U bent hier

Exporteren naar Servië

CORONAVIRUS

De Servische regering heeft alle COVID-19 restricties opgeheven. COVID-19 wordt niet langer gezien als een bedreiging voor de Servische samenleving. Blijf up-to-date en lees er meer over op de website van FOD Buitenlandse Zaken en op de Servische website https://covid19.rs/homepage-english/.
Commercieel risico (A tot C)
A
C
Commercial risk is B

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Servië

Blijf op de hoogte over alles in Servië

Wil u geen enkel handelsvoorstel, nieuwsbericht of marktstudie missen? Via uw MyFIT account kiest u zelf de landen waarover u op de hoogte gehouden wilt worden.

Maak een MyFIT account aan en stel uw voorkeuren in

Acties en events

Servië, de grootste economie van de westelijke Balkan, heeft het afgelopen decennium – ondanks een aantal externe schokken – economisch een mooi parcours afgelegd. Het land is kandidaat EU-lid en dankzij de Stabilisatie- en Associatie-overeenkomst zijn de importtarieven bijna volledig afgeschaft. ​Het land veerde snel recht na de coronapandemie maar vanaf de tweede helft van 2022 begon de groei merkbaar te vertragen door de oplopende energieprijzen die de inflatie aanjaagden, de afname van de overheidsinvesteringen en het verzwakkende consumentenvertrouwen. Uiteindelijk realiseerde Servië nog een groei met 2,3%. Voor 2023 gaan analisten uit van een groei met +/- 2%, maar vanaf 2024 zou het groeiritme opnieuw versnellen. De belangrijkste sectoren zijn automotive, mijn- en machinebouw en de landbouw. Ook in o.m. ICT, voeding en dranken, retail textiel en kledij en de financiële sector wist het land buitenlandse investeerders aan te trekken. Natuurlijk ziet het land zich ook voor uitdagingen gesteld: het zakenklimaat kan beter waardoor meer zou geïnvesteerd worden (zowel door Servische als door buitenlandse spelers), er zijn structurele hervormingen nodig bij de staatsbedrijven, de rechtstaat moet versterkt worden en het juridische systeem moet efficiënter gemaakt worden. Net als in andere landen in de regio zullen investeringen in de groene en digitale economie de productie ten goede komen en nieuwe jobs creëren.
Doelmarkt
Servië
Wanneer
Van dinsdag 8 oktober 2024 tot donderdag 10 oktober 2024
Waar
Belgrado, Servië
Organisatie
Flanders Investment & Trade

Marktstudies

Als kandidaat-lidstaat van de EU moet Servië haar wet- en regelgeving rondom milieu aanpassen aan het Europese acquis. Hoewel het land al stappen in de juiste richting gezet heeft, zijn extra inspanningen nodig voor o.m. water- en afvalbeheer. Servië moet in deze domeinen een grote achterstand wegwerken en kan hiervoor rekenen op ondersteuning door Europa en verschillende internationale financiële instellingen. In deze studie vindt u een stand van zaken van de uitdagingen waarmee het land geconfronteerd wordt.

De dienstensector heeft een groeiend belang in de wereldeconomie omdat het grote inkomsten genereert en dit betekent ook een toename van de werkgelegenheid. In Servië vormen diensten de belangrijkste activiteitssector en vertegenwoordigen ze meer dan 60% van het BBP, goed voor 56,1% van de beroepsbevolking. Retailing is een van de oudste activiteiten en het is van cruciaal belang voor elk sterk, stabiel en consistent groeiend bedrijf.

Is uw interesse gewekt? Lees dan bijgaand document.

Nieuws

Om landen wereldwijd te steunen in de strijd tegen klimaatverandering, draagt de Vlaamse Regering verder bij aan internationale klimaatfinanciering. Het subsidieprogramma 'Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma' (voorheen G-STIC Klimaatactieprogramma) stelt € 15 miljoen ter beschikking om projecten te ondersteunen die technologieën demonstreren, kennis en informatie verspreiden en capaciteitsopbouw initiëren. De projecten dienen uitgevoerd te worden in ontwikkelingslanden waarbij een Vlaamse onderneming de lead neemt. Lees meer in het nieuwsbericht en noteer de infosessie op 28 maart in Brussel alvast in uw agenda. 

EIB Global, de financiële tak van de Europese Investeringsbank (EIB) voor activiteiten buiten de Europese Unie, investeerde in 2023 een recordbedrag van 1,2 miljard euro in de westelijke Balkan (365 miljoen euro meer dan in 2022). Hiermee wil EIB meer dan 6 miljard euro aan nieuwe investeringen in de regio mobiliseren gericht op Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië.