U bent hier

Taiwan in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Taiwan (Republiek China) (vaak aangeduid als Chinese Taipei)
Hoofdstad
Taipei (2,668 miljoen inwoners)
Oppervlakte
36.192 km² (= 1,2 x België)
Aantal inwoners
23,320 miljoen
Staatshoofd
President TSAI Ing-wen (herverkozen op 11 jan 2020)
Regeringsleider
Premier Su Tseng-chang (sinds 2019)
Taal
Mandarijn Chinees (officieel), Taiwanees en Hakka (spreektaal)
Munt
TWD Wisselkoers
Belangrijke steden
Xinpei City (4.015 million), Taichung City (2.818 million), Kaohsiung (2.773 million) Taipei City (2.668 million), Taoyuan City (2.225 million), Tainan City (1.881 million)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Taiwan neemt een sterke economische positie in

Taiwan blijft een van de 21 grootste economieën ter wereld qua omvang van het bbp op basis van koopkrachtpariteit en van de in- en uitvoer. En dat terwijl het eiland over weinig land en natuurlijke rijkdommen beschikt en geregeld door natuurrampen, zoals tyfoons en aardbevingen wordt getroffen. Het onafhankelijke Taiwan heeft een dynamische kapitalistische economie die grotendeels steunt op industriële productie en vooral de export van halfgeleiders, elektronica, machines en petrochemische producten. Volgens de statistieken van de WHO was ongeveer 2% van de totale wereldwijde export afkomstig uit Taiwan, wat zeer opmerkelijk is, gezien de beperkte grootte van het land.

De economische groei hangt sterk samen met de export. Die is elk jaar goed voor ongeveer 70% van het bbp. Deze sterke afhankelijkheid van export stelt de economie bloot aan schommelingen in de wereldwijde vraag. In 2021 leek de pandemie het exportafhankelijke Taiwan ten goede te komen door veerkracht te tonen en de wereldwijde transitie naar een digitale economie te ondersteunen. De sterke binnen- en buitenlandse vraag naar halfgeleiders en andere hoogwaardige technische producten zorgde ervoor dat een groot deel van de Taiwanese ICT-industrie het in zowat heel 2021 prima bleef doen. Over het algemeen was de Taiwanese handel in goederen in 2021 uitzonderlijk goed. In totaal voerde Taiwan voor USD 381,49 miljard aan goederen in, 33,3% meer dan in 2021. Het voerde op jaarbasis 29,3% meer uit, goed voor een waarde van USD 446,38 miljard.

De economie in 2022 na COVID-19: duurzame expansie met voorzienbare uitdagingen

Taiwan geniet van positieve vooruitzichten door de wereldwijde vraag naar technische producten en het uitblijven van mobiliteitsbeperkingen. Nu meer Taiwanezen volledig gevaccineerd zijn, zal de consumptie opnieuw toenemen en zo Taiwan helpen om duurzame economische groei te realiseren. De sterke exportvraag, toenemende investeringen en groeiende particuliere consumptie in 2021 zijn factoren die de economische groei van Taiwan in 2022 zullen versterken.

Wat de uitdagingen betreft, lopen Taiwanese ondernemingen risico's, onder andere door stijgende inflatiedruk, in het licht van een groeiende wereldwijde vraag en knelpunten in de bevoorrading. Die doen bedrijfskosten stijgen als gevolg van hogere prijzen voor grondstoffen en energie. Intussen kan de druk op centrale banken om een strakker monetair beleid te voeren, leiden tot hogere rentetarieven, wegen op kapitaalstromen en zorgen voor meer volatiele wisselkoersen. Geopolitieke risico's, zoals de spanningen tussen China en Taiwan en tussen China en Japan, en de handelsgeschillen tussen de VS en China zullen waarschijnlijk wegen op de buitenlandse handel van Taiwan. Andere factoren, zoals nieuwe varianten van COVID-19, concurrentie in belangrijke toeleveringsketens en de langetermijnimplicaties van klimaatverandering, zullen een impact hebben op de economie van Taiwan na de pandemie.

