U bent hier

Saudi-Arabië in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Koninkrijk Saudi-Arabië
Hoofdstad
Riyad (8,6 miljoen inwoners)
Oppervlakte
2.149.690 km² (= 70 x België)
Aantal inwoners
32,175,224 miljoen inwoners
Staatshoofd
Koning Salman bin Abd al-Aziz Al Saud
Regeringsleider
Koning Salman bin Abd al-Aziz Al Saud
Taal
Arabisch
Munt
Saudi-Arabische riyal (SAR) Wisselkoers
Belangrijke steden
Djedda (3,751,722 miljoen inwoners), Mekka (2,427,924 miljoen), Medina (2,1 miljoen), Dammam (1,332,326 miljoen)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.109 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
30.448 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Inzet op diversificatie van de economie

De Saudische economie is de grootste in de Golfregio en het land is lid van de G20-groep van grote economieën. Saudi-Arabië heeft een economie die sterk afhankelijk is van olie. Olie is goed voor ongeveer 87% van de begrotingsinkomsten, 42% van het bbp en 90% van de inkomsten uit export. Door de lange periode van lage olieprijzen en het besef dat een op primaire grondstoffen gebaseerde economie onhoudbaar is, wil de Saudische overheid haar inspanningen om de economie te diversifiëren, intensifiëren en versnellen.

Die diversificatie heeft vorm gekregen in het ontwikkelingsplan 'Vision 2030', dat werd aangekondigd in april 2016, en meer specifiek in het ambitieuze 'National Transformation Program (NTP)'. Het uitvoeren van de 543 initiatieven vermeld in het NTP, zal de Saudische overheid 72 miljard USD kosten over een periode van vijf jaar, naast de 80 miljard USD die van de privésector moet komen.

Impact COVID-19

De Saudische economie wordt in 2020 geconfronteerd met een diepe recessie als gevolg van COVID-19. Wereldwijde lockdowns en andere voorzorgsmaatregelen om de pandemie in te dammen, hebben ook de Saudische economie zwaar getroffen. Vooral de lage olieprijs speelt het land parten. De economie is volgens de officiële gegevens in het tweede kwartaal gekrompen met 7%. 

Was in het eerste kwartaal de economische schade nog relatief beperkt met een economische krimp van 1%, dan werd in het tweede kwartaal de impact van de coronapandemie pas volop duidelijk:

  • de niet-oliesector kromp met  8,2%, de oliesector daalde met 5,3% en verloor 45% van zijn inkomsten als gevolg van de lage vraag;
  • de privésector en de overheidssector lieten een negatieve groei zien van respectievelijk 10,1% en 3,5%;
  • de werkloosheidscijfers bereikten hun hoogste percentage ooit met 15%;
  • de consumentenuitgaven daalden in augustus met 5,5% op jaarbasis;
  • de inflatie liep in augustus op tot 6,2% als gevolg van de btw-verhoging. 
  • Ontluikende sectoren zoals toerisme en sport worden het hardst getroffen, maar ook mature sectoren, zoals de petrochemie staan onder druk staan
  • het begrotingstekort zal naar verwachting stijgen tot 12% van het bbp;
  • kleine en middelgrote ondernemingen blijven het moeilijk hebben, ondanks de inspanningen van de overheid om hen te steunen.

Saudi-Arabië is weliswaar goed geplaatst om deze uitdagingen het hoofd te bieden en kan terugvallen op zijn grote reserves. De buitenlandse schuld stijgt weliswaar, maar blijft nog altijd binnen aanvaardbare niveaus.

  • De uitgaven voor aanbestedingen zijn met 20% gestegen, wat vooral te maken heeft met de enorme import van medische apparatuur en benodigdheden voor de bestrijding van het coronavirus;
  • Lokale banken beschikken over voldoende liquiditeiten, en hebben ook sterke netto buitenlandse activa als gevolg van de steun van SAMA. Die heeft in juni 50 miljard euro geïnjecteerd in de banken om kmo’s te helpen om hun leningen te herstructureren.
  • De binnenlandse activiteit leek eind augustus weer enigszins op te veren, omdat meer verplaatsingen van mensen en goederen werden toegestaan.
  • Het ministerie van Financiën raamt de inkomsten op SAR 846 miljard (192 miljard euro) en is van plan de uitgaven in de begroting van volgend jaar met 7,5% te verlagen tot 990 miljard (225 miljard euro).
  • Verwacht wordt dat het begrotingstekort in 2021 zal uitkomen op SAR 145 miljard of een daling met 5,1% van het bbp.
  • De totale overheidsschuld zal naar verwachting toenemen van SAR 854 miljard (194 miljard euro) in 2020 tot SAR 941 miljard (214 miljard euro) in 2021.

Bronnen

(6 oktober 2020)

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Saudi-Arabië