U bent hier

Uruguay in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Uruguay
Hoofdstad
Montevideo (1,42 miljoen inwoners)
Oppervlakte
176.215 km² (= 5,8 x België)
Aantal inwoners
3,5 miljoen
Staatshoofd
President Luis Lacalle Pou
Regeringsleider
President Luis Lacalle Pou
Taal
Spaans
Munt
Uruguayaanse Peso (UYU) Wisselkoers
Belangrijke steden
Montevideo (1.42 miljoen inwoners), Canelones (485.000 inwoners), Maldonado (140.000), Salto (104 000), Ciudad de la costa (95.000), Paysandu (76.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
71 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
20.795 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Volgens een recent artikel van de Wereldbank onderscheidt Uruguay zich in Latijns-Amerika door een egalitaire samenleving, door zijn hoge inkomen per hoofd van de bevolking, lage ongelijkheid en armoede en de bijna volledige afwezigheid van extreme armoede. In relatieve termen is de middenklasse, die  meer dan 60% van de bevolking vertegenwoordigt, de grootste in Amerika.

Als gevolg van de pandemie kromp het bbp van Uruguay met 6,1%, de eerste jaarlijkse daling sinds de crisis van 2002 (-7,7%), met negatieve groeicijfers in bijna alle sectoren van activiteit.

De economie herstelde zich in 2021 met 4,4%, ondanks de hogere aanwezigheid van COVID-19 in het land, door een vroege en effectieve vaccinatiecampagne. In lijn met de toename van de economische activiteit daalde de armoede tot 10,6% in 2021.

De pandemie benadrukte ook de sterke punten van het land. Uruguay was één van de best voorbereide landen in de regio om de overgang naar afstandsonderwijs te maken, gebaseerd op een nationaal uitgebreid online leerplatform. De inhoud aangepast voor leraren, studenten en gezinnen, evenals de brede toegang tot internet en toestellen, stelden meer dan 75% van de studenten en 84% van de leraren in staat om verbonden te blijven met het platform wanneer scholen gesloten waren. Uruguay was het eerste land in de regio dat geleidelijk de scholen heropende.

Door een breed netwerk voor sociale bescherming, een sterk gezondheidssysteem met universele dekking, relatief positieve niveaus van  arbeidsformaliteit en sociaal welzijn, kon Uruguay tijdig, effectief en continu reageren op de pandemie. Dit tegen lagere kosten dan andere landen. Bovendien maakte de effectieve indamming tijdens de beginfase van de pandemie een snelle en brede heropening van de economie mogelijk. De recente snelle en effectieve vaccinatiecampagne was dan ook cruciaal om de voortdurende economische reactivering te handhaven.

De sterke economische vooruitgang die Uruguay heeft geboekt samen met het solide sociale contract dat het kenmerkt, ondersteunen de weg naar armoedebestrijding en de bevordering van gedeelde welvaart. Het land heeft zich sterk ingezet voor sociale bescherming. Ongeveer 90% van de bevolking ouder dan 65 jaar valt onder het pensioenstelsel, wat een van de hoogste cijfers in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied vertegenwoordigt, samen met Argentinië en Brazilië.

Het land presteert sterk op institutioneel vlak: vertrouwen in de regering, weinig corruptie, een beleid gebaseerd op consensus, de belofte om institutionele procedures te versterken enzovoort. Daarom staat het sterk om zijn sociaal pact te verlengen en beleidsmaatregelen te nemen om deze tekortkomingen weg te werken.

Meer informatie:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Uruguay