Samenvattend zal de export van Taiwan in 2022 blijven profiteren van een aanhoudend wereldwijd tekort aan halfgeleiders. Maar omdat de vraag naar andere maakproducten en de kosten van geïmporteerde grondstoffen en brandstof toenemen, zal de reële bbp-groei vertragen tot 4,5%, tegenover 6,5% in 2021. Het herstel van de particuliere consumptie zal de tragere groei in handel en investeringen compenseren. De betrekkingen tussen de VS en Taiwan zullen ook verder verbeteren in het licht van de toenemende Chinese vijandigheid.

Sectorale prioriteiten

De Taiwanese regering pakt uit met beleidsmaatregelen en prioriteiten voor zes strategische kernsectoren, 5+2 plannen voor industriële innovatie, toekomstgerichte infrastructuurontwikkelingsplannen en een nieuw beleid dat focust op het zuiden. De krachtlijnen van dit beleid zijn onder meer hernieuwbare energie, digitalisering, biomedische geneeskunde, slimme productie en slimme mobiliteit. Taiwan is bovendien een belangrijke partner voor mondiale en regionale toeleveringsketens. De coronapandemie legde de kwetsbaarheid van mondiale toeleveringsketens bloot, vooral met handelspartners die structurele concurrenten van elkaar zijn. Taiwan gaat er prat op een gelijkgestemde partner voor Belgische bedrijven te zijn om de toeleveringsketen veerkrachtiger te maken. Dit geldt vooral in strategisch belangrijke sectoren zoals die van de halfgeleiders en medische benodigdheden, om een open en geïntegreerde wereldeconomie te kunnen garanderen.

Bbp-groei

De snelle en doeltreffende respons van Taiwan op het COVID-19-virus en varianten ervan heeft ervoor gezorgd dat het een van de weinige economieën ter wereld is die het afgelopen jaar positieve groeicijfers kon voorleggen: 6,5% in 2021. Het nominale bbp van Taiwan bereikte USD 774,8 miljard. Het komt daarmee in de buurt van Zwitserland. Het bbp per hoofd van de bevolking, uitgedrukt als koopkrachtpariteit, is dan weer vergelijkbaar met dat van Zweden. Het Taiwanese bbp per hoofd van de bevolking bedroeg in 2021 USD 33.004. Taiwan moet het hiermee alleen afleggen van Japan en doet het even goed als Zuid-Korea.

Hoewel de vraag naar Taiwanese export hoog blijft, betekenen vertragingen in de twee grootste exportmarkten van Taiwan – China en de VS – dat de groei in 2022 sterker zal afhangen van de toenemende binnenlandse vraag en dan vooral van de mate waarin de diensten- en horecasectoren van COVID-19 zullen herstellen. Lokale en internationale denktanks voorspellen dat de economie van Taiwan in 2022 met 4 tot 5% zal groeien.

In- en uitvoer

De buitenlandse handel van Taiwan presteerde uitzonderlijk goed in 2021. De export en import stegen naar recordhoogten op jaarbasis met respectievelijk 29,4% en 33,3%. De totale waarde van de export bedroeg vorig jaar USD 446,45 miljard (NTD 12,36 biljoen), terwijl de invoer een totale waarde van USD 381,17 miljard bereikte. Dit leidde tot een handelsoverschot van USD 65,28 miljard in 2021. Dat is USD 6,3 miljard meer dan in 2020.

Hierna de belangrijkste exportproducten in 2021: elektronische producten en onderdelen, informatie-, communicatie- en audio-videoproducten, onedele metalen en aanverwante artikelen, kunststoffen en rubberartikelen, machines, chemicaliën, transportapparatuur en elektrische machineproducten. De exportproducten met de grootste waarde zijn geïntegreerde schakelingen en microassemblages. Van de totale exportwaarde van USD 446,4 miljard ging meer dan 70% van de Taiwanese export naar andere Aziatische landen. China en Hongkong namen meer dan 40% van de totale export van Taiwan voor hun rekening, gevolgd door Japan en Singapore. 15,4% ging naar Noord-Amerika en vooral naar de VS (14,7%). Slechts 8% ging naar Europa. De grootste afnemers daar zijn Duitsland, Nederland en het VK.

In 2021 voerde Taiwan voor USD 381,5 miljard in. Het ging vooral om energiebronnen en kapitaalgoederen, zoals machines en mechanische apparaten, optische, technische en medische apparatuur en vervolgens elektrische machines en apparatuur.

