreft. De overheid neemt daarom verdere maatregelen om enerzijds de efficiëntie, de productiviteit en het financieel management van deze doorgaans logge structuren te verbeteren, en anderzijds een aanzienlijk aantal onder hen gedeeltelijk te privatiseren, hoewel de meeste 'privatiseringen' nog steeds zullen resulteren in een meerderheidsaandeel van de overheid. Het staatsbudget is tevens een zaak die nauw in de gaten gehouden moet worden. De inflatie bedroeg in 2021 1,8%.

Vietnam heeft de afgelopen jaren werk gemaakt van haar verdere integratie in het globaal economisch weefsel. In 2015 kende dit enkele hoogtepunten in de vorm van het afsluiten van vrijhandelsakkoorden met de EU (EU-Vietnam Free Trade Agreement - EVFTA) alsook enkele van 's lands belangrijkste handelspartners, nl. Japan en de VS in de vorm van het TPP (Trans-Pacific Partnership). Het TPP kende in november 2017 een officiële doorstart met het concluderen van het CPTPP, zonder de VS, maar met Vietnam. In 2020 trad het EVFTA in voege, alsook RCEP. 

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Vietnam