Meer dan 60% van alle invoer in 2021 werd aangekocht in andere Aziatische landen. Noord-Amerikaanse handelspartners waren goed voor 11% importaankopen en 13% van de producten waren afkomstig uit Europa, vooral uit Duitsland en Nederland.

De snelle groei van digitale zakelijke kansen en de toepassing van opkomende technologieën zullen helpen om het exportmomentum ook volgend jaar te handhaven. Internationale logistiek en supply chain-problemen zorgen echter voor onzekerheid in de buitenlandse handel. Gelet op de forse groei in de basisperiode en rekening houdend met de prijsfactor, verwacht men dat de reële export en import van goederen en diensten in 2022 bescheiden zal groeien met respectievelijk 3,41% en 2,77%.

Handel met de EU

De EU is de op drie na grootste handelspartner van Taiwan. Volgens Taiwanese statistieken bedroeg de bilaterale handel in goederen in 2021 USD 68,72 miljard, met USD 36,9 miljard aan import uit de EU naar Taiwan en USD 31,82 miljard van Taiwan naar de EU. De invoer van Taiwan uit de EU steeg met 27,2% en de uitvoer naar de EU steeg met 39% op jaarbasis. Volgens gegevens van Taiwan hebben 11 van de 27 EU-lidstaten in 2021 handelsoverschotten met Taiwan.

Binnenlandse vraag, particuliere investeringen en vaste kapitaalvorming

In 2021 groeide de binnenlandse vraag door investeringen in voorzieningen voor gezondheidszorg en energie, in het kader van het nationale plan voor de ontwikkeling van de infrastructuur. De binnenlandse vraag werd ook ondersteund door de structurele reshoringtrend (terughalen van Taiwanese productie uit China). Die trend bevordert de binnenlandse investeringen aanzienlijk. Particuliere investeringen in technologiebedrijven zoals producenten van halfgeleiders, de uitbreiding van de luchtvaart- en transportcapaciteit en andere industriële producten, blijven toenemen. Intussen investeren telecombedrijven actief in 5G-infrastructuur. De regering promoot ook de bouw in steden en in publieke groene energievoorzieningen. Het jaarlijkse groeitempo van de reële particuliere investeringen bedroeg in 2021 naar schatting 18,75%. Hoewel dat dit groeimomentum door de hoge basis in 2021 wellicht zal aanhouden, verwacht men dat het groeipercentage voor vaste kapitaalvorming in 2022 met 3,39% en dat van particuliere investeringen met 3,10% zal stijgen.

De directe buitenlandse investeringen in Taiwan in de ICT- en energiesector en vooral in de offshore windsector nemen toe. Toch daalden de totale buitenlandse directe investeringen (inclusief China) in Taiwan in 2021 met 18,10%. Bedrijven uit de EU investeerden USD 1,37 miljard, 61,71% minder dan een jaar eerder. In termen van BDI-aandelen bleef de EU-27 de grootste investeerder in Taiwan, goed voor 25,41% (USD 50,13 miljard) van alle BDI-aandelen.

Particuliere consumptie

In 2020 steeg de binnenlandse vaccinatiegraad snel tot 90%. Het aantal bevestigde gevallen per dag daalde tot enkele en soms zelfs helemaal geen gevallen. Daardoor kunnen beschermingsmaatregelen worden teruggeschroefd en kan de regering snel werk maken van stimulerende maatregelen. Door de stijging van de basiskosten voor levensonderhoud komt er ook een meer algemene belastingverlaging voor de brede bevolking. Door de toename van het besteedbare inkomen van huishoudens, in combinatie met de lagere basisperiode in 2021, zal naar verwachting de particuliere consumptie sterk herstellen.

Particuliere consumptie zal in 2022 de belangrijkste motor voor de economische groei van Taiwan zijn. De regering verhoogt ook de lonen en salarissen van ambtenaren. De reële particuliere consumptie zal in 2022 naar verwachting met 5,27% stijgen.

Inflatie

Door stijgende energie- en grondstofprijzen is de inflatie opgelopen. De snelle verspreiding van de omikronvariant van COVID-19 in heel wat landen en de invasie van Rusland in Oekraïne leiden tot torenhoge prijzen voor brandstof, voedsel en transport. Hierdoor stijgen de prijzen van energie en bulkgoederen. Dit laatste is een gevolg van tekorten aan grondstoffen door logistieke en transportproblemen. In een poging om de prijzen te stabiliseren, heeft de Taiwanese regering de heffingen op basisgoederen zoals brandstoffen opgeschort en volgt ze het voorbeeld van de Amerikaanse Federal Reserve door de rente te verhogen.

De Taiwanese groothandelsprijsindex (GPI) steeg vrij fors door de hoge productiekosten, wat wellicht ook gevolgen voor consumentenprijzen zal hebben. Bovendien zullen de torenhoge huizenprijzen in Taiwan wellicht een impact hebben op de huurprijzen, waardoor de consumentenprijsindex (CPI) de waarschuwingsgrens van 2,0% zal overschrijden.

Academia Sinica (https://www.sinica.edu.tw), Taiwans grootste economisch onderzoeksinstituut, verwacht dat de consumentenprijsindex in 2021 met 2,01% en de groothandelsprijsindex met 9,55% zullen stijgen. Het instituut voorspelt ook in 2021 een stijging van de CPI met 2,04% en van de GPI met 4,04%.

Deviezenreserves

De deviezenreserves van Taiwan bereikten een recordhoogte van 549 miljard dollar in februari 2022. De stijging met USD 466 miljoen ten opzichte van de voorgaande maand bevestigt zes opeenvolgende maanden van reservegroei. Dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals een sterke vraag naar Taiwanese goederen, hogere opbrengsten uit het beheer van reserveportefeuilles en de fluctuatie van wisselkoersen van andere valuta's ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Taiwan heeft de vijfde hoogste deviezenreserves ter wereld.

Lage werkloosheidgraad

De arbeidsparticipatie in Taiwan bedraagt 60%. Sommige dienstverleners ondervinden nog de nadelige gevolgen van de pandemie. Naar verwachting zal de werkloosheidsgraad in 2021 en 2022 iets dalen tot 3,98% en 3,85%. Maatschappelijke uitdagingen zijn onder meer een vergrijzende bevolking en lage geboortecijfers.

Handelsovereenkomst

De gespannen relaties met het Chinese vasteland blijven de grootste uitdaging voor Taiwan om zijn internationaal isolement te doorbreken. De presidents- en parlementsverkiezingen in 2020 werden gewonnen door de Democratische Progressieve Partij (DPP) en Tsai Ing-wen bleef president. Hierdoor blijft het beleid ten opzichte van het Chinese vasteland voor spanningen zorgen. De DPP heeft een uitgesproken standpunt. Ze weigert de consensus van 1992 officieel te erkennen die de relatie tussen de beide zijden van de Straat van Taiwan beheerst en het 'Eén-China'-principe erkent. Hierdoor werd Taiwan uitgesloten uit de RCEP die China in 2020 samen met 15 landen uit de ASEAN-regio oprichtte. Momenteel streeft Taiwan actief naar lidmaatschap van de 'Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership' (CPTPP) onder leiding van Japan. In 2022 gaan hiervoor voorbereidende werkzaamheden van start. Of veranderingen in de handelssituatie tussen de VS en China het proces van de toetreding van Taiwan zal beïnvloeden, moet de toekomst uitwijzen.

Taiwan is lid van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) als Separate Customs Territory of Taiwan, Penghu, Kinmen and Matsu (afzonderlijke douanegebied van Taiwan, Penghu, Kinmen en Matsu). Het is ook lid van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) onder de naam Chinees Taipei.

De ECFA-handelsovereenkomst van Taiwan met China (Cross-Straits Economic Cooperation Framework Agreement) werd na de eerste tien jaar automatisch verlengd, maar boet aan belang in. Deze overeenkomst heeft betrekking op goederen van oudere sectoren (zoals de petrochemie) en niet op sectoren die het snelst groeien in termen van export naar China (halfgeleiders/ICT). De verhouding van het aantal Taiwanese exportorders per productiebasis in China is afgenomen, wat erop wijst dat de toeleveringsketens van Taiwan veranderen. Taiwanese bedrijven verplaatsten in 2020-2021 al meer delen van hun productie naar China en Hongkong, voor ICT-bedrijven, vanwege de gespannen handelsrelatie tussen de VS en China. Textiel-, chemicaliën- en autobedrijven verhuisden al eerder naar ASEAN-markten.

Informatiebronnen:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Taiwan